Ιρανικά σκάφη "πήραν στο κυνήγι" αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ - Παίζουν με τη φωτιά οι Φρουροί της Επανάστασης

Σύνταξη SLpress.gr
3568
Ιρανικά σκάφη

Στολίσκος μικρών σκαφών του ιρανικού πολεμικού ναυτικού --των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης συγκεκριμένα-- προέβησαν σε τολμηρές απειλητικές κινήσεις εναντίον του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν (USS Abraham Lincoln CVN 72). Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορική εικόνα που δείχνει το αεροπλανοφόρο να διασχίζει το Στενό του Ορμούζ έχοντας "κολλημένα" πάνω του 20 μικρά σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ιρανικά πολεμικά πλοία "παρενόχλησαν" το αμερικανικό "θηρίο" --το οποίο συνοδευόταν από άλλα πλοία της Ομάδας Κρούσης 12 (πχ. USS Leyte Gulf, USS Farragut κτλ)--  κατά τη διέλευσή του στα στενά του Ορμούζ. Τα μικρά σκάφη μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής το αεροπλανοφόρο, συγκεκριμένα στα 400 μέτρα. Το περιστατικό έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα αμερικανικά πολεμικά, με ναυαρχίδα το Λίνκολν, δραστηριοποιούνται στην περιοχή οργανωμένα ως Ομάδα Κρούσης 12 στο πλαίσιο του ρόλου που ανέλαβε ο 5ος Στόλος στην περιοχή. Οι Αμερικανοί θέλουν να διασφαλίσουν η θαλάσσια σταθερότητα και ασφάλεια στην στρατηγική εκείνη περιοχή που συνδέει τη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό μέσω του Ινδικού Ωκεανού. Το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln αποτελεί τη ναυαρχίδα στην περιοχή η οποία όμως όπως φαίνεται αμφισβητείται από πολύ μικροσκοπικούς πλην θανάσιμους αντιπάλους.

Η παρέμβαση του Ιράν στις ναυτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ έρχεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την είσοδο του αεροπλανοφόρου στα ύδατα γύρω από το Στενό του Ορμούζ, γεγονός που έγινε πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα του Ιράν λόγω της ασταθούς κατάστασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και των συμμάχων του στην περιοχή.

Η παρουσία του 5ου Αμερικανικού Στόλου καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχου τους στην περιοχή, για ανεμπόδιστη διεξαγωγή του εμπορίου και την ελεύθερη πλοήγηση στη περιοχή. Το "Αβραάμ Λίνκολν" απέπλευσε από τον Νόρφολκ της Βιρτζίνια τον Απρίλιο, βάζοντας πλώρη για τη Μέση Ανατολή όπου έφτασε τον Μάιο. Ωστόσο, παρέμεινε στην Αραβική Θάλασσα, αποφεύγοντας τη διέλευση από το στενό που διασχίζει το Ιράν.

Θυμίζουμε ότι η ένταση κλιμακώθηκε μετά τις  επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών πηγών το περασμένο καλοκαίρι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μια μεγάλη επίθεση στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το Ιράν, το οποίο έχει αρνηθεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις κατά της παγκόσμιας ενεργειακής υποδομής.

http://


Με πληροφορίες από Defence-blogMiddle East Monitor

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.