Μόνος στην Ιντλίμπ ο Ερντογάν – Έπιασε Χαλέπι ο Άσαντ

Μόνος στην Ιντλίμπ ο Ερντογάν – Έπιασε Χαλέπι ο Άσαντ, Βαγγέλης Σαρακινός

Δεν έχει προηγούμενο η προώθηση του συριακού στρατού στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, παρά τις απειλές του Ερντογάν και την στήριξη των Αμερικανών στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει ακόμα, να στηρίξει τη σύμμαχο Άκυρα σε μια νέα γενικευμένη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενώ οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας παραμένουν σε κρίση.

Μετά την προέλασή του στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχει περικυκλώσει όλες τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις, ο στρατός του Άσαντ “καθάρισε” την Κυριακή και τα δυτικά περίχωρα του Χαλεπιού, εκδιώκοντας τα υπολείμματα των Σύρων ανταρτών που στηρίζει η Άγκυρα και ομάδες τζιχαντιστών. Με την κίνηση αυτή, ο στρατός της Δαμασκού έχει ασφαλίσει πλέον το Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Άσαντ από το 2016.

Όλο αυτό το διάστημα ωστόσο, αντάρτες και τζιχαντιστές έβαλαν συχνά εναντίον στόχων του συριακού στρατού, αλλά και αμάχων, καθώς είχαν υπό τον έλεγχό τους τα περίχωρα και τον δρόμο που συνδέει το Χαλέπι με την Χομς, και κατ΄ επέκταση με τη Δαμασκό. Η κατάσταση άλλαξε άρδην, μετά την κατάληψη της Σαρακέμπ και του αυτοκινητόδρομου Μ5 από τον στρατό της Δαμασκού, με τη βοήθεια των Ρώσων συμμάχων του.

Κόλλησε στην Ιντλίμπ

Έτσι οι χθεσινές επιχειρήσεις στο Χαλέπι ήταν σχεδόν περίπατος για τον συριακό στρατό, αν κρίνει κανείς από το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου. «Σε μία ημέρα, ανακατέλαβαν μια περιοχή στην οποία εδώ και οκτώ χρόνια δεν μπορούσαν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους ούτε ένα χωριό» ανέφερε ο Ραχμάν, σχολιάζοντας το γεγονός ότι σχεδόν 30 πόλεις, χωριά και οικισμοί πέρασαν στα χέρια του Άσαντ. Είχαν προηγηθεί βεβαίως βομβαρδισμοί από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να οπισθοχωρήσουν, εγκαταλείποντας τις πόλεις Αναντάν και Χαριτάν.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει αυτή τη νέα εξέλιξη, η οποία αφορά περιοχές που ξεπερνούν την επαρχία της Ιντλίμπ, όπου είχε επικεντρώσει την προσοχή της και την δική της γραμμή άμυνας με την εγκατάσταση στρατιωτικών παρατηρητηρίων. Ο Ερντογάν στις τελευταίες δηλώσεις του, μετά την επικοινωνία με τον Τραμπ, επέμεινε ότι λύση στην Ιντλίμπ δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς την υποχώρηση του συριακού στρατού στις πρότερες θέσεις. Ο συριακός στρατός όμως, άρα και η Μόσχα, τον αγνόησε και προωθήθηκε ακόμη πιο βόρεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και τις απειλές του ότι θα εκδιώξει από αυτές τις περιοχές τον συριακό στρατό, έως το τέλος Φεβρουαρίου. Προανήγγειλε δηλαδή μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, μετά τις τρεις διαδοχικές εισβολές του σε κουρδικά συριακά εφάφη στην Τζαραμπλούς, το Αφρίν και την βορειοανατολική Συρία.

Διστακτικό το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα πάντως, το ΝΑΤΟ εμφανίζεται διστακτικό να στηρίξει μια τέτοια επιχείρηση, όπως φαίνεται από τη δήλωση που φέρεται να έκανε στο ρωσικό πρακτορείο TASS διπλωματική πηγή χώρας της Συμμαχίας. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξουν την επίκληση του Άρθρου 5 σχετικά με τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ιντλίμπ» επισήμανε η πηγή, συμπληρώνοντας ότι η Συμμαχία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής στήριξης της Τουρκίας.

Αν και πρόκειται για μεμονωμένη δήλωση, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι φανερώνει τον διχασμό και την διστακτικότητα του ΝΑΤΟ να στηρίξει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο Ερντογάν έχει προκαλέσει άλλωστε με τις πρωτοβουλίες του πολλές συμμαχικές χώρες, οι οποίες δεν βλέπουν στην δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία, τίποτε άλλο από έναν τουρκικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η δήλωση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς έρχεται μετά την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις της Άγκυρας. Αρχικά από τον Πομπέο και μάλιστα με αναφορά στη  «νατοϊκή σύμμαχο» Τουρκία και την προτροπή του Τραμπ προς τη Μόσχα να σταματήσει να στηρίζει τις «ωμότητες» του Άσαντ. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι αυτό το “άδεισμα” του Ερντογάν από νατοικούς συμπίπτει με την κρίση στις πολύ καλές σχέσεις που ανέπτυξε, το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα με τη Μόσχα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι