ΣΧΟΛΙΟ

Η ουκρανική αντεπίθεση και η αντίδραση των Ρώσων

Η ουκρανική αντεπίθεση και η αντίδραση των Ρώσων, Γιώργος Λυκοκάπης

“Έξω πάμε καλά” δεν αποκλείεται να σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς Ινδία, Κίνα και Βραζιλία απείχαν από το ψήφισμα που προωθούσαν οι Αμερικανοί στον ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την προσάρτηση των κατεχομένων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσία, έπειτα από τα σχετικά “δημοψηφίσματα”, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποτέλεσε έκπληξη: Ως γνωστόν, οι κάτοικοι σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέσκ και Λουγκάνσκ ψήφισαν την ένωση με την Ρωσία, με σταλινικά ποσοστά!

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, Πεκίνο και Νέο Δελχί απέχουν μονίμως από κάθε ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής, παρά τις όποιες ενστάσεις και ανησυχίες των ηγεσιών τους για τον τροπή του πολέμου (όπως τις εξέφρασαν στον ίδιο τον Πούτιν). Όσον αφορά την Βραζιλία, είτε κάνει ο ακροδεξιός Μπολσονάρου την μεγάλη ανατροπή, είτε επιστρέψει στην προεδρία ο αριστερός Λούλα, η Ρωσία δεν θα έχει πρόβλημα στις σχέσεις της με την μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι “businness” της θα συνεχιστούν κανονικά και με τον Λούλα πρόεδρο, καθώς σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε αποδώσει πολλές ευθύνες για το ξέσπασμα του πολέμου και στον Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, χωρίς να φοβάται πως έχει την τύχη της σοσιαλίστριας πολιτικού Σεγκολέν Ρουαγιάλ, όπου γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι την εξεδίωξε, επειδή προηγουμένως είχε εκφράσει την άποψη πως ο Ζελένσκι «κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η δε Ευρώπη προετοιμάζεται για τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα, με μειωμένα ωράρια στα καταστήματα, κλειστά φώτα, κουβέρτες(!) στις τράπεζες, ένα γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας, αν αναλογιστούμε πως η χώρα που επί δεκαετίες έζησε δύσκολους χειμώνες με στερήσεις και μπλακάουτ είναι η Ρωσία (και επί κομμουνισμού και μετά την πτώση). Μέχρι στιγμής, λοιπόν, όλα καλά για το Ρώσο πρόεδρο, εκτός από έναν παράγοντα: Την αντεπίθεση των Ουκρανών στο πολεμικό μέτωπο.

Θα επιβεβαιωθεί… ο Ρόκι;

Είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, πως ο Πούτιν αποπειράται να αποδομήσει το αφήγημα του… “Ρόκι”, (την χολιγουντιανή ταινία του 1985 που, όσο καμία άλλη, “διάβασε” τις κοσμογονικές εξελίξεις που ακολούθησαν στον κομμουνιστικό κόσμο) και πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μόνο «αν σπάσει τα μούτρα του» με την αντεπίθεση των Ουκρανών.  Η οποία, αντί να αποδειχτεί κίνηση απελπισίας τoυ Κιέβου όπως προέβλεπε η Μόσχα, εξελίσσεται σε παράγοντα που αλλάζει την τροπή του πολέμου, υποχρεώνοντας τον Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση και να απειλήσει, με μεγαλύτερη έμφαση, με χρήση πυρηνικών!

Μία αντεπίθεση που ξεκίνησε διώχνοντας τους Ρώσους από την περιφέρεια του Χάρκοβο, συνεχίστηκε με την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν και την ανακατάληψη περιοχών στην Χερσώνα, το Ντονέσκ και το Λουγκάνσκ, δηλαδή τις περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία και τον Πούτιν να έχει δεσμευτεί για δυναμική αντίδραση, σε περίπτωση που πληγεί “ρωσικό έδαφος”.

Λέτε να επιβεβαιωθεί και πάλι… το “Ρόκι 4”; Για όσους δεν το έχουν δει, ο Ρόκι στη αρχή του αγώνα με τον Σοβιετικό πρωταθλητή Ντράγκο τρώει “το ξύλο της χρονιάς του”, για να εκμεταλλευτεί τελικώς στον κρίσιμο γύρο την κούραση του αντιπάλου του, βγάζοντας τον νοκ άουτ, με μία θεαματική αντεπίθεση, κερδίζοντας το χειροκρότημα ακόμα και του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΣΕ!

 

Πανηγυρίζουν Κίεβο και Δυτικοί

Όπως αναμένονταν, το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του δεν κρύβουν τους πανηγυρισμούς τους: «Στο τέλος θα χάσει και την Κριμαία» προβλέπει ο Guardian, «ταχεία κατάρρευση των Ρώσων» βλέπει ο συγγραφέας του “Τέλους της Ιστορίας” Φράνσις Φουκουγιάμα, «πολιτική αποκαθήλωση του Πούτιν» η Daily Mail… Σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε με το blietzkrieg των Ρώσων και συνεχίζεται με την αντεπίθεση των Ουκρανών, μοιάζει παρακινδυνευμένη πλέον κάθε πρόβλεψη.

Η ρωσική εισβολή που ξεκίνησε με στόχο την “αποναζιστικοποίηση” και “αποστρατικοποίηση” της Ουκρανίας, όταν απέτυχε η πτώση του Κιέβου και ο “αποκεφαλισμός” της ουκρανικής ηγεσίας, συνεχίστηκε για την “απελευθέρωση του Ντονμπάς”. Κάτι που επίσης μοιάζει πλέον “χλωμό” όσο σημαίνουσες πόλεις, όπως το Χάρκοβο ή η Οδησσός, παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών και όσο οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που κατέλαβαν με πολύ κόπο μέσα σε μερικές μέρες, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι εισβολείς.

Μένει να δούμε την απάντηση των Ρώσων, καθώς μέχρι στιγμής και περιέργως δεν έχουμε δει ευρεία συμμετοχή της ρωσικής αεροπορίας, όπου η Μόσχα έχει το πλεονέκτημα, μαζικά πλήγματα σε κυβερνητικά κτίρια, υποδομές, σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας ή σιδηροδρομικά δίκτυα (όπως είδαμε στο Χάρκοβο, όταν έγινε γνωστή η επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών) ενώ και ο τρόπος που έγινε η μερική επιστράτευση αφήνει πολλά ερωτηματικά, με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο να παραδέχεται πάρα πολλά λάθη.

Ο δε Ζελένσκι, που στην αρχή της εισβολής στην κυριολεξία ικέτευε διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, τώρα είναι αυτός που αποκλείει με διάταγμα του κάθε διαπραγμάτευση με την Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι πρόεδρος, ορμούμενος από την επιτυχία της αντεπίθεσης των δυνάμεων του! Βέβαια, μία ειδοποιός διαφορά με το “Ρόκι 4”, είναι πως στο ρινγκ ο Ντράγκο δεν είχε πυρηνικά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx