ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορoνοϊό – Τί λέει ο Μαγιορκίνης

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορoνοϊό – Τί λέει ο Μαγιορκίνης

Η AstraZeneca προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, λόγω πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων, και παρενέργειας που διαπιστώθηκε στο δικό της.

Η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε, το εμβόλιο δε θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη. Παρόμοιες αιτήσεις για απόσυρση θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η εταιρεία ανέφερε: «Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά εμβόλια για τον COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων», και πρόσθεσε ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν κατασκευάζεται ή δεν παρέχεται πλέον.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Θρομβώσεις και μείωση αιμοπεταλίων

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες, λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη πως η AstraZeneca παραδέχθηκε στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης πως το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες. Σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, η εταιρεία αναφέρει ότι το εμβόλιό της μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS, δηλαδή, θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας».

Το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν σε δύο δόσεις, με τρεις μήνες απόσταση μεταξύ τους, ενώ σε αρκετές χώρες χορηγήθηκε και ως τρίτη ενδυναμωτική δόση.

Τί λέει ο Μαγιορκίνης

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης προχώρησε στην εξής ανάρτηση, στον απόηχο της απόφασης της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιό της: «Σχετικά με τις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων της COVID-19, με λύπη παρατηρώ ότι η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξακολουθεί και επιβιώνει αρκετό χρόνο μετά από την λήξη της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση Δημόσιας Υγείας. Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιασθεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης

«Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν χιλιάδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο (λιγότερο από 1 ανά 100.000). Σταδιακά ο εμβολιασμός του AZ περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες γιατί τα υπόλοιπα εμβόλια είχαν πιο ασφαλές προφίλ για τους νέους, ενώ το όφελος του AZ στις μεγάλες ηλικίες παρέμενε χιλιάδες φορές καλύτερο από τον όποιο κίνδυνο» τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας. «Κάποιοι αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν το κάρβουνο για να επανέρχονται στην επιφάνεια, ότι και καλά πρώτη φορά ακούγεται και δεν είχε συζητηθεί και άλλα αποκυήματα φαντασίας» σχολιάζει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι