Ισραήλ: “Περικυκλώσαμε την Γάζα” – Τί εκτιμούν οι ΗΠΑ για την Χεζμπολάχ
02/11/2023Αξιωματούχοι των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ισχυρίζονται ότι ελέγχουν όλους τους δρόμους στην Γάζα που συνδέουν τον βορρά με τον νότο του παλαιστινιακού θύλακα, συμπεριλαμβανομένου και του παραλιακού δρόμου, με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ να επικαλούνται Ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε πως «ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περικύκλωσης».
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά, εκτιμούν πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι η η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ». Αυτό δήλωσε προηγουμένως ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε ο ίδιος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Προηγουμένως εκρήξεις σημειώθηκαν σε ισραηλινές βάσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ στην περιοχή Naqoura όπου βρίσκεται ναυτική βάση, ενώ νωρίτερα η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με drones σε θέσεις διοίκησης του ισραηλινού στρατού στα ανατολικά. Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί drones κατά του Ισραήλ.
Τί θα προτείνει ο Μπλίνκεν
Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όταν φτάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή, θα παροτρύνει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συμφωνήσουν σε μια σειρά από μικρές ανθρωπιστικές εκεχειρίες στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκκένωση των αμάχων, την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Συγκεκριμένα, ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να προωθήσει αύριο κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ μια εκεχειρία στις μάχες στη Γάζα για ανθρωπιστικές ανάγκες, η οποία θα επιτρέψει επίσης την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσαν πηγές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ στη Haaretz.
Παράλληλα, η εφημερίδα New York Times ανέφερε από πηγές του Λευκού Οίκου ότι ο Μπλίνκεν θα πιέσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια “ανθρωπιστική εκεχειρία” στις μάχες, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων και η εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα για εκεχειρία είναι εντελώς διαφορετικό από την ολική κατάπαυση του πυρός, η οποία πιστεύουν ότι θα ωφελήσει τη Χαμάς επιτρέποντάς της να ανακάμψει από τους έντονους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Στο θέμα αυτό Τζον Κίρμπι δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, τόνισε. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων» κατέληξε.
Τρίτο πλήγμα στην Τζαμπαλίγια
Για τρίτη φορά οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα την Τζαμπαλίγια, στις παρυφές της πόλης της Γάζας. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων είναι περισσότεροι από 195 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ ο αριθμός των νεκρών στην Γάζα ξεπερνά τους 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αραβικών χωρών, με την Ιορδανία να ανακαλεί τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις, όπως και το Μπαχρέιν. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι κάλεσε εκ νέου σε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, που όμως δεν είναι ορατή για την ώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι «οι βομβαρδισμοί του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια στη Γάζα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου». Την ίδια στιγμή η Διεθνής Αμνησία καταγγέλλει το Ισραήλ για χρήση βομβών φωσφόρου.
Χθες το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για να μεταφερθούν από τη Γάζα στην Αίγυπτο βαριά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι και να αποχωρήσουν ξένοι υπήκοοι από την Λωρίδα. Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση περίπου 7.000 αλλοδαπών μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Για την απομάκρυνση όλων των ξένων υπηκόων (και των Παλαιστινίων που έχουν διπλή υπηκοότητα), θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης.
Η Χαμάς από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει τους ομήρους που έχει εάν δεν υπάρξει προηγουμένως κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ. Και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έκανε λόγο για παύση, στη συνέχεια όπως διευκρινίστηκε από τον Λευκό Οίκο, δεν εννοούσε γενική κατάπαυση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προχθές παρουσίασε στο Κογκρέσο ορισμένα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση για το μέλλον της Γάζας, αρχίζει δεύτερη περιοδεία και αύριο θα βρίσκεται στο Ισραήλ. Μέσα στο πρόγραμμα είναι και επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα έχει την Κυριακή συνάντηση με τον ομόλογό του Χακίν Φιντάν. Ο Φιντάν είδε χθες στην Άγκυρα το Ιρανό ομόλογό του Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος απηύθυνε νέες απειλές κατά του Ισραήλ και επέκταση του πολέμου.
Ένταση με τον Λίβανο
Εκρήξεις σημειώθηκαν σε ισραηλινές βάσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ στην περιοχή Naqoura όπου βρίσκεται ναυτική βάση, ενώ νωρίτερα η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με drones σε θέσεις διοίκησης του ισραηλινού στρατού στα ανατολικά. Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί drones κατά του Ισραήλ.
Ο Χανίγια για διαπραγματεύσεις
Η κατάσταση στη Γάζα είναι απερίγραπτη και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για εκεχειρία και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της Χαμάς. Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σε τηλεοπτική δήλωση, ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς, εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Haniyeh δήλωσε ότι «η Χαμάς είναι ανοιχτή σε οποιεσδήποτε πολιτικές διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο εάν σταματήσουν οι συνεχιζόμενες μάχες, ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για πολιτικές διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», είπε ο Χανίγια. Επιπλέον, ο Haniyeh δήλωσε ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην χερσαία εισβολή τους στη Γάζα και υποβαθμίζουν τις απώλειες στις δημόσιες δηλώσεις τους. Οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι υφίστανται την ίδια καταστροφή και θάνατο με τον λαό μας», πρόσθεσε.
Η απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς
Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε. Τα μέλη της Χαμάς μπορούν να επιλέξουν «εάν θα πεθάνουν ή αν θα παραδοθούν άνευ όρων» δήλωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, στην 26η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ο υπουργός πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 10.000 πυραύλους, βόμβες και βλήματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου».
«Ο εχθρός έχει μόνο δύο επιλογές, να πεθάνει ή να παραδοθεί άνευ όρων, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», είπε ο Γκάλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δημοσιοποίησαν σήμερα βίντεο από την ανάκριση συλληφθέντος μαχητή της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο οποίος ομολογεί ότι στόχος της επίθεσης ήταν να σκοτώσουν όσους περισσότερους Ισραηλινούς μπορούσαν.
Ο Άμερ Άμπου Γκόσα εξιστορεί την επίθεση στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, όπου μαχητές της Χαμάς ανατίναξαν την πύλη και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. «Αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε, όχι να απαγάγουμε…», λέει στον ανακριτή, «…να σκοτώσουμε όποιον δούμε και να επιστρέψουμε στη Γάζα». Οι τρομοκράτες πήγαιναν πόρτα-πόρτα, πυροβολούσαν όποιον έβλεπαν, έριχναν χειροβομβίδες, πυρπολούσαν σπίτια… Ο Άμπου Γκόσα περιγράφει κυνικά πως από ένα σπίτι άκουσε φωνές παιδιών που έκλαιγαν. Συμπέρανε ότι δολοφονήθηκαν, αφού μετά την εισβολή ενόπλων και τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν, οι φωνές σταμάτησαν.
Στη διάρκεια της ανάκρισης, ο Άμπου Γκόσα βλέπει βίντεο από σημεία άλλων επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και, όταν ερωτάται να εξηγήσει αν διακρίνει διαφορά με τις φρικαλεότητες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απαντά: «Δεν υπάρχει διαφορά. Είδα βίντεο που ήταν χειρότερα από (φρικαλεότητες) του Ισλαμικού Κράτους».
Οι ισραηλινές απώλειες στρατιωτών
Το επιτελείο των ισραηλινών δυνάμεων IDF ανακοίνωσε ότι 16 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα. Οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς ανέρχονται σε 240 ενώ άλλοι 40 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Τουλάχιστον 1.300 πολίτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στο μακελειό που προκάλεσε η Χαμάς μέσα στο Ισραήλ. To επιτελείο είπε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Χαμάς γύρω από την πόλη της Γάζας, που βρίσκεται πλέον υπό πολιορκία.
Ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον πέντε ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην περιοχή σε 130 από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Εν των μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους και στα βόρεια, στα σύνορα με τον Λίβανο και τη Συρία, όπου συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών με την Χεζμπολάχ, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί χερσαία εμπλοκή.
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από τον IDF ενισχύονται και οι αεροναυτικές δυνάμεις στο νότιο μέρος του Ισραήλ στο θέρετρο Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι από την Υεμένη εκτοξεύουν drones και βαλλιστικούς πυραύλους.
חיל האוויר חושף – כך יורט טיל שיוט ע"י מטוס ה"אדיר", וטק"ק ע"י מערכת ההגנה לטווח רחוק "חץ" >> pic.twitter.com/A3qnO3l8L7
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 2, 2023
Ο Μπάιντεν για παύση ή κατάπαυση
Ο Τζο Μπάιντεν σε συγκέντρωση υποστηρικτών τους για τις προεδρικές εκλογές ρωτήθηκε από μία παριστάμενη τί θα κάνει για την εκεχειρία. Η γυναίκα φώναξε προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».
Η απάντηση του Μπάιντεν ήταν η εξής: «Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι». Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η αμερικανική Προεδρία διευκρίνισε ακόμη πως ο Μπάιντεν αναφερόταν με τις συγκεκριμένες φράσεις στην πρόσφατη απελευθέρωση δυο Αμερικανίδων οι οποίες κρατούνταν όμηροι της Χαμάς.
Στη Γάζα ο επικεφαλής της UNRWA
Τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν σταθερά στην υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στη Γάζα. «Σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι όλοι εκεί ζητούσαν φαγητό, ζητούσαν νερό», δήλωσε ο Λαζαρίνι σε δημοσιογράφους στη Γάζα και πρόσθεσε: «Τα καύσιμα εδώ στη Γάζα είναι απολύτως τα πάντα, επειδή χωρίς καύσιμα δεν έχουμε γεννήτριες, δεν έχουμε λειτουργικά αρτοποιεία, δεν έχουμε λειτουργικά νοσοκομεία και δεν μπορείτε να αντλήσετε νερό».