ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μεγάλη μονάδα ρεύματος κατέλαβαν οι Ρώσοι στο Ντονέτσκ

Λιγνιτική μονάδα ρεύματος κατέλαβαν οι Ρώσοι στο Ντονέτσκ,

Το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, στην περιοχή Μπουρλεχίρσκ στο Ντονέτσκ, κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από την Μόσχα και επιβεβαιώθηκε χθες από τον επικεφαλής σύμβουλο της ουκρανικής Προεδρίας Αλεξέι Αρεστόβιτς.

To εργοστάσιο λιγνίτη, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, στα νοτιοανατολικά κατελήφθη την Δευτέρα από τις ρωσικές δυνάμεις, μετά από μακρά πολιορκία και η εξέλιξη ήταν ένας από τους λόγους αντικατάστασης του αρχηγού των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, με απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι. Χθες, πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος στο μήνυμά του τόνιζε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ «να αντισταθεί στην ενεργειακή πίεση» από τη Μόσχα, κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιήσει το Κίεβο.

«Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο Αρεστόβιτς η κατάληψη του εργοστασίου στο Μπουρλεχίρσκ «είναι ένα μικρό τακτικό πλεονέκτημα για τους Ρώσους», αλλά δεν επηρεάζει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας, καθώς το εργοστάσιο είναι παλαιό και πολλές μονάδες του ήταν σε υπολειτουργία λόγω του πολέμου στην περιφέρεια Ντονμπάς. Την περασμένη εβδομάδα το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωνε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του εργοστασίου παρά τις σφοδρές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε αντεπίθεση σε πολλές περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές και «οι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται σε θέσεις άμυνας». Πρόσθεσε ότι σκοπός της ηγεσίας της Ουκρανίας είναι «να είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου. Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει ενισχύσεις στη Χερσώνα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν σύντομα άλλα 30 πυραυλικά συστήματα HIMARS τα οποία το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, στην σχεδιαζόμενη αντεπίθεση.

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα, καθιστώντας την αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα τοποθετηθούν κινητές γέφυρες και θα γίνουν πορθμεία, ώστε να συνεχιστεί η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και πολιτών μεταξύ Χερσώνας και Κριμαίας.

Από την άλλη το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωση την καταστροφή με πυραύλους ακριβείας, οκτώ αποθηκών με όπλα στο γειτονικό Μικολάιφ, λιμάνι κρίσιμης σημασίας, επίσης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι