ΘΕΜΑ

Οι ΗΠΑ για διασυνδέσεις ναρκεμπόρων με το ISIS στην Αλβανία

Οι ΗΠΑ για διασυνδέσεις ναρκεμπόρων με το ISIS στην Αλβανία, Ορφέας Μπέτσης

Στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα υπήρξε, πριν δύο ημέρες, ανάρτηση που “ξάφνιασε” την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ της χώρας. Στην ουσία πρόκειται για την ανανέωση ταξιδιωτικών οδηγιών με την επικαιροποίηση στοιχείων για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αλβανία. Εν αντιθέσει με τις αλβανικές κρατικές υπηρεσίες, η πρεσβεία των ΗΠΑ σημαίνει συναγερμό και προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν την επίσκεψη στην Αλβανία, την οποία κατατάσσει στο “επίπεδο 3” διασποράς του Covid-19.

Σε ένα δεύτερο σημείο της επικαιροποιημένης ταξιδιωτικής οδηγίας επανέρχεται στο χωριό Λαζαράτες, έξω από το Αργυρόκαστρο. Μετά από την μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση του 2014 για την πάταξη της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, το μουσουλμανικό αυτό χωριό δείχνει επιφανειακά ήρεμο. Όμως, οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν μοιράζονται τον ίδιο εφησυχασμό.

Η αλβανική αξιωματική αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα) αντιδρά σε ό,τι αφορά την προ διημέρου ανανέωση της αμερικανικής ταξιδιωτικής οδηγίας για Αμερικανούς πολίτες. Όπως και για την περίπτωση της απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακηρυχθεί ανεπιθύμητος ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και όλη του η οικογένεια, η αντιπολίτευση ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα χειραγωγείται από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Για την ακρίβεια θεωρεί ότι η αμερικανική πρεσβεία πέφτει διαρκώς θύμα παραπλανητικών πληροφοριών από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας. Πρόκειται προφανώς για προπαγανδιστική προσέγγιση και απλούστευση της υπόθεσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα εξάλλου έχει λόγους να “προστατεύει” την εικόνα του άλλοτε ανθηρού μουσουλμανικού χωριού κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Αποτελεί εστία ανθελληνισμού και δεξαμενή ψήφων για το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ στα χρόνια των κυβερνήσεων του στο χωριό καλλιεργούνταν απροκάλυπτα η μαριχουάνα. Επί το πλείστον δε είχαν την ανοχή για κάθε μορφή παράνομης δράσης.

ISIS και οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία

Η χρόνια αυτή ενασχόληση με παράνομες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την κρατική ανοχή, δεν άφησε σχεδόν κανένα κάτοικο του χωριού χωρίς συμμετοχή σ’ αυτές τις δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να ενδυναμωθούν οι ομάδες που οργάνωναν και έλεγχαν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Την μεγάλη κλίμακας επιχείρηση της αστυνομίας το 2014, συνόδευσαν και ειδικές εκθέσεις των  διωκτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αλλά και της EuroPol που επεσήμαναν κι άλλες παραμέτρους του όλου θέματος.

Τα έσοδα από την ινδική κάνναβη επενδύονταν αφ’ ενός στην εισαγωγή κοκαΐνης κατευθείαν από την Λατινική Αμερική, αφ’ ετέρου στη διασύνδεση με τουρκικά καρτέλ διακίνησης ηρωίνης. Ταυτόχρονα, –σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες και την Europol– έσοδα από τα ναρκωτικά χρησιμοποιήθηκαν και για την χρηματοδότηση οργανώσεων της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας.

Φαίνεται ότι αυτό το τελευταίο έφερε τον κόμπο στο χτένι και πλέον δεν υπήρχαν περιθώρια ανοχής. Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της κάνναβης δεν περιορίστηκε συνολικά στην Αλβανία, εκείνη η επιχείρηση στόχευε στην αποδυνάμωση των παράνομων δραστηριοτήτων στο συγκεκριμένο χωριό. Σε νεαρά άτομα που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια το καλοκαίρι του 2014 και έχουν πλέον καταδικαστεί για δολοφονία αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας, είχε βρεθεί υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τα συνέδεε με ομάδες του τζιχαντιστικού Ισλάμ στη Μέση Ανατολή.

Επαναπατρισμός τζιχαντιστών

Υπήρχε μάλιστα προώθηση αναρτήσεων του ISIS και άλλων σχετικών ομάδων. Είναι μάλιστα η περίοδος όπου άνδρες από την Αλβανία και άλλες αλβανόφωνες περιοχές της Βαλκανικής κατατάσσονταν ανά δεκάδες στις γραμμές της τζιχάντ. Επί το πλείστον μετέφεραν εκεί και τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Με την επίβλεψη των αμερικανικών υπηρεσιών εξελίσσεται εδώ και μήνες επιχείρηση επαναπατρισμού από στρατόπεδα του ISIS που έχουν πλέον περιέλθει στον έλεγχο των Κούρδων ή της συριακής κυβέρνησης, γυναικών και ανήλικων παιδιών που ή είχαν φύγει απ’ την Αλβανία ή γεννήθηκαν από Αλβανίδες στη Συρία.

Η πανίσχυρη και εκπαιδευμένη από τους Αμερικανούς Διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας της Αλβανίας συνεχίζει τις έρευνες και ανακρίσεις σε άτομα που επαναπατρίζονται, προκειμένου να πληροφορηθεί τις διαδρομές τους, τα άτομα που τους στρατολόγησαν και τους χρηματοδότες. Έκθεση των τελευταίων ημερών της CIA θεωρεί την Αλβανία πιθανό στόχο τρομοκρατικής επίθεσης και θεωρεί βασικό ύποπτο για κάτι τέτοιο τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, δεδομένου ότι οι αντιφρονούντες του ιρανικού καθεστώτος, οι “Μουτζαχεντίν του Λαού”, φιλοξενούνται κατά χιλιάδες σε στρατόπεδο μεταξύ Δυρραχίου και Τιράνων.

Με τις μαζικές αφίξεις Αφγανών θεωρείται ότι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου παλιοί πυρήνες του δικτύου. Εξ άλλου απ’ το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η Αλβανία εκτός από τους  αιτούντες πολιτικό άσυλο, που θα έρθουν απευθείας απ’ το Αφγανιστάν, δεν αποκλείει μέσω της πρεσβείας της στην Άγκυρα να δώσει τη δυνατότητα να εισέλθουν στην Αλβανία και Αφγανοί που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία.

Περίεργη υπόθεση

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο οι εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας, ολοκληρώνοντας σχετική υπόθεση, διέταξαν την σύλληψη πολυάριθμης σπείρας στις περιοχές της Πρεμετής, κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών προς την Ελλάδα. Επικεφαλής της φέρεται –κατά την δικογραφία– να είναι προβεβλημένο πρόσωπο από τα Τίρανα, εκδότης εφημερίδας, ιδρυτής και μέτοχος ιδιωτικού ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος, πολιτικός αναλυτής κ.α.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από παρακολουθήσεις και άλλες κινήσεις, ο ύποπτος εμφανίζεται να προσφέρονταν ως μεσάζοντας, ώστε να χρηματίσει (έναντι πολύ υψηλού τιμήματος) ανώτερο δικαστικό για την ελάφρυνση της ποινής δύο νεαρών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για δολοφονία αξιωματικού της αστυνομίας στην επιχείρηση στο χωριό Λαζαράτες, αλλά και που συνδέονται με δίκτυα ισλαμικού εξτρεμισμού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγες εβδομάδες πριν τις συλλήψεις του κυκλώματος, στην κοιλάδα του Αώου (Πρεμετή, Κλεισούρα και Τεπελένι), σε μοναστηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στα Στενά της Κλεισούρας και μάλιστα στο τμήμα όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Κοιμητήριο για τους Έλληνες Πεσόντες του 1940-41, είχε εντοπιστεί έτοιμος αυτόματος μηχανισμός με σημαντική ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι