ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η συγγνώμη του Ρούτε για τη “βιαστική κανονικότητα” στην Ολλανδία

Η συγγνώμη του Ρούτε για τη “βιαστική κανονικότητα” στην Ολλανδία

Η Ολλανδία επιδίωξε πριν 20 ημέρες την άμεση επιστροφή στην πραγματικότητα, όμως η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τον Ρούτε στο να ζητήσει συγγνώμη για την «βιασύνη» της κυβέρνησης. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι μάλιστα, ο πρώτος που το κάνει, παρότι τα κρούσματα αυξήθηκαν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησαν επίσης σε άμεση χαλάρωση των μέτρων.

«Δεν τα λογαριάσαμε καλά», είπε ο  Mαρκ Ρουτε, ο οποίος έχει εκλεγεί με το συντηρητικό  “Λαϊκό Κόμμα Δημοκρατίας και Ελευθερίας” και ζήτησε συγγνώμη καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Ήδη, πριν τρεις ημέρες, η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου περιορισμούς σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν τα κρούσματα, ειδικά μεταξύ των νεαρών ενηλίκων.

«Αυτό που θεωρητικά υπολογίσαμε ότι θα ήταν δυνατόν, αποδείχθηκε στην πράξη αδύνατον», τόνισε ο Ρούτε, ο οποίος πριν έναν μήνα είχε υπεραμυνθεί με πάθος την ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η Δέλτα ήταν ήδη παρούσα στην Ολλανδία. Ο Ρούτε θεώρησε, ωστόσο, ότι η άρση των περιορισμών ήταν το επόμενο «λογικό μέτρο» που έπρεπε να ληφθεί, αρνούμενος τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση.

Δεν λογάριασε καλά ο Ρούτε

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στο γεγονός ότι άνοιξαν πλήρως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ παραλλήλως καταργήθηκε η μάσκα, όπου μπορούσε κάποιος, θεωρητικά πάντα, να τηρήσει την απόσταση του 1,5 μέτρου. Τώρα τα μέτρα επανέρχονται και θα έχουν ισχύ μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, με την κυβέρνηση να μην αποκλείει τη λήψη πρόσθετων, αν ο περιορισμός της νυχτερινής ζωής δεν αποδειχθεί αρκετός για την ανάσχεση των κρουσμάτων. Ανακοινωσε βέβαια ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα οφείλονται σε πάρτι και συγκεντρώσεις σε νυχτερινά κέντρα ψυχαγωγίας.

Το υπουργέιο Υγείας επαναφέρει τους περιορισμούς, επειδή οι ανεμβολίαστοι είναι ακόμη πολλοί, αν και πριν 20 ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι λόγω της προόδου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα (38% πλήρως εμβολιασθέντες, όπως και στην Ελλάδα) και της ύφεσης των κρουσμάτων, η χώρα μπορούσε να επανέλθει στην κανονικότητα. Μάλιστα η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε τότε , ότι «τον Αύγουστο ίσως δεν θα χρειάζεται πλέον ούτε το 1,5 μέτρο της απόστασης».

Η κυβέρνηση στην ίδια ανακοίνωση καλούσε τον κόσμο να μη μετακινείται σε ώρες αιχμής και διατήρησε τις κενές θέσεις σε θέατρα και κινηματογράφους, όπως και το μέτρο του ενός ατόμου ανά 5 τετραγωνικά στα καταστήματα και στα μουσεία.  Με την απόσταση του 1,5 μέτρου άνοιξαν και οι ερασιτεχνικές αθλητικές εκδηλώσεις. Με την άρση των περιορισμών επιτράπηκε επίσης ο χορός και το τραγούδι.

Η υπόλοιπη Ευρώπη 

Στην Ολλανδία ως πιστοποιητικό στις δημόσιες εκδηλώσεις λογίζεται η επίδειξη αρνητικού τεστ, ο εμβολιασμός και η προηγούμενη νόσηση. Γενικά ισχύει το CoronaCheck app, όπου γίνονται δεκτά τα αρνητικά τεστ. Στην Ισπανία πολλές περιοχές (μεμονωμένοι δήμοι, αλλά και όλη η Καταλωνία και η Κανταβρία) εισήγαγαν επίσης εδώ και μια εβδομάδα εκ νέου περιορισμούς στη νυχτερινή ζωή, καθώς αυξήθηκε κάθετα ο αριθμός των νέων λοιμώξεων, ειδικά στους νέους. Σε άλλες περιοχές, όπως η Καστίλη, όπου επρόκειτο να χαλαρώσουν τα μέτρα, οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η χαλάρωση, ενώ στις Αστούριες και στις Βαλεαρίδες δεν επανέφεραν μέτρα, αλλά πιέζουν τους νέους να κάνουν μαζικά τεστ.

Οι Καταλανοί θέλουν να επαναφέρουν και τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνον κεντρικά από την ισπανική κυβέρνηση. Ο επιδημιολογος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Daniel López-Acuña,  πρώην διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιστεύει ότι χρειάζονται μαζικά τεστ αλλά και επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. «γιατί κανείς δεν σέβεται το 1,5 μέτρο που υποτίθεται ότι επιβάλλεται».

To Bέλγιο προς το παρόν εστιάζει στους τουρίστες και σε όσους επιστρέφουν από διακοπές, ενώ οι Γερμανοί δηλώνουν, ότι τα τυχόν νέα μέτρα που θα ληφθούν, θα εξαρτηθούν από το αν το νέο κύμα αυξάνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμως στη Γερμανία δεν έγινε τόσο μεγάλο “άνοιγμα” όπως στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία. Κάποια κρατίδια για παράδειγμα κατήργησαν την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε υπαίθριους χώρους, αλλά τα περισσότερα όχι. Κάποια αποφάσισαν να την καταργήσουν και σε σχολεία.

O Γερμανός υπουργός Υγείας είπε χθες σχετικά ότι «η μάσκα είναι ό,τι πιο χρήσιμο και ανώδυνο διαθέτουμε ως όπλο, θα πρέπει να  παραμείνει, και οπωσδήποτε στους εσωτερικούς χώρους». Στη χώρα σχεδόν το 50% των πολιτών μάλιστα είναι υπέρ της διατήρησης της μάσκας και μετά την πανδημία, ως προφύλαξη γενικά εναντίον της γρίπης και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι