ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έξω από το νοσοκομείο Al Shifa οι IDF – Υπό ισραηλινό έλεγχο το λιμάνι της Γάζας

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα επανήλθε σε μερική λειτουργία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις κατά του Ισραήλ για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Al Shifa και την εισβολή ειδικών δυνάμεων μέσα στις πτέρυγες του συγκροτήματος, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί σε παύσεις και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του Αλ Σίφα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο. Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο νοσοκομείο οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βγει από τις πτέρυγες που είχαν καταλάβει και βρίσκονται σε αναδιάταξη έξω από το νοσοκομείο, το οποίο εξακολουθεί να είναι περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι πήρε τον έλεγχο του λιμανιού της Γάζας, μιας υποδομής-κλειδί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Μια κοινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επέτρεψε «αυτές τις τελευταίες ημέρες» να «αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι η Χαμάς το χρησιμοποιούσε «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».

Υπό έλεγχο και το Al Shifa

«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο IDF κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως βάση το Σίφα και διατείνεται πως οι επιχειρήσεις του σε αυτό είναι μείζον στάδιο του πολέμου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της άλλης πλευράς. Το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε ότι στο νοσοκομείο βρήκε οπλισμό και πληροφοριακό υλικό της Χαμάς, κάτι που διαψεύδει από την πλευρά της η οργάνωση.

Ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του από το νοσοκομείο, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο. Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αναδιατάσσονται γύρω από το νοσοκομείο. Το Al Shifa είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων και δεν αναφέρθηκαν πυροβολισμοί. Από το επιτελείο του IDF έγινε γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες για την μεταφορά των πρόωρων νεογνών, αλλά δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες πότε και πως θα γίνει.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το βράδυ της Τετάρτης καταστράφηκε το σπίτι του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με τη δήλωση του στρατού, το σπίτι, το οποίο ήταν ακατοίκητο, χρησιμοποιήθηκε ως βάση τρομοκρατών και τόπος συνάντησης για ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς.

Έρευνα επιδιώκει ο ΟΗΕ για τη Γάζα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε σήμερα λόγο για «εξαιρετικά σοβαρούς ισχυρισμούς περί παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς» και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. Η πρέσβυς του Ισραήλ στον ΟΗΕ αντέδρασε λέγοντας πως το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν είναι μια «αυτοκτονική συνθήκη που επιτρέπει σε τρομοκρατικές οργανώσεις να αποκομίζουν συνεχή διεθνή υποστήριξη», ενώ ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να ξυπνήσει απέναντι στη σφαγή και γενοκτονία».

«Οι εξαιρετικά σοβαροί ισχυρισμοί για πολλαπλές και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όποιοι κι αν είναι οι δράστες τους, απαιτούν ενδελεχή έρευνα και απόδοση ευθυνών» δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, σε μια ενημέρωση των χωρών μελών για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας πως «μια διεθνής έρευνα είναι απαραίτητη».

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα. Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες «παύσεις και ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί, με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα, εγκρίνοντας τελικά ψήφισμα που ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία – χώρες που διατηρούν δικαίωμα βέτο – απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου που συνέταξε η Μάλτα. Τα υπόλοιπα 12 μέλη υπερψήφισαν.

Η προσπάθεια της Ρωσίας για τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, ώστε το ψήφισμα να συμπεριλαμβάνει έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, δεν καρποφόρησε. Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν διατυπώνεται καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που ζητούσαν ΗΠΑ και Βρετανία. Υπογραμμίζεται η ανάγκη συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο – ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία αμάχων – και καλούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές να μην στερήσουν από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας στοιχειώδεις υπηρεσίες και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη.

Ο Μπάιντεν για τους ομήρους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από το Ισραήλ να είναι «εξαιρετικά προσεκτικό στις επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας».

«Δεν θέλω να επεκταθώ διότι δεν γνωρίζω τι έγινε τις τελευταίες ώρες, όμως έχουμε εκτενή συνεργασία από πλευράς Κατάρ», ανέφερε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης μετά τις πολύωρες συνομιλίες του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς».

Καθώς οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται, οι μεσολαβητές του Κατάρ εργάζονται για μια συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για μια τριήμερη ισραηλινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως αναφέρει το δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ.

Στην Τουρκία 27 καρκινοπαθείς Παλαιστίνιοι

Είκοσι επτά ασθενείς πάσχουν από καρκίνο και κατέστη εφικτό να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου έφθασαν τη νύχτα της Τετάρτης στην Τουρκία για νοσηλεία, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Τα δυο αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν τους καρκινοπαθείς προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας λίγο μετά τις 00:30 (τοπική ώρα· στις 23:30 χθες ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα, «σαράντα άνθρωποι, είκοσι επτά ασθενείς και δεκατρείς συνοδοί», μεταφέρθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα. Πρόκειται για καρκινοπαθείς που πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού φυλακίου στη Ράφα, διευκρίνισε.

Αντιπαράθεση Ερντογάν-Νετανιάχου

Στο πολιτικό επίπεδο, έντονη ήταν η αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. «Αποκαλεί κράτος-τρομοκράτη το Ισραήλ, αλλά οι πράξεις του δείχνουν ότι ο ίδιος υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς», αναφέρει δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφορικά με την Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, έχει δηλώσει ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πολιτικός φορέας εκλεγμένος από τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα. «Δεν αποδεχόμαστε το κήρυγμα» του Ερντογάν, αναφέρει ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς κουρδικών κοινοτήτων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στο Τελ Αβίβ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «πρέπει να φύγει τώρα» και ζήτησε την ανατροπή της κυβέρνησης με πρόταση μομφής, επιτρέποντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με επικεφαλής ένα άλλο μέλος του Λικούντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι