ΗΠΑ-Ισραήλ: Στρατηγική συζήτηση των ΣΕΑ για το Ιράν

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ επικέντρωσαν την προσοχή τους σε ανησυχίες που είναι σχετικές με το Ιράν στη διάρκεια της πρώτης ψηφιακής διάσκεψης μιας διμερούς ομάδας στρατηγικής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαφορές με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, και ο Ισραηλινός ομόλογος του, ο Μεΐρ Μπεν-Σαμπάτ, ηγήθηκαν των δύο αντιπροσωπειών, δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

«Στη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, εκφράζοντας την κοινή αποφασιστικότητά τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών στην περιοχή», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της. Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιέγραψε τη συνάντηση εντάσσοντας την στο πλαίσιο των προσπαθειών διαβούλευσης με τους συνεργάτες της, καθώς επιδιώκει να φέρει το Ιράν πίσω στις συνομιλίες. Ο στόχος της Ουάσινγκτον εντοπίζεται στην -από κοινού- εφαρμογή με την Τεχεράνη των προβλεπόμενων από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ωστόσο η τρέχουσα αμερικανική προσέγγιση απέναντι στο Ιράν προδιαγράφει τις συνθήκες για πιθανές νέες εντάσεις στη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ. Ο προκάτοχος του Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας το, ως προνομιακό για την Τεχεράνη, ενώ με την άποψη αυτή συμφωνούσε και το Ισραήλ, ενώ επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει την αντίθεσή του σε μία επιστροφή των ΗΠΑ στην αναφερόμενη διεθνή συμφωνία για το Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες, Πέμπτη, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα προσφέρει στην Τεχεράνη μονομερή κίνητρα για τη συμμετοχή του Ιράν σε συνομιλίες, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει μέχρι σήμερα. Η διεθνής συμφωνία προσέφερε στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της. Το Ισραήλ ελπίζει ότι θα προλάβει την εκδήλωση μιας προσωπικής έντασης μεταξύ του Νετανιάχου και του Μπάιντεν σχετικά με τις διαφορές τους στην προσέγγιση τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μέσω της ανάθεσης της διεξαγωγής συνομιλιών για το ζήτημα αυτό σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως είχε δηλώσει ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στα τέλη του προηγούμενου μήνα. «Οι Σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας συμφώνησαν στη σημασία των στρατηγικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπηρεσιών και δεσμεύτηκαν για να συνεχίσουν σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε η Χορν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι