ΑΠΟΨΗ

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης οδηγεί σε διαπραγματεύσεις

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης οδηγεί σε διαπραγματεύσεις, Γιώργος Μουσταϊρας

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνι υπονόμευσε την πορεία της αντεπίθεσης των στρατευμάτων του, αποκαλύπτοντας τα σχέδια του Κιέβου εναντίον της Ρωσίας, αποκάλυψε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Σκοτ Ρίττερ, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Ντάνι Χαϊφόνγκ.

«Φτιάξαμε αυτόν τον στρατό πολλών χιλιάδων, παρείχαμε άρματα μάχης και ό,τι απαραίτητο ζητούσαν οι Ουκρανοί για την επίθεσή τους αλλά ταυτόχρονα η Ρωσία κατασκεύασε μια άμυνα ειδικά σχεδιασμένη για να αποκρούσει αυτήν την απειλή» είπε ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ζαλούζνι, τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνέντευξή του στον Economist: «Μπορώ να τους νικήσω, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις άμυνές τους.» Και μετά έκανε κάτι πρωτοφανές», τόνισε ο Σκοτ Ρίττερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ενημέρωσε δημόσια ολόκληρο τον κόσμο και τη Ρωσία για τα σχέδια των ουκρανικών στρατευμάτων, υποδεικνύοντας τις κατευθύνσεις και τα εδάφη από τα οποία έπρεπε να περάσουν οι Ουκρανοί κατά τη διάρκεια της επίθεσης και χάρη σε αυτόν τον λάθος υπολογισμό του Ζαλούζνι, ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να δημιουργήσει με ακρίβεια τις γραμμές άμυνάς του. «Κατέληξε να πει στους Ρώσους πότε θα επιτεθεί, πού θα επιτεθεί και με πόσα στρατεύματα», συνέχισε ο Ρίττερ. «Ως αποτέλεσμα αυτού, οι Ουκρανοί έχασαν χιλιάδες στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα που προμήθευσε η Δύση», κατέληξε ο αξιωματικός πληροφοριών.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ζαλούζνι, σε άρθρο του για τον Economist, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο μέτωπο έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Σημειώνει ότι δεν ελπίζει πλέον σε μια σημαντική ανάκαμψη, αν και «σύμφωνα με τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ», οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έπρεπε να έχουν ήδη εισβάλει στην Κριμαία.

Όπως τόνισε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα λόγια του ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η ειδική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς συνεχίζεται, με συνέπεια όλοι οι στόχοι της να επιτευχθούν. Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι όσο πιο γρήγορα το Κίεβο καταλάβει ότι δεν έχει προοπτικές νίκης στο πεδίο της μάχης, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιλυθεί η κατάσταση και τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξουν κάποιες προοπτικές ειρήνευσης.

Ο Ζελένσκι επιμένει

Ένα ισχυρό πλήγμα στην στρατιωτική προσπάθεια των Ουκρανών κατάφερε η εμπλοκή του Ισραήλ στον πόλεμο με την Χαμάς. Σύμφωνα με τον απόστρατο συνταγματάρχη Γιούρι Κνούτοφ, στο Χάρκοβο υπήρχαν μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την oυκρανική αντεπίθεση και Ισραηλινοί σύμβουλοι και μισθοφόροι, οι οποίοι αποχώρησαν με το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Ισραήλ. «Αυτοί οι μισθοφόροι κατευθύνθηκαν προς το Ισραήλ. Εκεί, στο Χάρκοβο, υπήρχαν επίσης Ισραηλινοί σύμβουλοι και μισθοφόροι ή ισραηλινές ειδικές δυνάμεις», σημείωσε.

Ο αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Αντρέι Μαρότσκο αναφέρθηκε επίσης σε ένα απόσπασμα ξένων μισθοφόρων που άφησαν το Χάρκοβο και την Ουκρανία, εγκατέλειψαν τη βάση τους σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και πήραν μαζί όλο τον εξοπλισμό τους. Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat Απτί Αλαουντίνοφ δήλωσε ότι, όλο το ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτών και των μελών των ουκρανικών μονάδων ειδικών δυνάμεων, άρχισε να εγκαταλείπει την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι δεν σκοπεύει να επιδιώξει την ειρήνη. Η πίστη του στη νίκη ανησυχεί ακόμα και τους συντρόφους του. «Αυταπατάται! Έχουμε ξεμείνει από επιλογές. Δεν κερδίζουμε. Προσπάθησε όμως να του το πεις αυτό», αναφέρει το Time τα λόγια ενός προσώπου που βρίσκεται κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο. «Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν προχωρούν, στέκονται ακίνητες. Οι διοικητές στην πρώτη γραμμή δεν εκτελούν τις εντολές του Κιέβου λόγω του παραλογισμού τους».

Όπως παραδέχτηκε ένας ανώτερος αξιωματικός: «Δεν έχουμε ούτε άνδρες ούτε όπλα. Πού είναι τα όπλα; Πού είναι το πυροβολικό; Πού είναι οι νεοσύλλεκτοι;» δήλωσε αγανακτισμένος.
Και η διαφθορά στη χώρα έχει ξεφύγει. Ο βουλευτής της Ράντα, Αλεξάντερ Ντουμπίνσκι, έγραψε στο κανάλι Telegram για τον Ζελένσκι ότι «δεν του έχω εμπιστοσύνη, όπως οι περισσότεροι Ουκρανοί». Παρ’ όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα κατά της διαφθοράς, το μέγεθος της υπεξαίρεσης πόρων μόνο μεγαλώνει. «Οι άνθρωποι κλέβουν σαν να μην υπάρχει αύριο», σημείωσε η ουκρανική πηγή του Time.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, σχολίασε την δημοσίευση του Time, λέγοντας ότι πρόκειται μόνο για μια υποκειμενική άποψη, με βάση τα λόγια ενός ανώνυμου συνομιλητή. Ωστόσο, δηλώθηκε ότι θα τιμωρήσουν τον υπεύθυνο για τη διαρροή των πληροφοριών. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας & Άμυνας (NSDC) Ολεξέι Ντανίλοφ πιστεύει ότι οι ειδικές υπηρεσίες θα πρέπει να ανακαλύψουν ποιος ακριβώς από το περιβάλλον του Ζελένσκι δεν πιστεύει στη νίκη της Ουκρανίας.

Διαφθορά και κούραση

Πέραν των ανωτέρω, σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt, ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί τον στρατιωτικό νόμο για να περιορίσει την έκφραση και την ελευθερία του Τύπου. «Ο Ζελένσκι κυβερνά ως αυταρχικός μοναδικός ηγέτης και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες», τόνισε και διευκρίνισε ότι «απομένει μόνο ένας τηλεοπτικός φορέας στην Ουκρανία, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων».

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, εάν τον Μάιο του 2022 τον Ζελένσκι εμπιστευόταν το 91% των Ουκρανών, τώρα τον εμπιστεύεται το 76% και αυτό παρά το γεγονός ότι το προεδρικό γραφείο έχει το μονοπώλιο στα μέσα ενημέρωσης. Η δυτική υποστήριξη επίσης αποδυναμώνεται. «Το μέλλον του Ζελένσκι είναι… αξιοζήλευτο», σημειώνει ο ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) Αλεξέι Ζούντιν. «Σε όλους τους δυσμενείς για αυτόν παράγοντες, μπορούμε να προσθέσουμε ότι η Δύση ενθαρρύνει τη διεξαγωγή εκλογών στις οποίες πρέπει να χάσει.

Ο Ζελένσκι έχει μετατραπεί σε ένα άτομο με ένα μοναδικό καθήκον – να πολεμήσει ενάντια στη Ρωσία. Είναι ένας πολιτικός του οποίου οι γέφυρες έχουν καεί. Ο καθένας μπορεί να το δει, αλλά συνεχίζει να επιμένει μόνος του». Σύμφωνα με τον ειδικό, εδώ υπάρχουν δύο σενάρια. Είτε ο Ζελένσκι θα χάσει την εξουσία πριν από τις εκλογές (ίσως θα απομακρυνθεί φυσικά), είτε θα χάσει από άλλον υποψήφιο. Και οι διεκδικητές για τον ουκρανικό “θρόνο” πολλαπλασιάζονται.

Μέσω τέτοιων δημοσιεύσεων, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Αλεξάντερ Ντούντσακ, οι εταίροι του Κιέβου προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για να αντικαταστήσουν τον Ζελένσκι. «Δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία ήταν άσκοπη. Στη Δύση θα δηλώσουν: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά λόγω της βλακείας της ηγεσίας του Κιέβου, τα κεφάλαια σπαταλήθηκαν. Ο Ζελένσκι μπορεί να απομακρυνθεί για την αποτυχία του. Για το σκοπό αυτό δεν χρειάζονται εκλογές. Οι άνθρωποι γύρω από τον Ζελένσκι είναι εκεί λόγω εμπορικών και καθαρά πραγματιστικών εκτιμήσεων. Χθες δούλευαν μαζί του, αύριο θα γίνουν αντίπαλοι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα δέχονταν να τον αδειάσουν αν προκύψει κάποιο υλικό κίνητρο».

Ήδη η αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της στη νότια κατεύθυνση. Αυτό μετέδωσε το Reuters με αναφορά στον Αμερικανό στρατιωτικό ειδικό Μάικλ Κόφμαν και σε δηλώσεις στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Είμαστε κουρασμένοι,… είναι περισσότεροι και έχουν περισσότερο εξοπλισμό», σχολίασε ένας Ουκρανός στρατιώτης του μετώπου.

Σύμφωνα με τον Κόφμαν, ο ουκρανικός στρατός στο νότο είτε έχει σταματήσει εντελώς, είτε θα το κάνει σύντομα. Επιπλέον, οι Ουκρανοί μαχητές παραπονιούνται για έλλειψη πυρομαχικών και υπερβολική εξάντληση. Ένας από τους στρατιωτικούς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι η επόμενη φάση της σύγκρουσης θα είναι πολύ δύσκολη, αναφέρει το Reuters.

Ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συζητούν με το Κίεβο το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και τί θα πρέπει να θυσιάσει για χάρη της ειρήνης, αναφέρει το NBC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους. «Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη άρχισαν… να συζητούν με την ουκρανική κυβέρνηση για τις πιθανές συνέπειες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου. Παραιτηθείτε για να φτάσετε σε συμφωνία!» αναφέρεται στο υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας. Ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας επαφής για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το NBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η σύγκρουση, κατά τη γνώμη τους, έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Δεν είναι επίσης σίγουροι για την ικανότητά τους να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο. «Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν επίσης ότι η Ουκρανία εξαντλείται από δυνάμεις, ενώ η Ρωσία φαίνεται να έχει ατελείωτα αποθέματα», πρόσθεσε το κανάλι. Την ίδια στιγμή, η ιστορία μιλά για τα προβλήματα του Κιέβου με τη στρατολόγηση στρατιωτικού προσωπικού και τις διαμαρτυρίες με τις οποίες η κοινωνία υποδέχτηκε τα πρόσφατα σχέδια κινητοποίησης.

Η Ουκρανία πιθανότατα έχει αντοχές μόνο μέχρι το τέλος του έτους, πριν γίνουν πιο επείγουσες οι συζητήσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, λένε αξιωματούχοι. Έχουν δε εκφράσει την άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επίσημη ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, ως κίνητρο για διαπραγματεύσεις.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου τις έχουν απαγορεύσει σε νομοθετικό επίπεδο. Το Κρεμλίνο σημείωσε επίσης ότι, τώρα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη μετάβαση της κατάστασης σε ειρηνική κατεύθυνση, ενώ η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ τον διάλογο, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να δηλώσει ευθέως την ετοιμότητά της για αυτόν.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τόνισε ότι οι θεατρικές χειρονομίες δεν θα βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση. «Εάν η ουκρανική πλευρά θέλει μια πραγματική διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε αυτό δεν πρέπει να γίνει με κάποιες θεατρικές χειρονομίες, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ακυρωθεί το διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις». Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ήδη εκφράσει παρόμοια πρόταση τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια μιας ολομέλειας του ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, είπε ότι, η Ουάσιγκτον πρέπει να πείσει το Κίεβο να άρει το διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πραγματικά ειρήνη…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι