ΘΕΜΑ

Και με ιρανικά drone-καμικάζι οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Και με ιρανικά drone-καμικάζι οι Ρώσοι στην Ουκρανία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Την μείωση της διπλωματικής παρουσίας του Ιράν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι Ρώσοι εξαπέλυσαν πλήγματα στο λιμάνι της Οδησσού με drone-καμικάζι ιρανικής κατασκευής. Τον περασμένο Ιούλιο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωνε πως οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για την πρόθεση της Τεχεράνης να προμηθεύσει με ιρανικά drones την Μόσχα, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Ουκρανίας. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει με την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος των Φρουρών της Επανάστασης για την πώληση drones στην Ρωσία.

Στα χνάρια της Τουρκίας και το Ιράν. Ως γνωστόν, η Άγκυρα προμηθεύει και πριν από τον πόλεμο την Ουκρανία με drones Bayraktar. Drones, όμως, κατασκευάζει και η πολεμική βιομηχανία του Ιράν. Στις 25 Αυγούστου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ολοκλήρωσαν μια τεράστια διήμερη εθνική άσκηση με drones, επιδεικνύοντας έως και 150 για δραστηριότητες μάχης, αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου.

Το ιρανικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει την δημιουργία αυτού που αποκαλεί “διοίκηση drone-carrier”. Η ανακοίνωση προβλήθηκε στην τηλεόραση και έδειχνε το Ναυτικό να εκτοξεύει drones από διάφορα πλοία, ακόμη και από υποβρύχιο. Η τελετή κατέδειξε τη προσπάθειες του Ιράν, όχι μόνο να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με περισσότερες δυνατότητες, αλλά να αποκτήσει και μεγαλύτερο αριθμό. Βλέπουμε πως το Ιράν και σίγουρα και άλλες χώρες, αναζητούν φτηνές λύσεις κορεσμού, ενώ οι δυτικές χώρες μάλλον αδρανούν. Οι ΗΠΑ έχουν την τεχνολογία, αλλά αμέλησαν για πολλά χρόνια τον τομέα. Καιρός να αναρωτηθούμε αν και η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το “άθλημα”.

Να σημειωθεί πως η νέα ιρανική διοίκηση ανακοινώθηκε, λίγο μετά την επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία (15 Ιουλίου) και ήταν κίνηση υψηλού συμβολισμού. Η τελετή είχε πραγματοποιηθεί στα διεθνή ύδατα του Ινδικού με την παρουσία υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Στρατού, στρατηγού Αμπντολραχίμ Μουσαβί. Η εκδήλωση ήταν επίδειξη ισχύος, δίνοντας στην Τεχεράνη την ευκαιρία να επιδείξει τη χρήση πλοίων ως πλατφόρμες των τοπικά παραγόμενων drones.

Η διοίκηση drone-carrier

Στην τελετή διακρίναμε ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo (μάλλον το Tareq), το βοηθητικό πλοίο Delvar και το αποβατικό Lavan. Αν και λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα διοίκηση δεν ανακοινώθηκαν, το Reuters είχε αναφέρει ότι η ιρανική τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι ένα ιρανικό σκάφος μεταφέρει επί του παρόντος τουλάχιστον 50 drones! Το ιρανικό PressTV ισχυρίστηκε ότι οι κύριες επιχειρήσεις της νέας διοίκησης θα συνίστανται στη μεταφορά και λειτουργία αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (οπλισμένα, επιτήρησης και καμικάζι). Αξιοσημείωτο ότι το ρεπορτάζ επικεντρώθηκε στο ότι πολλά από αυτά τα αεροχήματα είναι καμικάζι. Τα drones που χρησιμοποιεί η νέα διοίκηση είναι τύπου Pelican, Homa, Arash, Chamroosh, Jubin, Ababil-4 και Bavar-5. Όλα τους χρησιμοποιήθηκαν στην τελετή.

Ο Κιάν Σαρίφι του BBC Monitoring, είχε γράψει στο Twitter ότι το drone που εκτοξεύθηκε από το υποβρύχιο είναι το αναγνωριστικό Homa. Σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν φαίνεται να εκτοξεύεται από το κατάστρωμα του υποβρυχίου και να αιωρείται πάνω του. Για ένα υποβρύχιο, ένα μικρό αναγνωριστικό drone είναι πολύ χρήσιμο, αφού μπορεί να του δίνει εικόνα κι όταν είναι σε κατάδυση.

 

Στην τελετή εμφανίστηκε και το Pelican-2, ένα ναυτικό αερόχημα κάθετης απογείωσης που έχει σχεδιαστεί να πετάει οριζόντια, να προσγειώνεται και να επιπλέει στο νερό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το Pelican-2 κατασκευάστηκε για αποστολές περιπολίας και αναγνώρισης, με τέσσερις κινητήρες που του επιτρέπουν να επιτυγχάνει κάθετη κίνηση εκτός από τον ισχυρό έλικα που χρησιμοποιείται για οριζόντια πτήση. Αυτή η “υβριδική” διαμόρφωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για ναυτικές εφαρμογές. Το UAV Chamroosh είναι λιγότερο εξελιγμένο, καθώς εκτοξεύεται με το χέρι.

Το Arash είναι drone-καμικάζι που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2020 και χρησιμοποιήθηκε σε άσκηση το 2021. Ιρανικά drone καμικάζει χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι για να πλήξουν την Οδησσό. Το Ababil-4 είναι η δεύτερη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια drones Ababil που σχεδιάστηκε από την Ghods Aviation Industries και παράγεται μαζικά από την Iran Aircraft Manufacturing Industries. Ενώ λίγες τεχνικές λεπτομέρειες είναι γνωστές για το Ababil-4, οι προκάτοχοί του χρησιμοποιούνται κυρίως για επιχειρήσεις επιτήρησης, αλλά μπορούν να εξοπλιστούν ανάλογα με την αποστολή. Τον Απρίλιο, το Ababil-5 θεάθηκε να φέρει έξι Almas κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και λέγεται ότι φέρουν πυρομαχικά ακριβούς καθοδήγησης Ghaem-5..

Εμπορικά πλοία drone-carrier

Τόσο το Bavar-5, όσο και το UAV Jubin είχαν παρουσιαστεί στην άσκηση, αλλά δεν είναι διαθέσιμες σχετικές λεπτομέρειες. Η διαμόρφωση πηδαλίων μπροστά και πτερύγων πίσω (delta-canard) που εμφανίζεται σε ορισμένα από αυτά τα drones δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς χρησιμοποιείται για πολλά σχέδια ιρανικών drones. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνήθως χρησιμοποιούνται για επιθέσεις αυτοκτονίας μεγάλης εμβέλειας. Μπορούν μάλιστα να μεταφέρουν αναζητητές συχνοτήτων για την εύρεση και εξουδετέρωση εχθρικών ραντάρ αεράμυνας.

Πλοία που υποστηρίζουν τη νέα διοίκηση drones είναι ένα άλλο παράδειγμα πως το Ιράν αναπτύσσει με μικρό κόστος ικανότητες για ασύμμετρες επιθέσεις, μακριά από τις δικές του ακτές. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει εμπορικά πλοία για στρατιωτικούς σκοπούς. Παρόλο που αυτά τα πλοία δεν είναι πλατφόρμες υψηλής τεχνολογίας ικανές να αντιμετωπίσουν πολεμικά πλοία, είναι πραγματικές απειλές. Τα drones μπορούν να εκτοξευθούν από σχεδόν οποιοδήποτε πλοίο, όχι μόνο από αποκλειστικά κατασκευασμένους “φορείς drones”. Αυτό μπορεί να καταστήσει τον εντοπισμό της πηγής των επιθέσεων πολύ δύσκολο.

Τα μικρά ίχνη των drones και η ικανότητά τους να πετούν χαμηλά και αργά για μεγάλες αποστάσεις, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος τους, επιτρέπει την εκτόξευση σμηνών εναντίον στόχων. Οι επιθέσεις κορεσμού συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρή πρόκληση για την αεράμυνα. Το γεγονός ότι μπορούν να εκτοξευθούν από σχεδόν οποιοδήποτε πλοίο περιπλέκει σημαντικά τα πράγματα. Το Ισραήλ προετοιμάζεται ήδη για να αντιμετωπίσει τα ιρανικά drones. Δεδομένου ότι έχει πρωτοστατήσει στην ιδέα του drone αυτοκτονίας, εξοπλίζει επίσης δικά του πλοία με παρόμοια, αν και πολύ πιο προηγμένα συστήματα.

Το Ιράν με την καινούργια διοίκηση, επέδειξε ένα μοντέλο, το οποίο έχει στο παρελθόν δώσει καρπούς. Η Τεχεράνη έχει αναπτύξει μια σειρά όπλων, κάποια εκ των οποίων μοιάζουν πολύ με αντίστοιχα ισραηλινά, αλλά η έμφαση έχει δοθεί στην οικονομία πόρων. Με άλλα λόγια ψάχνει φθηνές λύσεις σε σύγχρονα εξοπλιστικά προβλήματα. Εστίασε σε περιπλανώμενα πυρομαχικά και drones αυτοκτονίας κι αυτό της έδωσε την ικανότητα να συγκροτήσει την διοίκηση drone-carrier.

Ο εξοπλισμός παλιών αποβατικών, που έχουν και την αντίστοιχη επιφάνεια καταστρώματος, με συστοιχίες drones μιας χρήσης είναι μια έξυπνη, φθηνή κι αποτελεσματική λύση. Αυτά τα πλοία, σε συνδυασμό με άλλες μονάδες του στόλου μπορούν να παράσχουν δυνατότητες επίθεσης κορεσμού εναντίον ισχυροτέρων αντιπάλων. Το γεγονός ότι τα drones αυτοκτονίας δεν θα επιστρέψουν, απαλλάσσει τον επιτιθέμενο από την ανάγκη για κατάστρωμα προσνήωσης. Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται τα έξοδα, αξιοποιούνται πλατφόρμες που αλλιώς θα κατέληγαν σε διαλυτήρια, μειώνονται οι ανάγκες σε προσωπικό και το Ναυτικό αποκτά ένα δύσκολα ανιχνεύσιμο όπλο. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι