ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κάτι “ψήνεται” στο Σότσι – Τι συμφώνησαν Πούτιν και Λουκασένκο

Κάτι “ψήνεται” στο Σότσι – Τι συμφώνησαν Πούτιν και Λουκασένκο, Βαγγέλης Σαρακινός

Σε βάθος φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται από την Παρασκευή στο Σότσι, εν μέσω του σάλου που έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ευρώπη η καθήλωση ενός αεροσκάφους στο Μινσκ και η σύλληψη ενός αντιφρονούντα μπλόγκερ. Την ίδια ώρα, η ΕΕ περιμένει από την Μόσχα να “ξεκαθαρίσει” τις θέσεις απέναντι στον Λευκορώσο πρόεδρο, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων στη Λευκορωσία.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα» δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο οποίος, ήδη εδώ και ημέρες, με την ανακοίνωση της συνάντησης, είχε πει ότι δεν προβλέπεται να γίνουν δηλώσεις από τους δύο προέδρους. Καλωσορίζοντας πάντως τον Λουκασένκο, την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία «χτίζουν μια ενισχυμένη Ένωση». «Κινούμαστε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό το έργο φέρνει ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες μας» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό, προφανώς η «ενισχυμένη Ένωση», δεν πρέπει να γίνει βιαστικά.

Ο Πούτιν επαίνεσε τα «συγκεκριμένα αποτελέσματα» της προσέγγισης με τη Λευκορωσία, ενώ χαρακτήρισε «συναισθηματική έκρηξη» τα όσα συνέβησαν σχετικά με την Λευκορωσία, μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και την σύλληψη του 26χρονου μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς. Θύμησε μάλιστα την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας, στην Βιέννη το 2013, σχολιάζοντας ότι τότε δεν υπήρξε απολύτως καμία αντίδραση από την Δύση. Για να σπάσει μάλιστα το κλίμα της έντασης πρότεινε στον Λουκασένκο να ρίξουν και καμιά βουτιά, λέγοντας ότι η θάλασσα στο Σότσι γίνεται όλο και πιο ζεστή.

Οι …διακοπές Πούτιν-Λουκασένκο

Νωρίτερα, η ΕΕ και η Δύση γενικότερα εξέφραζαν προβληματισμό για την στάση του Ρώσου προέδρου έναντι του Λευκορώσου ομολόγου του, με την Γαλλία να την σχολιάζει ιδιαίτερα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λεντριάν είχε δηλώσει, πολύ πριν την συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο, ότι «η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση» των όσων συνέβησαν στο Μινσκ.

Την ώρα πάντως που ο πρόεδρος της Λευκορωσίας έφτανε στο Σότσι, ο αντικαγκελάριος και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την γερμανική καγκελαρία, Όλαφ Σολτς, δήλωνε ότι αναμένει από τον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του «στον δικτάτορα» Λουκασένκο, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Προτασέβιτς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνιζε επίσης ότι «η Μόσχα δεν πρέπει να αγνοήσει αυτήν την τερατώδη πράξη αεροπορικής πειρατείας». Ωστόσο, οι αρχικές δηλώσεις του Πούτιν περί «συναισθηματικής έκρηξης», που ακολούθησε τα γεγονότα του Μινσκ, δεν προϊδεάζουν για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, η αναφορά του, ότι η Μόσχα και το Μινσκ κινούνται «σταθερά προς την κατεύθυνση μιας ενισχυμένης Ένωσης», άλλα πράγματα υπονοεί που σίγουρα περιλαμβάνουν την κάλυψη του Λουκασένκο.

Σε νεότερες δηλώσεις του πάντως ο Πεσκόφ ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου, ότι οι συνομιλίες της Παρασκευής ήταν οι επίσημες και ότι σήμερα οι δύο πρόεδροι συνέχισαν με ανεπίσημες και με «μια βόλτα με σκάφος». Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα «οικονομικής συνεργασίας» και «αντιμετώπισης της πανδημίας», αλλά και το περιστατικό με το αεροσκάφος της RyanAir.

Αρχή με αεροπορική σύνδεση

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι ο Λουκασένκο ανέφερε με λεπτομέρειες στον Πούτιν όσα συνέβησαν με το αεροσκάφος και επισήμανε ότι «η Μόσχα δεν είναι αδιάφορη για την τύχη της Ρωσίδας Σοφία Σαπέγκα», της φίλης του Προτασέβιτς που συνελήφθη μαζί του. Επέμεινε πάντως, ότι ο Λουκασένκο «δεν διατύπωσε αιτήματα για επιπλέον οικονομική βοήθεια» προς την Ρωσία, η οποία είναι ο βασικός πιστωτής του Μινσκ. Πούτιν και Λουκασένκο συμφώνησαν ωστόσο, όπως είπε ο Πεσκόφ, να εργασθούν «για την οργάνωση της αεροπορικής σύνδεσης» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά τα μέτρα που επέβαλε η ΕΕ κλείνοντας τον εναέριο χώρο της για τα αεροσκάφη της Λευκορωσίας. Αποτελεί όμως και την απάντηση που ζητούσε η ΕΕ από την Μόσχα, σχετικά με τα εμπόδια που δημιουργούνται από τη Ρωσία στις αεροπορικές συνδέσεις. Το θέμα τέθηκε από τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ζητούσε από τη Ρωσία να διευκρινίσει αν τα εμπόδια αφορούν «συγκεκριμένες περιπτώσεις ή αν πρόκειται για μια πολιτική απόφαση».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν έδωσε σήμερα και σε δεύτερο αεροσκάφος της Air France να πραγματοποιήσει την πτήση Παρίσι-Μόσχα, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Αντιθέτως επέτρεψε να το κάνει αεροσκάφος των αερογραμμών της Αυστρίας, στις οποίες την προηγούμενη ημέρα είχε αρνηθεί επίσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την διήμερη συνάντηση στο Σότσι και την γενικότερη στάση του, το μήνυμα που στέλνει ο Πούτιν στην ΕΕ για την Λευκορωσία δεν είναι άλλο από το “είμαι και εγώ εδώ”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι