ΘΕΜΑ

Η Αλ Κάιντα ήταν και παραμένει πολύ κοντά μας

Η Αλ Κάιντα ήταν και παραμένει πολύ κοντά μας, Ορφέας Μπέτσης

Η εκτέλεση από τους Αμερικανούς του αρχηγού της Αλ Κάιντα φέρνει στο κέντρο προσοχής και άλλες διαστάσεις της οργανωμένης ισλαμικής τρομοκρατίας. Μεταξύ αυτών το γεγονός ότι στην Αλβανία, η Αλ Κάιντα οργάνωση του –επίσης εκτελεσθέντος από τις ΗΠΑ– Οσάμα Μπιν Λάντεν, υπεύθυνη για το πολύνεκρο πλήγμα στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτέμβρη 2001, είχε εγκαταστήσει πυρήνες δράσης και “εν ύπνωση μαχητών”.

Γι’ αυτό υπάρχουν στοιχεία για την δεκαετία του 1990, τα οποία, όμως, δεν παύουν να έχουν σημασία και σήμερα. Αυτό δεδομένου του τρόπου με τον οποίο τέτοιες οργανώσεις λειτουργούν, αλλά και διότι οι αντικειμενικές συνθήκες ανάπτυξης τέτοιων πυρήνων στην Αλβανία δεν έχουν εξαλειφθεί. Το γεγονός ότι η χώρα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα.

Το εγχώριο Ισλάμ, οι ουσιαστικές αποκλίσεις στην θεώρηση του κόσμου που επιβάλει το Κοράνι και η Σαρία από τον δυτικό τρόπο σκέψης και πολιτισμό, η εγγύτητα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ευρωπαϊκή Μέκκα την αποκαλούν), η αδύναμη κρατική μηχανή που συνδυάζεται με την –κατά την περιγραφή αμερικανικών και ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών– ενδημική διαφθορά, καθιστούν την Αλβανία κατάλληλο καταφύγιο για τους οπαδούς της τζιχάντ.

Στο βιβλίο του “Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό“, που είχε εκδοθεί πριν 14 χρόνια, ο Σταύρος Λυγερός είχε αναλύσει με πολύ ακρίβεια πως λειτουργεί ο περίπλοκος λαβύρινθος της ισλαμικής τρομοκρατίας, από πού πηγάζει η ψυχολογία του φανατισμού. Επί το πλείστον δε πως συντελείται η επαναγωγή της ισλαμικής τρομοκρατίας και του ακτιβισμού σε εργαλείο επιβολής και γεωστρατηγικών παιγνίων.

Ιστός… φιλανθρωπικών ιδρυμάτων

Το 1998-1999 και τα χρόνια μετά το τρομοκρατικό πλήγμα του 2001 στις ΗΠΑ, διεξήχθησαν στην Αλβανία από τις εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις με βάση τις υποδείξεις και υπό την καθοδήγηση της CIA. Στόχος ήταν η εκκαθάριση της Αλβανίας από τους μαχητές της Αλ Κάιντα. Οι επιχειρήσεις εκείνες αφορούσαν άμεσα τον εκτελεσθέντα τις προηγούμενες ημέρες στην Καμπούλ διάδοχο του Μπιν Λάντεν, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Ο αδερφός του, ο Μοχάμαντ αλ Ζαουάχρι, Αιγύπτιος πολίτης, είχε επίσης εγκατασταθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στα Τίρανα ως ηγέτης της “Αιγυπτιακής Ισλαμικής Κίνησης” (EIG). Η οργάνωση συνδέονταν στενά με την Αλ Κάιντα και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο ίδιος και δεκάδες άλλα πρόσωπα που καλύπτονταν κάτω από ποικίλες ΜΚΟ και “φιλανθρωπικά ιδρύματα” δρούσαν στην Αλβανία με την ανοχή του καθεστώτος Μπερίσα, παρότι ήταν πρόσωπα “must wanted” για τις ΗΠΑ.

Ο Μοχάμαντ αλ Ζαουάχρι είχε καταφύγει στην Αλβανία, επειδή καταζητούνταν και από τις αρχές της Αιγύπτου για τρομοκρατικές δράσεις και υπονόμευση της δημόσιας τάξης. Μάλιστα είχε αναμειχθεί σε πραξικόπημα κατά του Προέδρου Σαντάτ τη δεκαετία του 1980. Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν φέρεται να είχε επισκεφθεί τα Τίρανα. Ήταν η περίοδο που τα Βαλκάνια αποτελούσαν πεδίο δράσης των τζιχαντιστικών κινημάτων, τα οποία εκμεταλλεύονταν τις θρησκευτικές αντιθέσεις στην περιοχή και την ένοπλη σύγκρουση με πρόσχημα τις διαφορές αυτές.

Η καθηγήτρια Οικονομικών, εξειδικευμένη σε ζητήματα παράνομης οικονομίας και τρομοκρατίας, Λορέτα Ναπολεόνι (Loretta Napoleoni), στο βιβλίο της “Οικονομία του τρόμου”, μέσα από ενδελεχή έρευνα, φέρνει στο φως πληροφορίες για τις διαστάσεις που είχε προσλάβει η παρουσία της Αλ Κάιντα στο έδαφος της Αλβανίας, προφανώς με την ανοχή των αλβανικών αρχών…

Ο ρόλος του αδελφού του Αλ Ζαουάχρι

Το 1997, το κράτος στην Αλβανία ουσιαστικά καταλύθηκε, λόγω των άναρχων ενόπλων συγκρούσεων που ακολούθησαν την κατάρρευση τοκογλυφικών πυραμίδων που είχαν συγκροτηθεί υπό την προστασία της κυβέρνησης. Οι τζιχαντιστικοί πυρήνες, μεταξύ αυτών και εκείνος του αδερφού του Μοχάμαντ Αλ Ζαουάχρι, πρωτοστατούσαν. Είχαν σχεδιάσει τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα. Ήθελαν ένα εμβληματικό πλήγμα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Από διαρροή το σχέδιο απέτυχε. Ως αντεκδίκηση πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο 1998 πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ελ Σαλάμ στην Αφρική με δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Στα Τίρανα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των πυρήνων της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας. Είχαν συλληφθεί και παραδοθεί στην Αίγυπτο ισλαμιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα. Κάποιοι από αυτούς ήταν “εν υπνώσει” με σκοπό να μην εντοπιστούν για να ενεργοποιηθούν αργότερα σε μελλοντικές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών ήταν ο Μοχάμαντ αλ Ζαουάχρι.

Στην Αίγυπτο υπέστη τις διαδικασίες ανάκρισης που χρησιμοποιούν οι εκεί υπηρεσίες ασφαλείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό έπαιξε ρόλο στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του γιατρού στο επάγγελμα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, η οποία τον έφερε στην ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνεται ότι αφορούν στην ιστορία, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν στο σήμερα. Η ισλαμική τρομοκρατία έχει ιδεολογικά, αλλά και επιχειρησιακά ερείσματα στη Βαλκανική. Δεν πρόκειται για υποθετικό σενάριο. Πρόκειται για πραγματικότητα. Το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας, εξάλλου, δεν εξαλείφεται. εύκολα, ακόμα και εάν υποστεί διώξεις και πλήγματα. Κατά μία έννοια, η “αποστείρωση” του τοπίου που έχει προσβληθεί είναι παρόμοια με τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση διαρροής ραδιενεργών υλικών…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι