ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Τουρκία ψωνίζει από Κίνα-Ρωσία χωρίς να δίνει λογαριασμό στις ΗΠΑ

Η Τουρκία ψωνίζει από Κίνα-Ρωσία, χωρίς να δίνει λογαριασμό στις ΗΠΑ, Μάκης Ανδρονόπουλος

Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει προσβάλει τόσο ωμά και ταπεινωτικά την Ουάσιγκτον όσο η Τουρκία. Και η Ουάσιγκτον αμήχανη ανέχεται στωικά τα βίτσια και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας, ακόμη και τον αναθεωρητισμό της που υποσκάπτει τον ακρογωνιαίο λίθο της δυτικής ιδεολογίας για το μεταπολεμικό status quo. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για την Ουάσιγκτον ήταν και παραμένει αδιανόητη μια αποχώρηση –πόσο μάλλον αποπομπή– της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Είναι αδιανόητη κυρίως για λόγους πολιτικού κύρους των ίδιων των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας και δευτερευόντως πλέον για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους, εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων και της αλλαγής των στρατιωτικών δογμάτων. Αυτό η Άγκυρα το γνωρίζει καλά και το εκμεταλλεύεται μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Ή μάλλον καλύτερα, επειδή δεν υπάρχει όριο, όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία παίζει την Ουάσιγκτον μονότερμα.

Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να θυμηθούμε πολλά. Από τον Σίσκο που απέτρεψε την καταβύθιση του τουρκικού στόλου από το ελληνικά υποβρύχια στην Κύπρο, μέχρι το «no ships, no troops, no flags» των Ιμίων. Αλλά ας μείνουμε στους ρωσικούς S-400, μέσω των οποίων η Μόσχα θα μπορούσε να ασκήσει κατασκοπεία στο ΝΑΤΟ και ειδικά στα πέμπτης γενιάς μαχητικά F-35. Οι S-400, που κόστισαν 2,5 δισ. δολάρια στην Τουρκία (δηλαδή τα μισά από ότι θα πλήρωνε για τους Patriot), είναι ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, με εξαιρετική αποτελεσματικότητα.

Οι Αμερικάνοι αντέδρασαν με την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35. Πριν ένα μήνα, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, η Ουάσιγκτον βολιδοσκόπησε την Άγκυρα να στείλει στην αεράμυνα της Ουκρανίας τους ρωσικούς S-400, έναντι της επιστροφής της στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35. Εννοείται ότι η Άγκυρα έκανε το δικό της, όπως έκανε με την παροχή ασύλου ασφαλείας στους τρομοκράτες του ISIS και πρόσφατα στους Ρώσους ολιγάρχες που μετατρέπουν την Κωνσταντινούπολη στο νέο τους Λονδίνο!

Υποκλοπή νατοϊκών επικοινωνιών

Τώρα η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη να καταπιεί άλλο ένα κατ’ αυτήν επικίνδυνο για τη δυτική ασφάλεια σύστημα, καθώς κινεζική Huawei κέρδισε τα συμβόλαια 5G στην Τουρκία (και στη Βραζιλία). Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η εξέλιξη αυτή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για την δυτική ασφάλεια και από τους S-400. Σημειωτέον ότι η Huawei έχει εγκαταστήσει στην Τουρκία ένα από τα 19 ερευνητικά της κέντρα και απασχολεί περισσότερους από 750 μηχανικούς.

Η τεχνολογία 5G εκτός του ότι είναι 100 φορές ταχύτερη από την 4η γενιά τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, θεωρείται βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με εφαρμογές στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στην υγεία, στις κατασκευές, στις μεταφορές, στα λιμάνια, παντού. Κυρίως όμως στα αμυντικά συστήματα και στις στρατιωτικές επικοινωνίες, με την άμεση συλλογή πληροφοριών. Θυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον είχε πιέσει ασφυκτικά τόσο τη Βρετανία, όσο και τη Γερμανία, που ήταν έτοιμες να υποδεχθούν το 5G δίκτυο της Huawei, γιατί μέσω αυτού το Πεκίνο θα μπορούσε να υποκλέπτει τις δυτικές επικοινωνίες ή απλώς να τις κλείσει.

Και τώρα σιγή. Θα θέσουν οι ΗΠΑ την ασφάλεια του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο την εποχή των υβριδικών πολέμων και της ανάδειξης του κυβερνοπολέμου ως καθοριστικό μέτωπο του νέου τύπου πολέμου; Ελπίζουμε πως όχι. Ελπίζουμε πως η αντιπρόταση, τώρα που τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί, θα πρέπει να είναι πολύ δελεαστική ή ωμά απειλητική. Τι θα κάνει η Ουάσιγκτον; Θα κάνει πίσω; Αν κάνει πίσω πως θα εμποδίσει μετά τις ευρωπαϊκές χώρες να πάνε στην Huawei;

Οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες χάνουν αξιοπιστία επειδή τα φοβερά think tank και οι μυστικές υπηρεσίες τους έχουν μπερδέψει τις καταστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ουάσιγκτον να έχει πέσει αρκετές φορές έξω στις προβλέψεις της, να έχει απωλέσει την κοινή λογική και βεβαίως να έχει η ίδια υπονομεύσει το διεθνές κύρος της. Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να το έχει καλύψει, αλλά πρόκειται για μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα για τη Δύση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι