Κατέλαβαν υπουργεία διαδηλωτές στον Λίβανο – Πρόωρες εκλογές προτείνει ο πρωθυπουργός

Σύνταξη SLpress.gr
1182
Οργή, σφαίρες και δακρυγόνα στη Βηρυτό – Απτόητο το

Λίγες ώρες μετα την αποχώρηση του Μακρόν από τη Βηρυτό, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε την πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με τα αίτια της φονικής έκρηξης. Την ίδια ώρα γενικεύονται οι οργισμένες διαμαρτυρίες πολίτων, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προτείνει πρόωρες εκλογές.

Η αστυνομία του Λιβάνου προχώρησε σήμερα στη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει διαδηλωτές, οι οποίοι επιχείρησαν να σπάσουν ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο. Νωρίτερα περίπου 7.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της Βηρυτου, δηλώνοντας την αντίθεσή τους με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την φονική έκρηξη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι». Άλλοι κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό που έγραφε «Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε».

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν, αρχικά, στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό. Η έφοδος, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, έγινε την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση κοντα στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές καλούν τον λαό του Λιβάνου «να καταλάβει όλα τα υπουργεία», όπως φώναζε από το μεγάφωνο ένας από αυτούς.

Πρόωρες εκλογές εισηγείται ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της πόλης, όπου γίνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ακούστηκαν πυροβολισμοί και τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες, στις οποίες διακρίνονται αιμόφυρτοι πολίτες, χτυπημένοι από πλαστικές σφαίρες. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό,  ο αριθμός των διαδηλωτών που έχουν τραυματιστεί ανέρχεται σε τουλάχιστον 238, από τους οποίους οι 63 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Νεκρός στα επεισόδια είναι ένας αστυνομικός.

Διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης και στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Τραπεζών, όπου έβαλαν φωτιά πριν επέμβουν στρατιώτες για να τους απωθήσουν. σε πολιορκία βρέθηκε και το κτίριο του  υπουργείου Εμπορίου. Έφοδος έγινε και στο υπουργείο Ενέργειας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε ότι μόνον «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Ντιάμπ τόνισε επίσης ότι οι ηγέτες των κομμάτων «δεν έχουν πολύ χρόνο» και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει να εκπληρώνω τα καθήκοντά του για ένα διάστημα δύο μηνών. Εωσότου επέλθει συμφωνία, όπως είπε, για να προσθέσει ότι είναι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί κάποιος», είπε ο Ντιάμπ και έκλεισε το διάγγελμά του λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παραιτήσεις από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, παραιτήθηκαν οι τρεις βουλευτές του Καταέμπ (Kόμμα των Φαλαγγιτών), ενός χριστιανικού πολιτικού κόμματος, που είναι αντίθετο στην κυβέρνηση του Λιβάνου, την οποία στηρίζει και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του Καταέμπ, Γκεμαγέλ, στην κηδεία ενός ηγετικού μέλους του κόμματος, που σκοτώθηκε από την καταστροφική έκρηξη της περασμένης Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Γκεμαγέλ, «οι βουλευτές του κόμματός του αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο». Η δήλωση αυτή συνοδεύτηκε βέβαια και από μία πρόσκληση προς τους βουλευτές άλλων κομμάτων να πράξουν το ίδιο, προκειμένου, όπως ο ίδιος είπε, «οι πολίτες του Λιβάνου να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αίτημα για μια νέα πολιτική συμφωνία των κομμάτων του Λιβάνου έθεσε και ο Μακρόν, στην προχθεσινή επίσκεψή του στη Βηρυτό, όπου οργισμένοι πολίτες τον υποδέχθηκαν ως “σωτήρα”, ζητώντας του να μεσολαβήσει για την αλλαγή του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Ο Μακρόν ζήτησε βέβαια και την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας, προκειμένου όπως είπε να μην αποκρυφτούν πράγματα και να μην υπάρχουν αμφιβολίες.

Δεν θέλει διεθνή έρευνα ο Αούν 

Ο πρόεδρος Αούν πάντως απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, λίγες ώρες αφότου ο Γάλλος ομόλογός του αναχώρησε από τον Λίβανο. Ερωτηθείς μάλιστα, αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Αούν απάντησε «ασφαλώς». Η δήλωση αυτή, ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την επαναφορά των σεναρίων για εξωτερική ανάμειξη στην έκρηξη και την ανακοίνωση των υπηρεσιών της λιβανέζικης προεδρίας, ότι αυτή η εκδοχή αποτελεί μέρος των ερευνών.

Ο Αούν ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη του επικίνδυνου υλικού στις λιμενικές εγκαταστάσεις, μόλις στις 20 Ιουλίου, και ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα. Εντωμεταξύ, συνολικά 21 ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι. Η εκτίμηση, ωστόσο, αρκετών πολιτών είναι ότι και για αυτή την εθνική τραγωδία θα αναζητηθεί κάποιος “αποδιοπομπαίος τράγος”.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον λαό του Λιβάνου, με ακοκορύφωμα την διεθνή βιντεοδιάσκεψη δωρητών, προκειμένου να προσφερθεί στήριξη στον Λίβανο. Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία η βιντεοδιάσκεψη θα γίνει στις 15.00 ώρα Ελλάδας και θα συνδιοργανωθεί από τον ΟΗΕ τη Γαλλία. Στην διάσκεψη, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει και ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά την αποστροφή που δείχνει συνήθως για τις διεθνεις πρωτοβουλίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.