Και 4η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream – Κοντεύουν να αδειάσουν
29/09/2022Και τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, σύμφωνα με τις αρχές της Σουηδίας, ενώ οι αρχές της Δανίας από την πλευρά τους προχώρησαν σε εκτιμήσεις για τον όγκο της διαρροής φυσικού αερίου στη Βαλτική, που ανέρχεται στο μισό της συνολικής ποσότητας που είχαν οι δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί.
Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές τέσσερα σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, Κρίστοφερ Μπέτσαου. Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.
Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού και των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ όπου έχουν γίνει οι διαρροές, όμως εγείρονται τεράστια ερωτήματα για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή της Βαλτικής.
Εκφράζονται φόβοι ότι η διαταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει κλιματική καταστροφή – αν και σε ποιο βαθμό είναι ακόμη ασαφές. Κανένας από τους δύο αγωγούς δεν λειτουργούσε, αλλά και οι δύο περιείχαν φυσικό αέριο. Αυτό αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά το CO2. «Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο αντίκτυπος στο περιβάλλον να είναι καταστροφικός», δήλωσε ο χημικός David McCabe, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Clean Air Task Force, στο Euroneus. Σε ένα χρονικό πλαίσιο 20 ετών, το μεθάνιο έχει πάνω από 80 φορές χειρότερες επιπτώσεις από το διοξείδιο του άνθρακα και περίπου 30 φορές σε διάστημα 100 ετών. Ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές από την σουηδική ακτοφυλακή, μεταδίδουν ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε κοντά στις προηγούμενες τρεις. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της σουηδικής ακτοφυλακής στην Svenska Dagbladet «δύο από τις τέσσερις διαρροές είναι στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας» με τις άλλες δύο να βρίσκονται στην ΑΟΖ της Δανίας.
Το CNN μεταδίδει ότι αξιωματούχοι ασφαλείας της ΕΕ (της Σουηδίας και της Δανίας) παρατήρησαν την Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να βρίσκονται στην περίμετρο των διαρροών οι οποίες, σύμφωνα τους αξιωματούχους, προκλήθηκαν από εκρήξεις στους αγωγούς, κάτι που παραπέμπει σε σαμποτάζ. «Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα πλοία αυτά σχετίζονται με τις εκρήξεις αλλά είναι ένα από τα στοιχεία που εξετάζουν οι ερευνητές» πρόσθεταν οι πηγές που επικαλείται το CNN. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτική δίκτυο πριν τις διαρροές στην ίδια περιοχή, είχαν καταγραφεί ρωσικά υποβρύχια.
Ανταλλαγή υπονοούμενων από Δύση και Μόσχα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στους αγωγούς. Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί επειγόντως, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δοθούν απαντήσεις.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας από αυτό που αποκαλούσαν σαμποτάζ, αν και οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιον κατηγορούν. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την δολιοφθορά, αν αποδειχθεί πως ήταν τέτοια.
Η Μόσχα δήλωσε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.
«Είναι γελοίο η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», δήλωσε αργότερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα σενάρια ακραίων καταστάσεων για τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη. «Εμείς (η Επιτροπή της ΕΕ) θα στραφούμε τώρα σε όλα τα κράτη-μέλη και θα προχωρήσουμε σε μια προσομοίωση ακραίων καταστάσεων όσον αφορά τις κρίσιμες υποδομές» δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF.