Πώς η CIA “καθάρισε” με R9X ninja τον αρχηγό της Αλ Κάιντα στο μπαλκόνι
02/08/2022Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο άνθρωπος που είχε διαδεχθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ανακοίνωσε o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Το Σάββατο, οι ΗΠΑ διενήργησαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα.
Ο Αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσιγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του. Ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρείτο ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον (πάνω από 3.000 νεκροί).
Η επιχείρηση δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν. Πράγματι, σκοτώθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο σπίτι του στην Καμπούλ, αλλά οι φωτογραφίες δεν έδειχναν σημάδια έκρηξης και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε. Και αυτό παρότι μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής.
Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το Hellfire R9X, έναν πύραυλο χωρίς κεφαλή που πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένος με έξι λεπίδες που μοιάζουν με ξυράφι και εκτείνονται από την άτρακτο που πλήττει θανάσιμα τον στόχο, αλλά δεν εκρήγνυται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ Ζαουάχρι στεκόταν στο μπαλκόνι του κρησφύγετού του όταν οι δύο πύραυλοι Hellfire εκτοξεύτηκαν από ένα μη επανδρωμένο drone από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).
Το Hellfire R9X, που ονομάζεται επίσης “βόμβα νίντζα”, έχει μετατραπεί στο εκλεκτό όπλο των ΗΠΑ για τη εξόντωση τρομοκρατών, αποφεύγοντας τις απώλειες αμάχων. Το R9X εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, όταν ο ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα Αμπού αλ-Κάιρ αλ-Μάσρι σκοτώθηκε από επίθεση drone ενώ ταξίδευε με αυτοκίνητο στη Συρία. Ωστόσο, το Πεντάγωνο ή η CIA, οι δύο αμερικανικές υπηρεσίες που είναι γνωστό ότι αναλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες εξτρεμιστών ηγετών, δεν το έχουν αναγνωρίσει ποτέ δημόσια.
Οι πύραυλοι Ηellfire έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί μόνο σε λίγες επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από το 2017. Δεν είναι καν σαφές πόσους πυραύλους Ηellfire διαθέτουν οι ΗΠΑ. Οι πύραυλοι Hellfire είναι πύραυλοι αέρος-εδάφους, κατευθυνόμενοι με λέιζερ, υποηχητικοί πύραυλοι με σημαντική αντιαρματική ικανότητα. Οι πύραυλοι Hellfire έχουν παραλλαγές, ανάλογα με την κεφαλή τους, το σύστημα καθοδήγησης και τους στόχους.
I made a promise to the American people that we’d continue to conduct effective counterterrorism operations in Afghanistan and beyond.
We have done that. pic.twitter.com/441YZJARMX
— President Biden (@POTUS) August 2, 2022
Αξιωματούχος της CIA υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το χρονικό του εντοπισμού και της παρακολούθησης του Αλ Ζαουάχρι μέχρι την εντολή του χτυπήματος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν
Το χρονικό της επιχείρησης της CIA
Επί χρόνια οι αρχές των ΗΠΑ ήταν ενήμερες για την ύπαρξη δικτύου που υποστήριζε τον Ζαουάχρι. Μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έψαχναν ενδείξεις για το εάν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρίσκονταν στη χώρα. Φέτος, εντοπίστηκε η οικογένειά του, η σύζυγος, η κόρη τους και τα παιδιά της. Είχαν εγκατασταθεί σε καλά φυλασσόμενο σπίτι στην Καμπούλ. Κατόπιν, εντόπισαν τον ίδιο τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο σπίτι αυτό.
Στις αρχές Απριλίου ενημέρωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης. Τον πρόεδρο Μπάιντεν ενημέρωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν. «Ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε πώς περνούσαν καθημερινά οι ένοικοι του σπιτιού μέσω ανεξάρτητων πηγών», είπε ο αξιωματούχος της CIΑ. Ο Ζαουάχρι, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έβγαινε στο μπαλκόνι, εκεί όπου και στοχοποιήθηκε. Από τις αμερικανικές υπηρεσίες εξετάστηκε λεπτομερώς η κατασκευή και το φυσικό περιβάλλον του κρησφύγετου και το πώς κινούνταν μέσα σε αυτό οι ένοικοί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους άμαχους από το πυραυλικό χτύπημα.
Την 1η Ιουλίου, ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του σχεδίου των μυστικών υπηρεσιών από μέλη της κυβέρνησής του και τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, τον Γουίλιαμ Μπερνς. Υπέβαλε ερωτήματα για τις συνθήκες και τις πιθανές επιπτώσεις του πλήγματος στην Καμπούλ. Κύκλος νομικών συμβούλων διαφόρων υπηρεσιών εξέτασε τις πληροφορίες της CIA και επιβεβαίωσε ότι ο Αλ Ζαουάχρι ήταν νόμιμος στόχος δεδομένου πως παρέμενε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. Στις 25 Ιουλίου, ο Μπάιντεν συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση στην οποία ενέκρινε την πρόταση να διεξαχθεί «αεροπορικό πλήγμα ακριβείας».
Μπλίνκεν για την κυβέρνηση Ταλιμπάν
Κληρονόμος το 2011 μιας εξασθενημένης οργάνωσης, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, 71 ετών, προσπάθησε να κάνει συνεργασίες με ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις. Στα τέλη του 2020, πηγές θεωρούσαν για αρκετό καιρό πως είχαν βάση φήμες που τον έφεραν να πέθανε εξαιτίας καρδιοπάθειας, αλλά κατόπιν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα επανεμφανίστηκε σε βίντεο. Η Αλ Κάιντα είχε χάσει ήδη τον υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της, τον Αμπντούλα Άχμεντ Αμπντούλα, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στους δρόμους της Τεχεράνης από ισραηλινούς πράκτορες στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης για λογαριασμό της Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε τότε η εφημερίδα New York Times.
Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν ήταν ενήμερα για την παρουσία του Ζαουάχρι στην Καμπούλ. Το ότι βρισκόταν εκεί αποτελούσε σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παραβίαση των συμφωνιών που είχε υπογράψει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στη Ντόχα το 2020.
Οι Ταλιμπάν παραβίασαν κατάφωρα τη συμφωνία της Ντόχα (2020) προσφέροντας φιλοξενία και καταφύγιο στον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Παρά την απροθυμία ή την αδυναμία των Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αφγανικό λαό παρέχοντας γενναία ανθρωπιστική βοήθεια και να τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτών των γυναικών και των κοριτσιών» σημείωσε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση του State Department.
Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν, με δήλωση του εκπροσώπου τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ καταδίκασαν την επίθεση που, όπως τονίζεται έγινε με drone, στην περιοχή Σερπούρ στο κέντρο της Καμπούλ. Ο Μουτζαχίντ πρόσθεσε ότι «η επίθεση παραβιάζει κατάφωρα την συμφωνία της Ντόχα».