Η χούντα του Νίγηρα δηλώνει έτοιμη για πόλεμο – Συνάντηση με Wagner
07/08/2023Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας «μπροστά στην απειλή επέμβασης από γειτονικές χώρες», λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο της Οικονομικής Κοινότητας της Δυτικής Αφρικής ECOWAS, να αποκαταστήσουν την συνταγματική τάξη υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ τον οποίο ανέτρεψαν και κρατούν.
«Μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει από σήμερα (…) μέχρι νεοτέρας», αναφέρει ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας. «Οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου θα οδηγήσει ενεργητική και ακαριαία αντίδραση» τονίζει το στρατιωτικό συμβούλιο που βρίσκεται στην εξουσία. Σε άλλη ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας σημειώνει ότι έχει γίνει «ανάπτυξη στρατευμάτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επέμβασης δυο χώρες της Αφρικής», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές. Προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται στην προετοιμασία επέμβασης θα θεωρεί εμπόλεμο μέρος».
Τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα του Νίγηρα με τις επτά χώρες με τις οποίες γειτονεύει είχαν ανοίξει στις 2 Αυγούστου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το κλείσιμό τους, όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου. Ο Νίγηρας συνορεύει με την Αλγερία, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Λιβύη, το Μάλι, το Τσαντ, την Μπενίν και τη Νιγηρία. Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, που επίσης διοικούνται από στρατιωτικές κυβερνήσεις έχουν ταχθεί υπέρ των πραξικοπηματιών, η Αλγερία έχει αντιταχθεί σε κάθε ξένη επέμβαση, το Τσαντ δεν έχει πάρει θέση αλλά διοικείται επίσης από πραξικοπηματίες. Μπενίν και Νιγηρία συμμετέχουν στην ECOWAS και έχουν καλέσει τους στρατηγούς του Νίγηρα να αποκαταστήσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαζούμ, ενώ υπέρ του Μπαζούμ τάχθηκε και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπά. Η Λιβύη δεν συμμετέχει στην ECOWAS, ούτε και η Αλγερία και το Τσαντ. Χερσαία επέμβαση πιθανολογείται ότι εξετάζεται από τα σύνορα της Νιγηρίας και της Μπενίν. Δεν υπάρχουν πάντως για την ώρα πληροφορίες συγκέντρωσης στρατευμάτων.
Το τελεσίγραφο που απηύθυνε την 30ή Ιουλίου η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, αξιώνοντας να αποκαταστήσουν στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Μπαζούμ και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, εξέπνευσε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στη Νιαμέ (02:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).
Το περίγραμμα της δύναμης που θα κινητοποιηθεί για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση καθορίστηκε την Παρασκευή από το Γενικό Επιτελείο της ECOWAS και ορισμένοι στρατοί, όπως αυτοί της Σενεγάλης και της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν. «Καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στον Νίγηρα, η οποία συνιστά σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά χθες το βράδυ. Η θέση αυτή είναι ταυτόσημη με τη θέση της Γαλλίας, η οποία δήλωσε ότι υποστηρίζει «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες της ECOWAS». Οι πραξικοπηματίες κατήγγειλαν τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Παρίσι, το οποίο διαθέτει 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Συγκέντρωση υποστηρικτών της χούντας
Το βράδυ της Κυριακής περίπου 30.000 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό στάδιο της Νιαμέι. Αντιπροσωπεία μελών του CNSP έφθασε στη συγκέντρωση υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων, αρκετοί από τους οποίους κρατούσαν ρωσικές σημαίες και πορτρέτα των νέων ηγετών. Ο στρατηγός Μοχάμεντ Τούμπα, νούμερο τρία του CNSP μίλησε για μακιαβελικά σχέδια και υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει ισχυρή απάντηση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει επέμβαση και ανακοίνωσε την αναστολή κάθε οικονομικής βοήθειας προς το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο. Η Γαλλία απέσυρε νωρίτερα φέτος στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής εξέγερσης στο Σαχέλ, κατόπιν αιτήματος της χούντας της Μπουρκίνα Φάσο.
Το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της ECOWAS προκαλεί ανησυχία και στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της Δυτικής Αφρικής τη Νιγηρία. Χθες γερουσιαστές από τη Νιγηρία – χώρα με 215 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.500 χιλιομέτρων με τον Νίγηρα – κάλεσαν τον πρόεδρο Bola Tinubu να «ενισχύσει την πολιτική και διπλωματική επιλογή». Ο Τιμπουνού που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της ECOWAS είναι υπέρ της επέμβασης με στρατιωτικά μέσα.
Η Αλγερία η οποία μοιράζεται σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα συνόρων με τον Νίγηρα, εξέφρασε επιφυλάξεις. Ο πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι μια επέμβαση θα αποτελούσε άμεση απειλή για τη χώρα του. «Δεν θα υπάρξει λύση χωρίς εμάς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ολόκληρο το Σαχέλ θα παραδοθεί στις φλόγες» σε περίπτωση επέμβασης.
Συνάντηση πραξικοπηματιών με Wagner;
Η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα ζήτησε βοήθεια από τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner, για να απαντήσει σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση από το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με έναν αναλυτή που επικαλείται το Associated Press. Το αίτημα ήρθε κατά τη διάρκεια επίσκεψης ενός εκ των ιθυνόντων του πραξικοπήματος, στρατηγού Σαλίφου Μόντι, στο γειτονικό Μάλι, όπου ήρθε σε επαφή με κάποιον από τη Wagner, δήλωσε στο Associated Press ο Wassim Nasr, δημοσιογράφος και ερευνητής στο Soufan Center. Είπε ότι τρεις πηγές από το Μali και ένας Γάλλος διπλωμάτης επιβεβαίωσαν τη συνάντηση που ανέφερε πρώτο το France 24. Η Wagner διαθέτει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο Μάλι, όπως και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Λιβύη και το Σουδάν, ενώ γαλλικά μέσα έχουν αναφέρει ότι είναι σε διαπραγματεύσεις για στρατιωτικές υπηρεσίες και στη Μπουρκίνα Φάσο. Παρόμοιες αναφορές κάνει και το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazzera.
«Χρειάζονται τη Wagner επειδή θα γίνει η εγγύησή τους για να κρατηθούν στην εξουσία», είπε ο Μόντι προσθέτοντας ότι η μισθοφορική ομάδα εξετάζει το αίτημα. Ένας δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει, δήλωσε στο AP ότι έχουν επίσης ακούσει αναφορές ότι η χούντα ζήτησε βοήθεια από την Wagner στο Μαλί.