ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Τουρκία κατηγορεί για υπόθαλψη τρομοκρατίας! – Κοίτα ποιος μιλάει!

Η Τουρκία κατηγορεί για υπόθαλψη τρομοκρατίας! – Κοίτα ποιος μιλάει!, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση, όπως συνηθίζει, κατηγόρησε την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες σαν φωλιές τρομοκρατών. Ισχυρίζεται ότι φιλοξενούν στελέχη των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους θεωρεί παραφυάδα του ΡΚΚ, το οποίο συνεχίζουν πολλές δυτικές χώρες κυρίως για λόγους αδρανείας να το χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική οργάνωση”. Πρόκειται για υπόλειμμα από την εποχή που η Τουρκία ήταν το αγαπημένο παιδί της Δύσης.

Αλλά η Άγκυρα έχει πάει παραπέρα. Χαρακτηρίζει και το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν σαν “τρομοκρατική οργάνωση”. Την ίδια ώρα, όλος ο συρφετός των τζιχαντιστών που έχουν “μαντρωθεί” στο Ιντλίμπ και χρηματοδοτούνται και χρησιμοποιούνται από την ίδια σε διάφορα μέτωπα, όπως στη Λιβύη και στον Καύκασο, για την Άγκυρα είναι προφανώς κοινωνικοί αγωνιστές εναντίον καταπιεστικών κυβερνήσεων!

Στο πλαίσιο των καλών σχέσεων με όλα αυτά τα τζιχαντιστικά μορφώματα, τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ και μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν επισκέφτηκαν την Τουρκία και συναντήθηκαν με διάφορους ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών της Χαμάς, υπό τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγιε.

Η συνάντηση των Ταλιμπάν με τη Χαμάς εντάσσεται πιθανώς σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν σχέσεις, ενώ η επίσκεψη στην Τουρκία είχε σκοπό να προωθήσει την σύναψη πλήρων διπλωματικών δεσμών με την Καμπούλ. Σύμφωνα με δήλωση των Ταλιμπάν, σκοπός της επίσκεψης ήταν να προσελκύσει «επενδύσεις, βοήθεια και οικονομική κινητικότητα» για το Αφγανιστάν.

Ταλιμπάν

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ παρακολούθησε ένα συνέδριο ισλαμικών λογίων, όπου χαρακτήρισε την Τουρκία στενό φίλο και ζήτησε από τους συμμετέχοντες από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής να «καταβάλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την επίσημη αναγνώριση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν από άλλες μουσουλμανικές χώρες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς, οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Η δήλωση σημείωσε επίσης πώς και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης της Ούμα (μουσουλμανικής κοινότητας) «παράλληλα με την υπόθεση της Παλαιστίνης».

Η Χαμάς έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή της στους Ταλιμπάν. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2021, ο Ισμαήλ Χανίγιε τηλεφώνησε στον ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, ο οποίος τώρα είναι πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, και τον συνεχάρη για το τέλος της κατοχής των ΗΠΑ, λέγοντας του ότι ήταν «προοίμιο για τον θάνατος όλων των δυνάμεων κατοχής, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης».

Ενώ η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τους Ταλιμπάν, η συνάντηση με τη Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη δεν αποτελεί έκπληξη. Η δραστηριότητα της Χαμάς στην Τουρκία συνεχίζει να είναι εκτεταμένη, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης κεφαλαίων και της ενίσχυσης των στρατιωτικών ικανοτήτων της οργάνωσης, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Τον Μάιο του 2022, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επικήρυξε το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Χίσαμ Γιουνίς Γιαχία Καφισέχ για τον «ρόλο του στη μεταφορά κεφαλαίων για λογαριασμό διαφόρων εταιρειών που συνδέονται με το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς». Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, όπως η Trendy GYO, είχαν έδρα στην Τουρκία. Άρθρο των Times ανέφερε ότι η Χαμάς δημιούργησε παρακλάδια κυβερνοπολέμου και αντικατασκοπείας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτές οι μονάδες στόχευαν σε μεγάλο βαθμό εχθρούς της οργάνωσης όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ.

Τρομοκράτες

Η προσπάθεια των Ταλιμπάν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Χαμάς δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η ομάδα έχει εκφράσει υποστήριξη στους σκοπούς της στο Παλαιστινιακό στο παρελθόν, ενώ δηλώνει επίσης ρητά ότι δεν θα δημιουργήσει διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Αναρωτιέται κανείς πως βλέπει η Ιερουσαλήμ τα τεκταινόμενα, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη τα ισραηλινά ανοίγματα προς την Άγκυρα πριν τις εκλογές.

Οι Ταλιμπάν έχουν ισχυρούς δεσμούς με άλλες τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα. Οι Ταλιμπάν συνδέονται επίσης με το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, που φιλοξενεί πακιστανικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως οι Lashkar-e-Taiba, Harakat-ul-Mujahideen, Jaish-e-Mohammad, Ansarullah με έδρα το Τατζικιστάν και το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν. Όλες αυτές οι ομάδες διατηρούν παρουσία στο Αφγανιστάν, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν ότι δεν θα επιτρέψουν σε τρομοκρατικές ομάδες να δρουν στη χώρα τους.

Επιπλέον, είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των Ταλιμπάν και της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Για παράδειγμα, ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ένας από τους δύο αναπληρωτές εμίρηδες των Ταλιμπάν και υπουργός Εσωτερικών, είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αλ Κάιντα (shura). Ο Σιρατζουντίν Χακάνι και ένας πλήθος ηγετών του Δικτύου του έχουν καταχωρηθεί από τις ΗΠΑ ως “ειδικά καθορισμένοι παγκόσμιοι τρομοκράτες” λόγω των δεσμών τους με την Αλ Κάιντα. Αρκετοί διοικητές της Αλ Κάιντα, που ήταν και διοικητές των Ταλιμπάν, βρέθηκαν απέναντι από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx