Κυβερνοτρόμος στην Γερμανία, σάρωσαν τα πάντα οι χάκερ

Σύνταξη SLpress.gr
275

Θύματα κυβερνοεπίθεσης έπεσαν στην Γερμανία πολιτικοί και πολλά άλλα δημόσια πρόσωπα, οι οποίοι είδαν προσωπικά δεδομένα τους να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Από την επίθεση δεν γλίτωσε ούτε η Μέρκελ, αν και το γραφείο της διαβεβαιώνει ότι δεν διέρευσε καμμία ευαίσθητη πληροφορία από την καγκελαρία.

Οι χάκερ δημοσίευσαν μαζικά δεδομένα και έγγραφα Γερμανών πολιτικών, οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων τους και οι διευθύνσεις κατοικίας. Δημοσίευσαν επίσης εσωτερικά έγγραφα κομμάτων, τα οποία όπως έδειξε μια πρώτη έρευνα δεν ήταν κρίσιμα.

Θύματα της κυβερνοεπίθεσης υπήρξαν όλα τα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, εκτός από το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών.

Θύμα και η Μέρκελ

Οι συνδέσεις με τα έγγραφα διαδόθηκαν στο Twitter πριν τα Χριστούγεννα και ο λογαριασμός, ο οποίος μοιράζεται δεδομένα από την 1η Δεκεμβρίου, περιγράφεται με όρους όπως «Security Researching» και «Satire & Irony», έχει πλέον περισσότερους από 17.000 ακόλουθους.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα και διεθνή δίκτυα το τελευταίο tweet του λογαριασμού έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και περιείχε έναν σύνδεσμο, ο οποίος οδηγούσε σε ένα μη προσβάσιμο blog, γράφοντας Εθνικός Διαχειριστής για Περιβαλλοντικές Ενισχύσεις.

Από την κυβερνοεπίθεση δεν γλίτωσε ούτε η Μέρκελ και όπως ανέφερε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το αρχείο που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνει έναν αριθμό φαξ, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλές επιστολές από και προς την Καγκελάριο. Σύμφωνα με την FAZ παραμένει άγνωστο πόσο ευαίσθητες είναι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ υποστήριξε πάντως, ότι καμία ευαίσθητη πληροφορία από το γραφείο της καγκελαρίου δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Γερμανών πολιτικών που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο.

«Όσον αφορά την καγκελαρία και κρίνοντας από την αρχική εξέταση των στοιχείων, φαίνεται πως καμμία ευαίσθητη πληροφορία και στοιχείο δεν έχει δημοσιευθεί και αυτό περιλαμβάνει και την καγκελάριο», δήλωσε στη σχετική συνέντευξη Τύπου η ίδια εκπρόσωπος.

Επίθεση στην Δημοκρατία

Την ίδια ώρα το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI), το οποίο διερευνά την υπόθεση, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφοριες, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα».

Ανακοίνωσε επίσης ότι η έρευνα γίνεται σε «στενό συντονισμό με άλλες ομοσπονδιακές αρχές» και ότι είναι εντατική. Από την πλευρά του το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Υπηρεσίας για τον κυβερνοχώρο συγκάλεσε  έκτακτη συνάντηση κρίσης.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντας «σοβαρή» την διαρροή των προσωπικών δεδομένων πολιτικών στο διαδίκτυο. Έκανε μάλιστα λόγο για επίθεση στην δημοκρατία και στους θεσμούς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.