Η Γάζα δεν σταμάτησε τη συνεργασία αραβικών κρατών με το Ισραήλ
20/04/2024Το Ισραήλ παρά τη γενοκτονική πολιτική του απολαμβάνει την άνευ όρων υποστήριξη των Δυτικών. Οι θέσεις τους μάλιστα δεν επηρεάστηκαν ούτε καν από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ακροδεξιών υπουργών, υπέρμαχων της “εβραϊκής φυλετικής υπεροχής”. Αντίθετα, σήμερα, οι Παλαιστίνιοι είναι εκείνοι που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ακόμα και από αρκετές αραβικές κυβερνήσεις.
Αυτές οι αραβικές κυβερνήσεις μπορεί να επικρίνουν το Ισραήλ για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα, αλλά πέρα από δηλώσεις έχουν αφήσει τους Παλαιστίνιους στη μοίρα τους. Σε αντίθεση με την στάση των κυβερνήσεων, υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στην κατοχή και στην απόρριψη του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.
Ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών, εκτός από το να τερματισθούν αμέσως οι ισραηλινές επιθέσεις, ήταν οι κυβερνήσεις τους να τερματίσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ ή να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν κάθε πιθανότητα ομαλοποίησης. Να σημειωθεί, ότι η κατά τα τελευταία χρόνια ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, υπαγορεύθηκε από εθνικά συμφέροντα, αλλά εν μέρει παρουσιάσθηκε ως πρωτοβουλία που θα μπορούσε να βγάλει την παλαιστινοϊσραηλινή διένεξη από το αδιέξοδο.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια εκείνα τα “τρία όχι” (no peace with Israel, no recognition of Israel, no negotiations with it) στα οποία είχαν καταλήξει το 1967 στο Χαρτούμ, έπειτα από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, οι τότε χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, έχουν πάψει προ πολλού να ισχύουν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι Άραβες τα έχουν βρει με το Ισραήλ. Όμως, η πρόταξη του οικονομικού συμφέροντος οδήγησε στην βελτίωση των σχέσεων των περισσότερων αραβικών χωρών με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα και όσον αφορά τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν υιοθετήσει ένα φάσμα θέσεων, το οποίο εκτείνεται από την απουσία δεσμών με το Ισραήλ (Κουβέιτ) ως την πραγματιστική συνύπαρξη (Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία) και την πλήρη ομαλοποίηση (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
Αθόρυβη συνεργασία
Η γραμμή σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών είναι ένα “κατάλοιπο του παρελθόντος”, σ’ αυτό συνετέλεσαν και οι Συμφωνίες του Αβραάμ. Το Ισραήλ δεν είναι πλέον ο κύριος εχθρός για τα αραβικά κράτη. Πολλές αραβικές χώρες βλέπουν ως μεγαλύτερη απειλή το Ιράν και τους συμμάχους του στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο. Υπάρχουν ισχυρές πολιτοφυλακές και κινήματα σε αυτές τις χώρες που αποτελούν μέρος του “Άξονα Αντίστασης” κατά του Ισραήλ και λαμβάνουν μαζική υποστήριξη από την Τεχεράνη.
Είναι πια σαφές, ότι αραβικές ηγεσίες, παρά τη σκληρή κριτική που έχουν ασκήσει δημόσια στο Ισραήλ, διαφοροποιούνται σημαντικά από τις ηγεσίες σε Ιράν, Συρία, Λίβανο και Αλγερία. Αν και κατηγορούν το Ισραήλ για τη γενοκτονία στη Γάζα σε μια δημόσια εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, πίσω από αυτήν την ρητορική, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Εμιράτα συνεργάζονται αθόρυβα με το Ισραήλ.
Αυτές οι τέσσερις χώρες συνεργάζονται για να παρακάμψουν τις επιπτώσεις από τις ενέργειες ενός από τους λίγους περιφερειακούς παράγοντες που αμφισβητούν το Ισραήλ: του Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης. Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την πίεση στο Ισραήλ από τον αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και η Ιορδανία έχουν δημιουργήσει χερσαίους διαδρόμους, διασφαλίζοντας τον εφοδιασμό του Ισραήλ. Σύμφωνα με το εβραϊκό Channel 13, φορτηγά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ φτάνουν στα Εμιράτα για να ξεφορτώσουν εμπορεύματα. Στη συνέχεια, φορτηγά μεταφέρουν αυτά τα εμπορεύματα μέσω αυτοκινητοδρόμων στην Ιορδανία. Τελικά φτάνουν στο Ισραήλ μέσω του ποταμού Ιορδάνη.
Η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία Hapag-Lloyd ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα για τη δημιουργία μιας χερσαίας διαδρομής, “παρακάμπτοντας τους Χούθι”, η οποία συνδέει λιμάνια στα Εμιράτα με το λιμάνι της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, διευκολύνοντας τη μεταφορά φορτίων στο Ισραήλ μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η Αίγυπτος συμμετέχει επίσης στην προσπάθεια, χρησιμοποιώντας πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τα λιμάνια της προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod, διευκολύνοντας το ισραηλινό εμπόριο, εν μέσω της γενοκτονικής εκστρατείας στη Γάζα…
Διπρόσωπη πολιτική
Η Τουρκία με τη σειρά της δεν διακόπτει τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, ενώ η διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ στο Ισραήλ εξακολουθεί να πραγματοποιείται απρόσκοπτα μέσω τουρκικού εδάφους. Περίπου το 40% των ενεργειακών αναγκών του Ισραήλ καλύπτεται από τον αγωγό πετρελαίου που διασχίζει την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε απλώς να κλείσει τη ροή πετρελαίου προς το Ισραήλ, κάτι που θα φρέναρε την ισραηλινή οικονομία και τη στρατιωτική επίθεση σε λίγες μέρες. Αλλά συνεχίζει να μην το κάνει, παρά το γεγονός ότι λεκτικά καταδικάζει έντονα το Ισραήλ.
Επίσης η Άγκυρα υποστηρίζει τη στρατιωτικο-τεχνική και τεχνολογική συνεργασία του συμμάχου της Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, η οποία αποδείχθηκε σαφώς επωφελής στον τελευταίο πόλεμο του Καραμπάχ. Και ποιος αποκλείει την παράλληλη διέλευση ισραηλινών τεχνολογιών από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία; Ο όγκος του εμπορίου Τουρκίας-Ισραήλ έχει σημειώσει επίσης την εκπληκτική αύξηση 532% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φθάνοντας τα 8,91 δισ. δολάρια το 2022.
Η διπλωματία του Ισραήλ έχει επιτύχει μία πολύπλευρη συνεργασία με αρκετές αραβικές χώρες. Το Μαρόκο, κατασκευάζει μια στρατιωτική βάση πληροφοριών για το Ισραήλ κοντά στα σύνορά του με την Αλγερία, που θα χρησιμοποιηθεί για συνεργασία σε στρατιωτική εκπαίδευση, πληροφορίες και ασφάλεια. Ο ισραηλινός κατασκευαστής όπλων Elbit Systems ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα την ίδρυση δύο εργοστασίων όπλων στο Μαρόκο, βοηθώντας στη διαφοροποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής όπλων του Ισραήλ, καθώς ακτιβιστές σε άλλες χώρες έκλεισαν τα εργοστάσια. Το 2021, το Μαρόκο συνυπέγραψε τις Συμφωνίες του Αβραάμ (συνθήκη εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ), στην οποία είχαν ήδη συμφωνήσει το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα.
Τα Εμιράτα είναι εδώ και πολύ καιρό ένας κόμβος για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι δύο χώρες αλληλοβοηθούνται σε θέματα πληροφοριών. Επιπλέον, πέρυσι, η Edge Group, μια κρατική εταιρεία των Εμιράτων, επένδυσε 14 εκατ. δολάρια στην ισραηλινή εταιρεία κατασκευής drones Highlander Aviation. Η σχέση μεταξύ των Εμιράτων και του Ισραήλ έχει διευρυνθεί από τότε που η Elbit Systems ίδρυσε έναν ολόκληρο θυγατρικό οργανισμό (Elbit Systems Emirates), προκειμένου να καθιερώσει αυτό που αποκαλούσε μακροπρόθεσμη συνεργασία με τον στρατό των Εμιράτων.
Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, παρά τη ρητορική της, συνεργάζεται αθόρυβα με το Ισραήλ εδώ και αρκετό καιρό. Ο όμιλος Affinity Partners, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, κατέχει μερίδιο στην ισραηλινή εταιρεία Shlomo Group. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα, η Ομάδα Shlomo συνεισέφερε φορτηγά και στρατιωτικό εξοπλισμό στις μονάδες Shaldag και Maglan του ισραηλινού στρατού, καθώς και πακέτα τροφίμων στον ισραηλινό στρατό. Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της ισραηλινής βιομηχανίας πληροφοριών. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έχουν χρησιμοποιήσει ισραηλινή τεχνολογία για να κατασκοπεύουν ανθρώπους και να χακάρουν τα τηλέφωνά τους.
Η τεχνολογία αυτή βοήθησε στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Οι αραβικές χώρες θα μπορούσαν να κάνουν πολλά εκτός από την κενή ρητορική για να βοηθήσουν τον λαό της Παλαιστίνης και να αμβλύνουν την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, όπως επιβολή κυρώσεων και διακοπή των στρατιωτικών και μυστικών συνεργασιών. Η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τις αραβικές κυβερνήσεις…