Μπούμερανγκ για τον Τραμπ οι δασμοί στον καιρό της πανδημίας

Μπούμερανγκ για τον Τραμπ οι δασμοί στον καιρό της πανδημίας, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

“Σκληρός” εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος απέναντι στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εικόνα του αντιπάλου του από το Δημοκρατικό Κόμμα στις ερχόμενες εκλογές. Παρουσιάζει τον Τζον Μπάιντεν ως επιεική απέναντι στο Πεκίνο και υπερασπίζεται τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του στα κινεζικά προϊόντα, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη το πραγματικό κόστος της πολιτικής του.

Σε μια ακόμη “αντικινεζική” του τοποθέτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «κακή μέρα για τις ΗΠΑ» την ημέρα που η Κίνα έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού εμπορίου, το 2001. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα με θέμα τον κορωνοϊό, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «μας εκμεταλλεύτηκε για χρόνια», ενώ «εμείς χτίσαμε την Κίνα με τα λεφτά που δώσαμε».

Έτσι, αιτιολόγησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που υγειονομικό και ιατρικό υλικό, από εξοπλισμό μέχρι αναλώσιμα, καθιστούν ακριβότερη για τους Αμερικανούς την προμήθειά τους. Ήδη υπάρχουν πολιτείες που προειδοποιούν ότι τα αποθέματά τους είναι πια χαμηλά, με τις διαθέσιμες ΜΕΘ να μειώνονται διαρκώς.

Οι δασμοί δυσκολεύουν την προμήθεια υγειονομικού υλικού

Οι δασμοί «υπονόμευσαν περαιτέρω την ετοιμότητα και την αντίδραση των ΗΠΑ στην πανδημία. Αν δεν υπήρχαν, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση», ανέφερε στο CNBC στέλεχος της δεξαμενής σκέψης Council of Foreign Relations. Σχετική έκθεση του Peterson Institute το Μάρτιο είχε προειδοποιήσει, επίσης, ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα δυσχέραινε τη μάχη των Αμερικανών με τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, εισαγωγές υγειονομικού υλικού αξίας 3,3 δισ. δολαρίων υπόκειντο σε δασμούς 7,5% και υλικό που συνδέεται έμμεσα με τη δημόσια υγεία, αξίας 1,1 δισ. δολαρίων υπόκειτο σε δασμούς 25%. Παράλληλα, πρόσθετα κόστη αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού, λόγω των δασμών σε εξαρτήματα και σχετικά υλικά.

Η ίδια η General Motors, στις αρχές Απριλίου, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να καταργήσει μια σειρά δασμών, προκειμένου να μπορέσει να μειώσει το κόστος για την κατασκευή αναπνευστήρων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό, το οποίο επίσης προμηθεύει τις ΗΠΑ με μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού, όπως προστατευτικές στολές. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, τέλος, ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα και στις εισαγωγές ακτινολογικού εξοπλισμού και αντισηπτικών, που οι ΗΠΑ προμηθεύονται κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πανδημία ως “ευκαιρία” σύγκλισης

Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι κρατούν χαμηλά τους τόνους στο θέμα της εμπορικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, με τον Κινέζο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Cui Tiankai να δηλώνει ότι η συμφωνία που ισχύει τηρείται κανονικά. Ο Τιανκάι αναφέρθηκε στην απρόσκοπτη αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και την άρση περιορισμών για την πρόσβαση ξένων εταιρειών στην κινεζική χρηματοπιστωτική αγορά.

Τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020 δείχνουν αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα ως και 110%, παρά το ότι στο σύνολο οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 1,3%. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο η Κίνα προχώρησε στη μείωση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων κρέας, είδη αλιείας, αγροτικά προϊόντα, χημικά και αλκοόλ.

Οι αριθμοί αυτοί, σε συνδυασμό με την έκκληση αμερικανικών επιχειρήσεων προς το Λευκό Οίκο για παύση των δασμών σε κινεζικής προέλευσης υλικά, δημιουργούν επιπλέον πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσει το άνοιγμα δεύτερου κύκλου εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, αμερικανικοί κύκλοι θεωρούν ότι η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου, παρά τη ρητορική που διατηρεί ο Τραμπ.

Ήταν ενδεικτικό το δημοσίευμα στελεχών της δεξαμενής σκέψης Asia Society Policy Institute, στο περιοδικό Foreign Policy, που καλεί ουσιαστικά τις δύο πλευρές να συνεργαστούν σε μια σειρά πεδίων, από την ανάπτυξη εμβολίων ως τη διευκόλυνση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού. Για το σκοπό αυτό, θεωρούν ιδανική ευκαιρία τη σύνοδο των G7, που θα διοργανωνόταν φέτος, τον Ιούνιο στο Καμπ Ντέιβιντ, και τελικά θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Αν και, εν όψει των αμερικανικών εκλογών, είναι απίθανο ο Τραμπ να αλλάξει σημαντικά τη στάση του, μια πρόσκληση της Κίνας στη σύνοδο θα μπορούσε να περάσει ένα “μήνυμα” επαναπροσέγγισης στη διεθνή κοινότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι