ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι κι από Σολτς για την τουρκική διείσδυση στα Σκόπια

Καμπανάκι κι από Σολτς για την τουρκική διείσδυση στα Σκόπια, Γεωπολιτικός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μετά τον Γάλλο πρόεδρο και ο καγκελάριος της Γερμανίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αθρόα και δυσανάλογη του πληθυσμού παρουσία των τουρκικών θρησκευτικών οργανώσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Χθες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Μακεδονία και τις προοπτικές ένταξης της στην στην ΕΕ.

Μάλιστα ο Σολτς έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων και τις πολιτικές δυνάμεις της γείτονος, ώστε να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, των πολιτικών ασφάλειας και της κοινής εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής της Ευρώπης. Ο κ. Σολτς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανεξέλεγκτη παρουσία των τουρκικών οργανώσεων, που στηρίζει και χρηματοδοτεί η Άγκυρα, δεν είναι συμβατή με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες κινήσεις είναι ασυμβίβαστες και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές για χώρες που ξεκινούν την εξέταση των κεφαλαίων του πρωτοκόλλου ένταξης στην ΕΕ». Ο καγκελάριος επισήμανε ότι οι οργανώσεις αυτές έχουν μεγάλη δικτύωση σε όλο το φάσμα του δημοσίου και κοινωνικού βίου της Βόρειας Μακεδονίας και διαχέουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Προάγουν, σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, «επικίνδυνη προπαγάνδα», ειδικά σε ότι αφορά του αλβανόφωνους πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Μετά τον Μακρόν, ο Σολτς

Όπως και ο Εμμανουήλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, έτσι και ο Σολτς κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού στα Σκόπια να ασχοληθούν ειδικά με το ζήτημα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, «εφόσον δεν το έχουν προσέξει όσο χρειάζεται». Το μήνυμα Σολτς απευθύνεται κυρίως στα κόμματα που εκπροσωπούν τους Αλβανόφωνους, το οποία καλεί να εστιάσουν με περισσότερη προσοχή στο ζήτημα, προκειμένου να περιφρουρήσουν τους πολίτες τους από επικίνδυνες επιρροές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτές κατατάσσει τα δίκτυα των ισλαμικών οργανώσεων που έχει απλώσει η Τουρκία στην χώρα και γενικότερα στα Βαλκάνια, συγκροτώντας μεθοδικά ένα ισλαμικό τόξο στα Δυτικά Βαλκάνια, αξιοποιώντας την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, τις πολυάριθμες κι διαρκώς ριζοσπαστικοποιούμενες μουσουλμανικές κοινότητες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο. Να σημειωθεί ότι τα αλβανικά ΜΜΕ μεταφέρουν την είδηση από χθες το βράδυ και οι συνήθεις τίτλοι είναι του τύπου: «Καγκελάριος Σολτς προς Βόρεια Μακεδονία “Πετάξτε έξω τις τουρκικές οργανώσεις!”».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι