Καναδάς: Ώρες αγωνίας για την εκκένωση πόλης 20.000 κατοίκων (video)
18/08/2023Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα στην πόλη Γέλοουνάιφ στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, λόγω της φωτιάς που πλησιάζει και αν δεν βρέξει τις επόμενες ώρες, εκτιμάται ότι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή θα φέρουν τις φλόγες μέσα στον αστικό ιστό.
Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να φύγουν από τα σπίτια τους, στην επιχείρηση που άρχισε προχθές και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα. Οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων, όμως το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί από την φωτιά λειτουργεί απρόβλεπτα για την ταχύτητα επέκτασής της. Η κατάσταση ήδη είναι αποπνικτική και οι κάτοικοι έχουν οδηγίες να φορούν μάσκες. Με αεροπορικές πτήσεις, πολιτικές και στρατιωτικές απομακρύνονται κατά προτεραιότητα τα άτομα με προβλήματα υγείας και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.
Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στον Καναδά, όμως ο φόβος είναι πως δεν θα είναι η τελευταία, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές μόνο στα Βορειοδυτικά Εδάφη είναι περισσότερες από 240, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ουδέποτε στο παρελθόν, ακόμη και στις χειρότερες χρονιές. Συνολικά στον Καναδά βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 1.000 μεγάλες δασικές φωτιές. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες και καταστροφικότερες πυρκαγιές τα χρόνια που τηρούνται αρχεία.
Επιχειρήσεις εκκένωσης διεξάγονται και στην Βρετανική Κολομβία, όπου έχουν απομακρυνθεί περίπου 2.500 άνθρωποι από κοινότητες που απειλούνται και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Η πόλη Κελόουνα, όπου ζουν 150.000 άνθρωποι και είναι δημοφιλής προορισμός διακοπών κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες να είναι σε επιφυλακή.
Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες για τις αυτόχθονες κοινότητες που είναι διάσπαρτες μέσα στα δάση. Πολλές είχαν καταστραφεί και στις φωτιές του 2021, που δεν ήταν τέτοιας έκτασης και έντασης. Πριν να ανοικοδομηθούν, τώρα καταστρέφονται πάλι και ενδέχεται πολλοί από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν ποτέ πίσω.