Η βιβλική καταστροφή στη Βηρυτό και ο γρίφος του Τραμπ

Η βιβλική καταστροφή στη Βηρυτό και ο γρίφος του Τραμπ

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Βηρυτό μετά τις δύο γιγαντιαίες εκρήξεις που επηρέσαν σχεδόν τη μισή πρωτεύουσα του Λιβάνου, βύθισαν τη χώρα στο πένθος και έγιναν αισθητές ως σεισμός σε γειτονικές χώρες. Η καταστροφή είναι τεράστια, ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς. Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία της χώρας απευθύνει δραματική έκκληση για βοήθεια, ενώ οι αρχές δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις έρευνες για τον εντοπισμό τραυματιών, οι οποίες είχαν σταματήσει στη διάρκεια της νύχτας, εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό, αυτήν την ώρα οι νεκροί είναι περισσότεροι από 100 και οι τραυματίες περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις των αρχών, αλλά και του επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, είναι ότι στη διάρκεια της ημέρας ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Το μεγάλο πρόβλημα αυτήν την ώρα εστιάζεται στην διαχείριση του μεγάλου αριθμού των τραυματιών, καθώς τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν. Το έργο των νοσοκομείων δυσκολεύει ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι πολλοί από τους τραυματίες είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βηρυτό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν τόνισε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι στην αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού εξεράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ενός χημικού λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών. Τα λιπάσματα αυτά είχαν κατασχεθεί το 2014 και είχαν αφεθεί για χρόνια στην αποθήκη, χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας. Γεγονός που ο Αούν χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε, ότι οι υπαίτιοι για την έκρηξη θα «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως, σήμερα, και αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκειμένου ο στρατός να διαχειριστεί βασικά ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας στην πρωτεύουσα Βηρυτό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή αιτία που προκάλεσε τις εκρήξεις. Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης που γίνονταν για να κλείσει μια τρύπα στην αποθήκη, όπου ήταν αποθηκευμένη η νιτρική αμμωνία.

Η μεγάλη έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου, ενώ στην Ιορδανία καταγράφηκε ως σεισμική δόνηση. Την αίσθηση αυτή είχαν και πολλοί κάτοικοι του Λιβάνου. Για τους μεγαλύτερου σε ηλικία κατοίκους της Βηρυτού, η καταστροφή ξυπνάει μνήμες από τον δεκαπενταετή εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), όταν η πόλη ζούσε καθημερινά με σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκρήξεις και ισραηλινές επιδρομές.

Αρκετές ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περίπου στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η πυρκαγιά συνέχιζε να καίει στην περιοχή του λιμανιού. Ζημιές προκλήθηκαν και σε πλοία, ανάμεσά τους ένα πολεμικό της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία βρίσκεται στον Λίβανο από το 1978. Σύμφωνα με τη διοίκηση αρκετοί κυανόκρανοι, μέλη τους πληρώματος, τραυματίστηκαν, κάποιοι από τους οποίους σοβαρά.

Ο γρίφος του Τραμπ για την έκρηξη

Για την αποστολή υγειονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προσφέρθηκε και το Ισραήλ, το οποίο έσπευσε να διευκρινίσει, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις, καθώς τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας κυκλοφορούσαν φήμες για πυραυλική επίθεση. Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν, το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ, καθώς και η Σαουδική Αραβία, η οποία ανταγωνίζεται την Τεχεράνη για επιρροή στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αμερικανική πρόθεση για βοήθεια και γνωστοποίησε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τις εκρήξεις. Ο Τραμπ, ωστόσο, στην καθημερινή συνέντευξη που δίνει για την πορεία της πανδημίας, έκανε μία δήλωση-γρίφο, τονίζοντας ότι οι εκρήξεις στη Βηρυτό «μοιάζουν με φρικτή επίθεση».

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για έκρηξη «βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις «αξιωματούχων» και διαβεβαίωσε και ο ίδιος για την ετοιμότητα των ΗΠΑ να αποστείλουν βοήθεια. Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, πάντως, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, τόνισαν ότι τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Οι εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν αυτήν την χωρίς προηγούμενο καταστροφή, σημειώθηκαν τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, οι οποίοι συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ. Η υπόθεσή τους αφορά την  βομβιστική επίθεση του 2005, στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι