Μετά τον "Κλάδο Ελαίας" η "Πηγή Ειρήνης"! - 3η τουρκική εισβολή στη Συρία

Λυγερού Νεφέλη
1449
Μετά τον

Όπως αναμενόταν, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε το βήμα. Η "Πηγή της Ειρήνης"(!) βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το μεσημέρι της Τετάρτης τουρκικά μαχητικά και το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζουν θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που έχουν κορμό το κουρδικό YPG. Στη συνέχεια τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν από δύο σημεία, με σκοπό να δημιουργήσουν μία “τανάλια” και να υποχρεώσουν τους Κούρδους μαχητές σε υποχώρηση από μία συγκεκριμένη περιοχή των συνόρων, η οποία απ’ ότι φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί σαν πύλη για τον όγκο του τουρκικού στρατού.

Η μαζική εισβολή θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βορειοανατολική Συρία, ώστε να μην έλθουν οι Τούρκοι αντιμέτωποι μαζί τους. Εμπροσθοφυλακή του τουρκικού στρατού, μάλιστα, θα είναι ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο αποτελούν αντικαθεστωτικοί Σύροι, κατά κανόνα τζιχαντιστές.

Ο Ερντογάν, πάντως, επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά πως όσα προαναγγέλλει τελικά τα κάνει. Και βέβαια, για μία ακόμα φορά διαψεύδονται όσοι επιμένουν να βλέπουν στις εκάστοτε απειλητικές δηλώσεις του μπλόφες. Παρά το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον έχει προκληθεί εκτεταμένη και έντονη αντίδραση για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες, η Άγκυρα έκανε το βήμα.

Σύμφωνα με την πάγια στρατιωτική τακτική, όταν επίκειται εισβολή, προηγείται βομβαρδισμός με σκοπό να εξουδετερωθεί κατά το δυνατόν η στρατιωτική ικανότητα του αμυνόμενου να προβάλει αντίσταση. Είναι ζήτημα, λοιπόν, ωρών να πραγματοποιηθεί σε πλήρη έκταση η εισβολή, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν και με μπόλικη ειρωνεία ονόμασε “Πηγή της Ειρήνης”! Αυτό που ωστόσο δεν έχει ακόμα φανεί είναι το μέγεθος της στρατιωτικής επιχείρησης και η έκταση, στην οποία θα εκδηλωθεί.

Είναι δεδηλωμένος στόχος της Άγκυρας να εκκαθαρίσει μία ζώνη πλάτους 35 χλμ εντός του συριακού εδάφους σε όλο το μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων από τον Ευφράτη μέχρι το Ιράκ, που είναι περίπου 350 χλμ. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία ήδη κατέχει μία μεγάλη περιοχή στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη.

"Κλάδος Ελαίας" στο Αφρίν

Το ανατολικό τμήμα αυτής της περιοχής, που εκτείνεται από τη συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς μέχρι την πόλη Αλ Μπαμπ στα νότια, είχε καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό. Σκοπός εκείνης της επιχείρησης ήταν να παρεμβληθεί ο τουρκικός στρατός για να εμποδίσει τις κουρδικές δυνάμεις να ενώσουν το κουρδικό καντόνι του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία με τα άλλα δύο κουρδικά καντόνια που είναι στη βορειοανατολική Συρία. Με μία μεταγενέστερη στρατιωτική εισβολή, οι Τούρκοι κατέλαβαν και το κουρδικό καντόνι του Αφρίν. Είχαν και τότε αποκαλέσει ειρωνικά την επιχείρηση “Κλάδος ελαίας”!

Στην ήδη κατειλημμένη βορειοδυτική Συρία, η Άγκυρα όχι μόνο εδραιώνεται στρατιωτικά, αλλά και εγκαθιστά τουρκικές κρατικές δομές. Στην πραγματικότητα, οικοδομεί τις προϋποθέσεις για μία de facto προσάρτηση. Τα ίδια προτίθεται να πράξει και στη βορειοανατολική Συρία, εάν η επικείμενη τουρκική εισβολή καταφέρει τελικά να κάμψει την αντίσταση των Κούρδων.

Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι να εποικίσει ολόκληρη τη βόρεια Συρία με Σύριους σουνίτες, οι οποίοι είναι εχθρικοί προς το καθεστώς Άσαντ (είναι αλαουίτης), αλλά και με σουνίτες από άλλες χώρες, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα ως μετανάστες σε καταυλισμούς στην Τουρκία. Σταδιακά, επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί δύο εκατομμύρια και πλέον σε ήδη υφιστάμενους οικισμούς, αλλά και σε χωριά, τα οποία θέλει να κατασκευάσει. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει με 28 δισ. ευρώ το σχέδιό του αυτό!

"Πηγή της Ειρήνης" για τουρκικό προτεκτοράτο

Είναι προφανές ότι σκοπός του τουρκικού καθεστώτος δεν είναι να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά να δημιουργήσει μία ζώνη, που θα ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό και ο πληθυσμός της οποίας θα είναι φιλικός προς την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό θα καταστήσει τουρκικό προτεκτοράτο τη βόρεια Συρία και ταυτόχρονα θα απομονώσει τους Κούρδους της Συρίας από τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μετά την εκδήλωση της τουρκικής επίθεσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον. Το πρόβλημα για τον Τραμπ ήταν ήδη μεγάλο και τώρα γίνεται μεγαλύτερο. Θα υπάρξει κίνηση από το Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως έχουν ρητά δηλώσει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Κρις βαν Χόλεν για τη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου.

Οι Αμερικανοί δεν επιδοκιμάζουν την εισβολή και βέβαια δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία να εισβάλει. Αυτή η στάση τους, όμως, δεν είναι αποτρεπτική. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για αμερικανική υποστήριξη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην έχουν τις ΗΠΑ απέναντί τους. Και όλα δείχνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε γι’ αυτό τον Τούρκο ομόλογό του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ ημερών. Μένει να φανεί εάν ο Τραμπ έθεσε ή όχι όρια στον Ερντογάν όσον αφορά την έκταση της επιχείρησης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.