ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μάχη με τον χειμώνα και τις ελλείψεις για τους άστεγους στην Τουρκία

Μάχη με τον χειμώνα και τις ελλείψεις για τους άστεγους στην Τουρκία,

Μία εβδομάδα από τον φοβερό σεισμό στην Τουρκία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου, οι σεισμόπληκτες περιοχές δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 30.000, οι τραυματίες τις 80.000, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα παραμένει αδιευκρίνιστος από τις επίσημες αρχές. Οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατομμύρια και δίνουν τη δική τους μάχη με τον χειμώνα και τις ελλείψεις. 

Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν δίνει και αυτός μάχη με τον χρόνο και την εικόνα της κρατικής διοίκησης, ενώ από την άλλη η οργή φουντώνει ολοένα και περισσότερο για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποδίδει ευθύνες για την έκταση της καταστροφής στην κυβέρνηση Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί με υποσχέσεις να μετριάσει την κοινωνική απόγνωση.

Την αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση Ερντογάν επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Associated Press και AFP, οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal και τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Ανατρέχουν, μάλιστα, στον καταστροφική σεισμό του 1999 με επίκεντρο τη Νικομήδεια (κοντά στην Κωνσταντινούπολη) που εκτόξευσε τον Ερντογάν στην εξουσία το 2000 και στις αναλογίες με τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που όπως σημειώνουν μπορεί να τον καταβαραθρώσει.

Πόσοι αγνοούνται στα χαλάσματα

Οι τουρκικές κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες συγκεντρώνουν ακόμα στοιχεία για τους αγνοούμενους. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται μετά την ολοκλήρωση των ερευνών διάσωσης που τυπικά αναμένεται να λήξουν αύριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000. Ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο Sky News, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις πληγείσες επαρχίες στην Τουρκία ότι ο αριθμός των θυμάτων θα «διπλασιαστεί ή θα αυξηθεί κατά πολύ».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που θεωρούνται ήδη ιδιαίτερα ευάλωτοι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι και στις δύο χώρες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους προσωρινά καταλύματα (σκηνές) και ζεστά γεύματα και έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν μείνει άστεγοι μόνο στη Συρία. Πολλαπλάσιος εκτιμάται ότι θα είναι ο αριθμός των αστέγων στην Τουρκία.

Τα θαύματα διασώσεων συνεχίζονται

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα επισκέφθηκε στο νοσοκομείο της Αντιόχειας το κοριτσάκι που ανασύρθηκε χθες ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικίας 150 ώρες μετά τον σεισμό και μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το καλό νέο: «Τα καλά νέα της 150ης ώρας. Μόλις διασώθηκε από ομάδα διάσωσης Πάντα υπάρχει ελπίδα!».

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή. Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό. Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες όtι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων. Εξάλλου τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό.

Οι καιρικές συνθήκες σε πολλές από τις σεισμόπληκτες επαρχίες έχει επιδεινωθεί και οι περισσότεροι από τους άστεγους βρίσκονται εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, καθώς οι ομάδες δημιουργίας καταυλισμών δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλου του κόσμου.

Τα πρώτα οικονομικά κονδύλια που ανακοινώθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα για την Τουρκία είναι 1,8 δισ. δολάρια και τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο δωρεάς από την ΕΕ, πέραν των κονδυλίων ανθρωπιστικής βοήθειας από τον προϋπολογισμό. Ανάλογη βοήθεια αναμένεται και από τις ΗΠΑ πέραν των κονδυλίων της USAID. Παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι αραβικές και ισλαμικές χώρες της περιοχής, ενώ σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε και ο Οργανισμός των τουρκόφωνων χωρών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι