ΑΠΟΨΗ

Η Ρωσία και τα επίχειρα των λαθών του Πούτιν

Η Ρωσία με τα επίχειρα των λαθών του Πούτιν, Κωνσταντίνος Κόλμερ,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν κήρυξε την Μόσχα σε κατάσταση ανάγκης, ενώ βαρέα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του ρωσικού στρατού κατέλαβαν επίκαιρες θέσεις στην ρωσική πρωτεύουσα, αφ’ ης, η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, που μάχεται εναντίον του προέδρου Ζελένσκι στην Ουκρανία, κατέλαβε τη ρωσική πόλη Ροστόφ, στα νότια της Ρωσίας.

Ο ηγέτης των Ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν απείλησε με “πορεία δικαιοσύνης”, όταν ρωσικά στρατεύματα έβαλαν την Παρασκευή, εναντίον των δυνάμεων του στο oυκρανικό μέτωπο, με μεγάλες απώλειες μισθοφόρων. Εάν το επεισόδιο δεν αποτελεί “λανθασμένη βολή” πυροβολικού, απ’ αυτές που συμβαίνουν στην σύγχυση του πολέμου (να σημειωθεί πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την εμπλοκή του, μιλώντας για “προβοκάτσια”) τότε πρόκειται περί ενόπλου στάσεως της δυνάμεως Wagner, που ισοδυναμεί με προσπάθεια ανατροπής της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και ευθείας αμφισβητήσεως του Πούτιν.

Αν όμως ο τελευταίος είχε διαβάσει τον Νικολό Μακιαβέλι και τις συστάσεις του να κάνεις πατριωτικό πόλεμο με εθνικές κι όχι μισθοφορικές δυνάμεις, τότε θα είχε αποφύγει την στάση του Πριγκόζιν. Αλλά ήταν πολλές οι λανθασμένες αποφάσεις του Πούτιν: Για ν’ αποφύγει την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα τελικά το ’φερε εγγύτερα με ένταξή της Φινλανδίας και της Σουηδίας (συντόμως) στην Βορειοατλαντική συμμαχία και κυρίως μετά την απόφαση της Γερμανίας να επανεξοπλισθεί.

Ο παρατεταμένος ουκρανικός πόλεμος εμπλέκει εμμέσως και την Αμερική, η οποία στέλνει στον Ζελένσκι όπλα τελευταίας τεχνολογίας που γέρνουν την πλάστιγγα των εχθροπραξιών εις βάρος των ρωσικών στρατευμάτων. Μία από τις παρενέργειες του παρατεινομένου πολέμου είναι ότι ο Πούτιν στράφηκε προς τους μισθοφόρους της Wagner για να αναπληρώσει την πολεμική ανετοιμότητα του ρωσικού στρατού, ως απεδείχθη από τις μεγάλες απώλειες του σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αν είχε ένα στρατάρχη σαν τον Ροκοσόφσκυ που αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας – αντιστοίχου του ΝΑΤΟ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο – ίσως να είχε αποφύγει την χρήση μισθοφόρων. Η εσχάτη πλάνη χείρον της πρώτης…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι