Νεκρός αξιωματικός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στα σύνορα με το Πακιστάν
17/01/2024Ένα μέλος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, που συνορεύει με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. «Είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση και την καταδίωξη των δραστών», πρόσθεσε το ιρανικό πρακτορείο.
Προηγουμένως, το Πακιστάν καταδίκασε έντονα την ιρανικούς βομβαρδισμούς εντός των συνόρων του από το Ιράν χαρακτηρίζοντάς την ενέργεια «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του» και προειδοποιώντας για αντίποινα. Από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες άμαχοι.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε «επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» για να καταστρέψει δύο οχυρά της σουνιτικής οργάνωσης Jaish al-Adl, γνωστής στο Ιράν ως Jaish al-Dhulm, στην περιοχή Koh-e-Sabz της νοτιοδυτικής επαρχίας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Σύμφωνα με το πρακτορείο χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν δύο στόχοι στο Πακιστάν.
Η επίθεση στο Πακιστάν ακολούθησε την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία τη Δευτέρα, στην τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, όπου ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα τείνει να εξελιχθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Σήμερα η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από την Τεχεράνη τον πρεσβευτή της και διακόπτει τις επαφές υψηλού επιπέδου μέχρι νεωτέρας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι «η επίθεση στο έδαφός του σκότωσε δύο αθώα παιδιά» και προειδοποίησε το Ιράν για «σοβαρές συνέπειες». Χαρακτήρισε την αεροπορική επιδρομή ως «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του από το Ιράν εντός της πακιστανικής επικράτειας» και πρόσθεσε: «Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η παράνομη πράξη έλαβε χώρα παρά την ύπαρξη πολλών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του Πακιστάν και του Ιράν».
https://twitter.com/i/broadcasts/1mnxepPOzzEJX
Μετά την επίθεση, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι «η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνει ξεκάθαρα το Ιράν». Σημειώνεται ότι «το Πακιστάν λέει πάντα πως η τρομοκρατία είναι κοινή απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής και απαιτεί συντονισμένη δράση (…). Τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν συμμορφώνονται προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και θα μπορούσαν να κλονίσουν τη διμερή εμπιστοσύνη», διατύπωση που αφήνει περιθώρια για διπλωματική εκτόνωση.
Οι στόχοι του Ιράν στο Πακιστάν
Η τζιχαντιστική οργάνωση Jaish al-Adl δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν χρησιμοποίησαν έξι επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μεγάλο αριθμό ρουκετών για να καταστρέψουν δύο σπίτια όπου ζούσαν τα παιδιά και οι σύζυγοι των μαχητών της. Οι αρχές στην επαρχία Μπαλουχιστάν δήλωσαν στο CNN ότι δύο κορίτσια έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τα κορίτσια, ηλικίας οκτώ και 12 ετών, σκοτώθηκαν στο χωριό Koh-e-Sabz στο Kulag, περίπου 60 χιλιόμετρα από την περιοχή Panjgur, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επίτροπο της περιοχής Mumtaz Khetran. Ο Khetran είπε επίσης ότι ένα τζαμί κοντά στα σπίτια έγινε στόχος και χτυπήθηκε στις επιδρομές.
Στο Koh-e-Sabz, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Πακιστάν με το Ιράν, είναι το σπίτι του πρώην υπαρχηγού του Jaish-ul-Adl, μουλά Χασίμ, ο οποίος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τις ιρανικές δυνάμεις στο Sarawan, μια ιρανική περιοχή δίπλα στο Panjgur, το 2018. Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατηγόρησε μαχητές της Jaish al-Adl ότι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στην ιρανική επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Ιρανών αστυνομικών, σύμφωνα με το Tasnim.
Η οργάνωση Jaish al-Adl (Στρατός της Δικαιοσύνης) είναι μια αυτονομιστική μαχητική ομάδα που λειτουργεί και στις δύο πλευρές των συνόρων και έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων. Ο δεδηλωμένος στόχος τους είναι η ανεξαρτησία της επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν. Έχουν επίσης δεσμούς με ομάδες που δρουν στο Αφγανιστάν και από το Ιράν η ομάδα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική. Τα πράγματα όμως είναι πιο περίπλοκα στο Πακιστάν, όπου υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που υποστηρίζει τις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις και τη δράση τους. Εξάλλου χώρα βρίσκεται ξανά σε προεκλογική περίοδο.
Οι επιθέσεις σε Ερμπίλ και Συρία
Οι επιθέσεις στο Πακιστάν έγιναν μια ημέρα αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους, στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, και σε αντι-ιρανικές τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία. Το Ιράν δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο Ιράκ ήταν μία απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον διοικητών των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία και τον Λίβανο και για τις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Κερμάν, στο μνημόσυνο για τον διοικητή της Δύναμης Quds Qasem Σολεϊμανί, που άφησε πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Οι επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία καταδικάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «απερίσκεπτες και ανακριβείς», ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι «τα θέματα ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και όχι χτυπημάτων». Το Ιράκ δήλωσε ότι έκανε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν κέντρα συνδεδεμένα με τη Μοσάντ στο Ερμπίλ του Κουρδιστάν.
Πόλεμος ΗΠΑ-Βρετανίας στους Χούτι
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει ντόμινο από εχθροπραξίες σε ολόκληρη την περιοχή, με τους αντιπροσώπους του Ιράν – τον λεγόμενο άξονα αντίστασης – να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων και των συμμάχων του. Από την άλλη ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε χθες νέες επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη. Λίγες ώρες αργότερα, οι Χούτι εκτόξευσαν έναν πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα, χτυπώντας ελληνόκτητο πλοίο “Zografia”, με σημαία Μάλτας.
Οι επιθέσεις είναι τουλάχιστον ο τρίτος γύρος επιθέσεων που έχει εξαπολύσει ο αμερικανικός στρατός εναντίον των υποδομών των Χούτι από την περασμένη Πέμπτη, όταν Αμερικανοί και Βρετανοί διεξήγαγαν κοινή επιχείρηση που στόχευε κόμβους διοίκησης και ελέγχου και αποθήκες όπλων που χρησιμοποιούνται από τους Χούτι για να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Ουάσιγκτον θα χαρακτηρίσει και επισήμως τους Χούτι τρομοκρατική οργάνωση σήμερα, προκειμένου να έχει νομιμοποιητική βάση για ευρύτερες επιχειρήσεις κατά των θέσεων τους. Υπέρ της συνέχισης -και της κλιμάκωσης- των επιχειρήσεων κατά των Χούτι έχει ταχθεί και η Μ. Βρετανία.
Αποστάσεις από Μακρόν
Αντιθέτως από τη Γαλλία έγινε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιθέσεις του αμερικανο-βρετανικού συνασπισμού, ώστε «να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: «Η Γαλλία αποφάσισε να μην ενταχθεί σε έναν συνασπισμό που εξαπολύει προληπτικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στο έδαφός τους. Γιατί; Επειδή ακριβώς επιδιώκουμε με τη στάση μας να αποφύγουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη προσθέτοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι στρατιωτικής αλλά διπλωματικής φύσεως».