ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέοι βομβαρδισμοί στο Σουδάν – Αίσιο τέλος για τους δύο Έλληνες τραυματίες

Νέοι βομβαρδισμοί στο Σουδάν – Αίσιο τέλος για τους 2 Έλληνες τραυματίες

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν, με νεότερες πληροφορίες να θέλουν τους 2 Έλληνες τραυματίες να καταφέρνουν να φτάνουν σε ασφαλές σημείο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δύο άνδρες κατάφεραν να φύγουν από το νοσοκομείο όπου βρίσκονταν – και το οποίο έγινε στόχος πυρών- και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε άλλο σημείο.

Επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ώρες, όταν και το σχέδιο διαφυγής των δύο Ελλήνων από το Χαρτούμ θα ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Έλληνες έχουν θραύσματα, ο ένας στην κοιλιακή χώρα κι ο άλλος στα πόδια, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία που αδυνατούν να ανεφοδιαστούν με υλικά λόγω των σφοδρών μαχών που μαίνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας.

Την ίδια ώρα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, το RSF (η πολιτοφυλακή  που εμπλέκεται στις συγκρούσεις) διαβεβαίωσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τις οικογένειες των στρατιωτών –που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Μαράουι από το Σάββατο εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων– ότι είναι σώοι και αβλαβείς και λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. «Οι στρατιώτες θα παραδοθούν όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία και σύμφωνα με τις συνθήκες που διέρχεται η χώρα», ανέφερε η RSF.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi επανέλαβε ότι η παρουσία των αιγυπτιακών δυνάμεων στο Σουδάν είναι αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για υποστήριξη κάποιου συγκεκριμένου κόμματος, επιβεβαιώνοντας ότι γίνονται εντατικές επικοινωνίες για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Το αεροδρόμιο Marawi, το οποίο περιλαμβάνει μια στρατιωτική βάση, βρίσκεται στην περιοχή Marawi του βόρειου κράτους του Σουδάν – 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Χαρτούμ.

Νέοι βομβαρδισμοί

Σε εξέλιξη είναι βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο. Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα. Αύριο, οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός.

Και οι προηγούμενες βεβαιώσεις περί 24ωρης κατάπαυσης του πυρός από τους δύο αντιμαχόμενους στρατούς στο Σουδάν, τις επίσημες Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον στρατηγό Μπουρχάν και την RFS υπό τον στρατηγό Χεμέντι, δεν τηρήθηκαν καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν το προηγούμενο βράδυ και σήμερα το πρωί.

Εκατόμβη νεκρών

Τουλάχιστον 270 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 2.600 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών και στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ (WHO) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας και τη χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες. Κάλεσε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».

Παρότι συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Νότιου Σουδάν ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, και τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που βρίσκεται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός χθες το βράδυ, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την αθέτηση της προσωρινής εκεχειρίας.

Τραυματίστηκε αξιωματούχος της ΕΕ

Ο Bέλγος Wim Fransen, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο Χαρτούμ. Τραυματίστηκε, αλλά δεν βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, ανέφεραν οι New York Times. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Φράνσεν εξαφανίστηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στο Χαρτούμ. Οι συνάδελφοί του στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αναζητούσαν και τον εντόπισαν χθες το βράδυ σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους New York Times, τα τραύματά του είναι σοβαρά αλλά όχι απειλητικά για τη ζωή του.

 

Και σχέδια του γερμανικού στρατού

Εκπρόσωπος της διοίκησης επιχειρήσεων του γερμανικού στρατού δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa πως η Bundeswehr διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για

επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων και διατηρεί «μόνιμα σε επιφυλακή μονάδες». Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής πρόληψης κρίσεων, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν ανθρώπους και μέσα σε ετοιμότητα για την εσπευσμένη απομάκρυνση πολιτών από ξένα κράτη και επίσης συνεισφέρουν μέλη σε ομάδες υποστήριξης, που συμβουλεύουν πρεσβείες στη διαχείριση κρίσεων. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε χθες πως «τριψήφιος αριθμός Γερμανών ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθεί εσπευσμένα» από το Σουδάν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των μαχών. Εκατομμύρια άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών. «Παγιδευμένοι στα διαμερίσματα και τα σπίτια τους, συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε τροφή, νερό ή φάρμακα», είπε στη Γενεύη.

Χρυσές δουλειές στο Νταρφούρ

ΗΠΑ και ΕΕ δεν δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα για κάποιου είδους παρέμβαση στην παρούσα φάση και περιορίζονται σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός προς τις δύο πλευρές. Ρόλο διαμεσολαβητή επιδιώκει να αναλάβει η Αίγυπτος, με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να δηλώνει ότι το Κάιρο βρίσκεται σε επαφή και με τους δύο στρατηγούς. Πραδοσιακά διατηρεί πιο στενές σχέσεις με τον Μπουρχάν. Κρίσιμος θεωρείται από ξένους αναλυτές και ο ρόλος πλούσιων χωρών του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την RSF και τον στρατηγό Ντάγκλο. Η RSF είχε στείλει δυνάμεις και στον πόλεμο της Υεμένης για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στη Λιβύη για λογαριασμό των ΗΑΕ.

H συγκεκριμένη παραστρατιωτική δύναμη είναι διαβόητη για εγκλήματα στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Και στην περιοχή του Νταρφούρ αναφέρονται στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο Ντάγκλο έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Και οι δυο τους συνεργάζονται με τις δυνάμεις των Ρώσων μισθοφόρων της ομάδας Wagner. Στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας βρίσκεται η εκμετάλλευση του χρυσού των ορυχείων της περιοχής, ορισμένα από τα οποία ελέγχονται από τον Ντάγκλο και άλλα από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι