Ο Τραμπ αντέχει στη μάχη με τον ιό – Σάντερς και οικονομία θα γείρουν την ζυγαριά

Ο Τραμπ αντέχει στη μάχη με τον ιό – Σάντερς και οικονομία θα γείρουν την ζυγαριά, Γιώργος Λυκοκάπης

«Αυτή η απεραντολογία στα μέσα ενημέρωσης είναι γελοία. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν απολύει τον δρ. Φαούτσι». Με αυτήν την ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι επίκειται η απόλυση του λοιμωξιολόγου, ειδικού συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εντυπώσεις που καλλιέργησε ένα αινιγματικό retweet του ίδιου του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε retweet την ανάρτηση ενός στελέχους των Ρεπουμπλικάνων, που ζητούσε την απόλυση του Φαούτσι. Είχε προηγηθεί η πολύκροτη συνέντευξη του λοιμωξιολόγου στο CΝΝ, όπου μίλησε για την αβελτηρία που είχε δείξει ο Αμερικανός πρόεδρος στο πρώτο στάδιο εκδήλωσης της πανδημίας. Αβελτηρία που, όπως τόνισε, κόστισε σε ανθρώπινες ζωές.

Φυσικά αποτελεί κοινό μυστικό η διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στον Τραμπ και στον διαπρεπή λοιμωξιολόγο. Ο Φαούτσι δεν έχει διστάσει να διορθώσει, συχνά και να “αδειάσει”, τον πολιτικό του προϊστάμενο για μία σειρά από δηλώσεις, όπως την χρήση της χλωροκίνης ως φάρμακο για τον κορονοϊό, δηλώνοντας πως «δεν μπορώ και να του αρπάξω το μικρόφωνο»!

Πάντως, την στιγμή που η πανδημία θερίζει την Νέα Υόρκη, η απόλυση ενός επιστήμονα με το κύρος του Φαούτσι μοιάζει εντελώς παρακινδυνευμένη, ακόμα και για έναν πρόεδρο με την εκδικητική συμπεριφορά του Τραμπ. Έναν πρόεδρο που απολύει υπουργούς και συνεργάτες του μέσω twitter, ακόμα και εν πτήση, που απαιτεί «τυφλή αφοσίωση», σύμφωνα με τον (επίσης απολυθέντα) τέως διευθυντή του FBI Τζέιμς Κούμι.

Τα “δυνατά χαρτιά” του Τραμπ

Προς τι λοιπόν αυτό το επίμαχο retweet; Το πιθανότερο είναι ο Αμερικανός πρόεδρος να ήθελε να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στον Φαούτσι. Ειδικά, την στιγμή που οι ΗΠΑ είναι σε προεκλογική περίοδο, μοιάζει να τον προειδοποιεί πως δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί επ’ άπειρον χτυπήματα “εκ των έσω”. Πόσο μάλλον που έχει αρκετούς λόγους να πιστεύει πως έχει ακόμα “δυνατά χαρτιά” για την επανεκλογή του.

Καταρχήν, το ποσοστό της δημοτικότητας του παραμένει υψηλό. Αποτελεί ίσως πολιτικό παράδοξο, αλλά παρά τα λάθη και την αβελτηρία που επέδειξε ο Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η δημοτικότητα του ανήλθε στο υψηλότερο ποσοστό από όταν εκλέχτηκε πρόεδρος, φτάνοντας το 49%! Όλα αυτά την στιγμή που η αμερικανική οικονομία ζει ημέρες 1929, με την ανεργία να εκτινάσσεται.

Για την ώρα ο φόβος συσπειρώνει τον αμερικανικό λαό υπό τον πρόεδρο, αν και όχι στον βαθμό που συνέβη με τον Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ένα δεύτερο δυνατό χαρτί του Τραμπ, είναι η δημοφιλία του εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που παραμένει συντριπτική. Ίσως μάλιστα ο Τραμπ να προχώρησε στο επίμαχο retweet για να κατευνάσει τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, που ζητούν “την κεφαλή” του Φαούτσι.

Ένας από αυτούς είναι ο Πίτερ Ναβάρο, έμπιστος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου, που φέρεται να εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον λοιμωξιολόγο κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Ναβάρο ποτέ δεν θεώρησε τον κορονοϊό ως “hoax”, όπως έκανε αρχικά ο Τραμπ. Υπέρμαχος της σκληρής αντιμετώπισης της Κίνας και συγγραφέας του (εν μέρει προφητικού) βιβλίου “Death by China”, είχε προειδοποιήσει, από τον περασμένο Ιανουάριο, για την φονικότητα του ιού.

Τραμπ και Μπάιντεν αποθεώνουν Σάντερς

Τρίτο δυνατό χαρτί του Τραμπ, είναι η διαίρεση που υπάρχει στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόματος, την οποία παγίως αξιοποιεί. Για αυτό και δεν προκάλεσε καμία εντύπωση το tweet του με το οποίο σχεδόν “αποθέωσε” τον Μπέρνι Σάντερς, μόλις ο μαχητικός αριστερός υποψήφιος των Δημοκρατικών ανακοίνωσε την απόσυρση του από τις εσωκομματικές εκλογές. Μάλιστα ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του Σάντερς να ενωθούν με τους Ρεπουμπλικάνους!

Αν και δεν μπορούμε να προδικάσουμε τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του, ο Σάντερς φαίνεται πως δεν επιθυμεί να παίξει το παιχνίδι του Τραμπ. Παραμέρισε την προσωπική του πικρία και στήριξε με θέρμη τον Τζο Μπάιντεν, τον εκλεκτό υποψήφιο του κατεστημένου των Δημοκρατικών, κάτι που είχε κάνει με “μισή καρδιά” στην περίπτωση της Χίλαρι Κλίντον. Για τον αριστερό υποψήφιο προέχει πλέον η ήττα «του πιο επικίνδυνου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ». Αυτό που συνέβαλε στην ενωτική στάση του, όπως ομολόγησε και ο ίδιος, ήταν φυσικά ο κορονοϊός.

Ο (αυτοαποκαλούμενος “σοσιαλιστής”) Σάντερς έχει αναπτύξει μία κοινωνική δυναμική, ειδικά στους νέους, την οποία δεν έχουν πολυτέλεια να αγνοήσουν, ούτε ο Τραμπ, ούτε φυσικά ο Τζο Μπάιντεν, που τον χαρακτήρισε ως «την πιο δυνατή φωνή για μια δίκαιη Αμερική». Ο Σάντερς μπορεί να ισχυριστεί πως οι, συχνά λοιδορούμενες, θέσεις του για «καθολική υγειονομική περίθαλψη» δικαιώθηκαν, μιας και εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί είναι απόλυτα έκθετοι στην φονικότητα της πανδημίας.

“Υπερόπλο” η οικονομία

Επομένως φαίνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον κατανοήσει πως ο Τραμπ δεν πρόκειται να πέσει σαν “ώριμο φρούτο” λόγω του κορονοϊού. Στον αντίποδα δείχνει πως αντέχει και εμφανίζεται έτοιμος να κάνει την μεγάλη του κίνηση. Θεωρώντας πως η θνησιμότητα του ιού αρχίζει να φτάνει στην κορύφωση της, ξεκίνησε ήδη τις πιέσεις για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, τονίζοντας πως «έχει την απόλυτη εξουσία» σε αυτό το ζήτημα, δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ως «την σημαντικότερη απόφαση της ζωής του» την απόφαση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία φαίνεται πως “στριφογυρίζει” διαρκώς στο μυαλό του. Ο Αμερικανός πρόεδρος προφανώς και θα το κάνει, μόνο όταν οι θάνατοι από τον κορονοϊό εμφανίσουν μία μεγάλη μείωση, όπως ο ίδιος αναμένει. Ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να χαλαρώνουν μερικώς τα μέτρα περιορισμού, αν και σε αυτές ο ιός δεν είχε την θνησιμότητα που παρουσιάζει στις ΗΠΑ (ειδικά στην Νέα Υόρκη).

Ο Τραμπ γνωρίζει πως η οικονομία κρίνει τις αμερικανικές εκλογές. Ψηφίζοντας ένα τιτάνιο πρόγραμμα ενίσχυσης της, έδειξε πως έχει πολιτικά αντανακλαστικά. Τώρα υπολογίζει να άρει τους περιορισμούς στο κατάλληλο timing, να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και να πάει τελικώς στις εκλογές με το “χαρτί” της επανεκκίνησης της οικονομίας. Εάν όμως πέσει έξω στους υπολογισμούς του κινδυνεύει να τιμωρηθεί όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από τους ψηφοφόρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι