Μετωπική σύγκρουση Ερντογάν-Μακρόν – Βαθαίνει το ρήγμα

Μετωπική σύγκρουση Ερντογάν-Μακρόν – Βαθαίνει το ρήγμα

Κρίση στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας προκλήθηκε μετά τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Η γαλλική προεδρία αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή της και  αποφάσισε να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρέσβη στην Άγκυρα.

Η “ψυχική ισορροπία” του Μακρόν έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος του Ερντογάν, όμως τώρα η επίθεσή του θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή. Την αφορμή αποτέλεσε, η πολιτική του Μακρόν να αντιμετωπίσει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό μέσα στη Γαλλία, με στόχο να αποτρέψει επιθέσεις ισλαμιστών.

Ο αποκεφαλισμός του Γάλλου καθηγητή Σαμιουελ Πατί από νεαρό ισλαμιστή εξτρεμιστή, επειδή αναφέρθηκε στα σατιρικά σκίτσα του περιδικού Charlie Hebdo για το Μωάμεθ, αποτέλεσε και το έναυσμα για μια πολιτική απομονωτισμού του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του παρουσίασε τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της διείσδυσης της ισλαμικής εξτρεμιστικής ιδεολογίας σε νεαρά άτομα και την αποτροπή των  επιπτωσεών της, μέσα στην γαλλική κοινωνία. Παράλληλα, ο Μακρόν έδωσε άδεια προκειμένου τα κυβερνητικά κτίρια σε όλη τη Γαλλία να φωτιστούν με τα σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του “απασφάλισε” δηλώντας, ότι «πρέπει να γίνει έλεγχος στο μυαλό του Μακρόν. Είναι τρελός, έχει ανάγκη από θεραπεία…Τι δουλειά έχει να ασχολείται με το Ισλάμ, γιατί δεν κοιτάει τα τόσα προβλήματα του λαού του και τις εκλογές που έχει σε λίγο καιρό … θα δούμε ποιο θα είναι το τέλος του Μακρόν, ο οποίος στη θητεία του δεν έφερε κανένα όφελος ούτε για τον λαό του ούτε για τον εαυτό του».

Η Γαλλική προεδρία αντέδρασε, άμεσα με ανακοίνωση  της αναφέροντας, ότι «οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές». Παράλληλα, επισήμανε και «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί».

Δύσκολη σχέση

Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν έχουν συγκρουστεί και στον παρελθόν, καθώς ο πρώτος αποτελεί σφοδρό επικριτή του δεύτερου για την επεκτατική στρατηγική που ακολουθεί σε Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο. Ο Μακρόν επέκρινε δριμύτατα την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία που αποφάσισε ο Ερντογάν και συνεχίζει να αντιδράει στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον εμφύλιο της Λιβύης τάχθηκε στο πλευρό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στον πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης και χαρακτήρισε παράνομο του τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Ερντογάν είχε επιτεθεί και στο Μακρόν, όταν είχε υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου», αναφέροντας  ότι «απευθύνομαι από την Τουρκία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ. Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι