ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΟΗΕ: “Πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ” – Θρίλερ με Μπλίνκεν και Τουρκία

Το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια – Κρίση με την Ιορδανία

Tο Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα για ακόμα μία φορά τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, για τον οποίο ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι αποτελεί καταφύγιο για την Χαμάς. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από την ισλαμική οργάνωση, ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεκάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον νέο βομβαρδισμό του στρατού του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν «δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκροί) και τραυματίες» από τον σημερινό βομβαρδισμό του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου αφήνουν να εννοηθεί ότι από τον νέο βομβαρδισμό προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον σημερινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, στην περιοχή, δηλώνοντας ότι εξουδετέρωσε άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και ότι έχει συνομιλίες που αποδεικνύουν ότι οι ισλαμιστές εκμεταλλεύονται ανθρωπιστικούς πόρους.

Τί λέει ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας «θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

«Λαμβανομένου υπόψη του υψηλού αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και του μεγέθους των καταστροφών μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, εκφράζουμε σοβαρούς φόβους ότι αυτές είναι δυσανάλογες επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», γράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Η αρχή της αναλογικότητας αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των νόμων του πολέμου που ορίζονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Παρά το γεγονός ότι οι άμαχοι και οι αστικές δομές δεν πρέπει να πληγούν, ο θάνατος αμάχων κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν συνιστά από μόνος του έγκλημα πολέμου. Οι εμπόλεμοι μπορούν να εξαπολύουν αναλογικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεαστούν και άμαχοι.

Χαρακτηρίζεται έγκλημα μια επίθεση που στρέφεται σκόπιμα κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την αρχή της διάκρισης ή εάν το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στους αμάχους είναι υπερβολικό σε σχέση με το αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Αυτό το τελευταίο σημείο εμπίπτει στην αρχή της αναλογικότητας την οποία επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία. Δεν αποφασίζει η ίδια εάν έχει διαπραχθεί έγκλημα πολέμου, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τη δικαιοσύνη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002 και είναι το μόνο ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο που διεξάγει έρευνα για τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ

Κοινό μήνυμα Τουρκίας-Ιράν

Νέες προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ να μην συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα, απηύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας Χακάν Φιντάν και του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, προειδοποιώντας από κοινού με «σκληρές συνέπειες».

Χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα, οι συνέπειες θα είναι σκληρές» και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου θα είναι υπεύθυνοι εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, εφόσον δεν αποτραπεί ο πόλεμος» για να ισχυριστεί ακολούθως ότι το Ισραήλ «συνεχίζει να σφαγιάζει χωρίς διακρίσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα απαγορευμένα όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισήμανε ότι η «Τουρκία δεν επιθυμεί η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πρώτα για μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για μόνιμη ειρήνη», καθώς και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «αναλάβει την ευθύνη και να είναι εγγυητής» για την υλοποίηση μιας συμφωνίας». Ο ίδιος σημείωσε πως «μια λύση είναι απαραίτητη που θα γίνει αποδεκτή από την Παλαιστίνη και τις χώρες της περιοχής».

Ο Φιντάν κατήγγειλε περαιτέρω τα «διαφορετικά πρότυπα» για την Ουκρανία και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με ακεραιότητα και συνέπεια. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να ακούσει τη λέξη “κατάπαυση του πυρός” λόγω της θέσης της δίπλα στις ΗΠΑ, την οποία καθορίζει το Ισραήλ» υποστήριξε.

«Η Δύση έχει χάσει πλέον την ηθική της υπεροχή σε αυτό το σημείο» υποστήριξε και πρόσθεσε πως όταν «όλο και περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται καταπίεση και γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης, κάθε δικαιολογία έχει πλέον εξαντληθεί».

Επισημαίνοντας τις διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών χωρών, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να κάνει για μόνιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για μια πιθανή εξάπλωση των συγκρούσεων κάνοντας μια αναφορά στις απειλές του Ιράν: «ο Ιρανός ομόλογός μου είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή θα συμμετάσχουν στη σύγκρουση εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες».

Θρίλερ με τον Μπλίνκεν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται την Κυριακή στην Άγκυρα. Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Εάν όντως η επίσκεψη πραγματοποιηθεί δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις τουρκοϊρανικές προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ που προηγήθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Παρασκευή Ισραήλ και Ιορδανία στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στην Μέση Ανατολή. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Ισραήλ θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και υπουργούς, ώστε να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο. «Θα επαναλάβει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα συζητήσει για την ανάγκη λήψης μέτρων για να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων καθώς και για τις προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας» επισήμανε ο Μάθιου Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα τουρκικές διπλωματικές πηγές για επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα την Κυριακή.

Διπλωματική κρίση με την Ιορδανία

Η Ιορδανία αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζα. «Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Αλ-Σαφάντι αποφάσισε να ανακαλέσει αμέσως τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Ισραήλ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει τον ισραηλινό πόλεμο που σκοτώνει αθώους στη Γάζα».

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που σκοτώνει αθώους και προκαλεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο πρεσβευτής θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ, μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμό του στον θύλακα και βάλει τέλος «στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε», δήλωσε ο Σαφάντι.

Ο Σαφάντι, προστίθεται στην ανακοίνωση, κάλεσε τις «αρμόδιες αρχές να ζητήσουν από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να μην στείλει πίσω στην Ιορδανία τον πρεσβευτή του, ο οποίος είχε φύγει προηγουμένως από το βασίλειο», εν μέσω διαδηλώσεων. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ θα επιτραπεί να επιστρέψει μόνο υπό τους ίδιους όρους, είπε ο υπουργός.

Τί υποστήριξε το Ισραήλ

Τα τούνελ της Χαμάς είχαν στόχο οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στην Τζαμπαλίγια της Γάζας, χθες το απόγευμα από τις δυνάμεις του Ισραήλ. Το BBC μετέδωσε ότι εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, ο Τζόναθαν Κόρνικους, είπε ότι στόχος ήταν ο διοικητής της Χαμάς, Ιμπραχίμ Μπιάρι, που είχε «κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου» και πρόσθεσε ότι «αρκετές δεκάδες ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ένα πυκνό υπόγειο σύμπλεγμα τούνελ» από το οποίο έδινε εντολές ο Μπιάρι. Σφοδρές οι αντιδράσεις από τις αραβικές χώρες. Συνομιλία με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος των IDF ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα έγινε ανάμεσα τα κτήρια με στόχο το σύμπλεγμα τούνελ που βρισκόταν από κάτω τους. Η κατάρρευση των τούνελ ήταν αυτή που προκάλεσε την κατάρρευση των κτηρίων, είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορούσε να αποφευχθεί». Κατά τον ίδιο το χτύπημα έγινε με περισσότερες από μια βόμβες χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Όπως κατέληξε, η βόρεια Γάζα είναι «η καρδιά της Χαμάς».

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν έξι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 150. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φαίνονται ανασύρσοι 47 σορών από τα συντρίμμια, από ομάδες διάσωσης που αναζητούν επιζώντες. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια σφαγή». Σημειώνεται ότι η Χαμάς μέσω του Telegram διέψευσε ότι βρισκόταν στην περιοχή ο Μπιάρι κάνοντας λόγο για «αβάσιμο ψέμα».

Γνωρίζαμε ότι θα σκοτωθούν άμαχοι

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που μίλησε στο CNN δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ γνώριζε ότι θα σκοτώνονταν άμαχοι. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον Ρίτσαρντ Χέντ.

«Αλλά ακόμα κι αν αυτός ο διοικητής της Χαμάς ήταν εκεί ανάμεσα σε όλους εκείνους τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που βρίσκονται σε εκείνο τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, το Ισραήλ προχώρησε και έριξε μια βόμβα εκεί προσπαθώντας να σκοτώσει αυτόν τον διοικητή της Χαμάς, γνωρίζοντας ότι πολλοί αθώοι πολίτες —άντρες, γυναίκες και παιδιά — πιθανότατα θα σκοτωθούν»; λέει ο δημοσιογράφος στον Χεντ και προσθέτει: «Αυτό ακούω»;

Τότε ο Χέντ του απαντάει ότι «δεν είναι αυτό που ακούς. Αυτός είναι ένας πολύ περίπλοκος χώρος μάχης. Μπορεί να υπάρχουν υποδομές εκεί, μπορεί να υπάρχουν σήραγγες εκεί. Εξακολουθούμε να το εξετάζουμε. Αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, πολλοί αθώοι πολίτες – άντρες, γυναίκες και παιδιά – και σε αυτόν τον προσφυγικό καταυλισμό, σωστά;» ρωτάει ο δημοσιογράφος.

«Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου, Γουλφ» του απαντάει ο Ισραηλινός. «Εμείς, όπως ξέρετε, λέμε εδώ και μέρες, μετακινηθείτε νότια. Άμαχοι που δεν εμπλέκονται με τη Χαμάς παρακαλούμε να μετακινηθούν νότια» συμπληρώνει στη συνέχεια.

«Ναι, απλώς προσπαθώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες. Γνωρίζατε ότι υπήρχαν άμαχοι εκεί, ξέρατε ότι υπήρχαν πρόσφυγες, κάθε είδους πρόσφυγες, αλλά αποφασίσατε να ρίξετε μια βόμβα σε αυτόν τον προσφυγικό καταυλισμό προσπαθώντας να σκοτώσετε αυτόν τον διοικητή της Χαμάς», επιμένει ο δημοσιογράφος του CNN. Με τον ισραηλινό εκπρόσωπο να του λέει, μεταξύ άλλων, πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους αμάχων».

Η Χαμάς για τους ομήρους

Μετά την ανακοίνωση σήμερα το πρωί για τον θάνατο 7 ομήρων που βρίσκονταν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ο ηγέτης της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε πως οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας υποβάλλονται στον ίδιο “θάνατο και τον όλεθρο” που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι.

Η Χαμάς έχει πει στους μεσολαβητές πως η “σφαγή” πρέπει να σταματήσει και κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να διαδηλώνει, ιδιαίτερα στη Δύση, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις, είπε ο Ισμαήλ Χανίγια σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Ο επικεφαλής της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει “σφαγές” στη Γάζα προκειμένου να καλύψει τις “αποτυχίες” του και είπε πως στην περιοχή δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

«Λέμε στον εχθρό (…) πως οι προσπάθειές σας να καλύψετε τις αποτυχίες σας δεν θα σας γλιτώσουν από μια ηχηρή ήττα», είπε ο Χανίγια από το Κατάρ, σε ένα μήνυμα που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς. «Δεν θα υπάρξει ούτε ασφάλεια ούτε σταθερότητα στην περιοχή και στο εξωτερικό αν τα δικαιώματα του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την επιστροφή δεν υλοποιηθούν», πρόσθεσε.

Παραίτηση αξιωματούχου του ΟΗΕ

Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας του ΟΗΕ να σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.
Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ στα social media. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που τού προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε προχθές μέσω X.

Νέο τηλεπικοινωνιακό black out 

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε «πλήρως η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα», στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου. Η Paltel εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί. «Έχουμε τη λυπηρή υποχρέωση να ανακοινώσουμε την πλήρη διακοπή όλων των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτηση που απηύθυνε στον «αγαπητό λαό της πατρίδας μας». Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επιβεβαίωσε τη διακοπή, διευκρινίζοντας πως έχει πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών μόνο μέσω διεθνούς κάρτας SIM που διαθέτει.

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχαν ήδη κοπεί στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τους βομβαρδισμούς του στον παλαιστινιακό θύλακα, στερώντας κάθε δυνατότητα χρήσης τους από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της. Άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά από την Κυριακή. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε όταν κόπηκε για πρώτη φορά η πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και στο διαδίκτυο πως «έχασε κάθε επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων και όλες τις ομάδες (του) στη Λωρίδα της Γάζας». Ομοίως ο ΠΟΥ. Η Human Rights Watch, HRW είχε εκφράσει την ανησυχία της πως η διακοπή υπήρχε κίνδυνος «να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία».

Καταγγελίες Λιβάνου κατά Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία. «Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Στο μεταξύ πληθαίνει ο αριθμός των χωρών της Νότιας Αμερικής που διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ εξαιτίας του βομβαρδισμού στην Τζαμπαλίγια. Η Χιλή έβαλε στοπ στις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ενώ η Βολιβία έκανε λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ενώ η Χιλή ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ έπειτα από τις «παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κολομβία. Η κυβέρνηση της χώρας ανακαλεί την πρέσβη της στη Μπογκοτά για διαβουλεύσεις καταγγέλοντας τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης πως εννιά μέλη του σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Οι απώλειες στις τάξεις του Τσαχάλ από την 7η Οκτωβρίου ανέρχονται πλέον σε 326, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Τρίτη σε εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 26η ημέρα του πολέμου.

IDF: Έχουμε πλήξει 11.000 στόχους

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε με την επίθεση της Χαμάς από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. «Από την αρχή του πολέμου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 11.000 στόχους που ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times Αμερικανοί κομάντος βρίσκονται στο Ισραήλ προκειμένου να βοηθήσουν στην ανεύρεση των 240 ομήρων της Χαμάς. «Συνδράμουμε ενεργά τους Ισραηλινούς σε μια σειρά θεμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Π. Μάιερ, υφυπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. Όπως επεσήμανε μία μια από τις κύριες αποστολές των Αμερικανών κομάντος είναι να βοηθήσουν το Ισραήλ «να ταυτοποιήσει τους ομήρους, περιλαμβανομένων των Αμερικανών. Είναι πραγματικά ευθύνη μας να το πράξουμε», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Μάλιστα αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αριθμό των κομάντος που βρίσκονται στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους NYT ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό μελών των ειδικών δυνάμεων ενώ στάθηκε και στην ομάδα Αμερικανών που βρίσκεται στο Ισραήλ για εκπαίδευση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι κομάντος θα έχουν συνεργασία με το FBI, το State Department και άλλους ειδικούς σχετικά με την επιστροφή των ομήρων. Ακόμη εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση πολιτών και τη διασφάλιση πρεσβειών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πολλές χώρες της Δύσης έχουν στείλει μυστικά μέλη των ειδικών δυνάμεων τους στο Ισραήλ προκειμένου να βοηθήσουν είτε σε πιθανή διάσωση ομήρων ή σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών τους από το Ισραήλ ή τον Λίβανο σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου.

Ενισχύσεις Αμερικανών στη Μ. Ανατολή

Επιπρόσθετα όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν άλλους 300 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών ειδικοί στις επικοινωνίες και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι οι στρατιώτες θα αναχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν θα είναι στο Ισραήλ. «Στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες προστασίας των δυνάμεών μας», δήλωσε ο Ράιντερ. Πρόσθεσε ότι αυτόν τον μήνα σημειώθηκαν 27 επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία. Ειδικότερα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν επιθέσεις 14 φορές στο Ιράκ και 9 φορές στη Συρία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το πέρασμα της Ράφα

Την ίδια ώρα η Χαμάς δήλωσε ότι σκοπεύει να απελευθερώσει ξένους ομήρους τις επόμενες ημέρες ενώ η συνοριακή αρχή της οργάνωσης έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα στην οποία περιέχονται τα ονόματα 400 ξένων υπηκόων και πολιτών που έχουν διπλή υπηκοότητα. Πρόκειται για άτομα που έχουν ζητήσει να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς τους ζήτησε να παρουσιαστούν το πρωί της Τετάρτης στο πέρασμα της Ράφα.

Όπως φαίνεται και σε εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου το πέρασμα άνοιξε και οι πρώτοι πολίτες πέρασαν από τη Γάζα στην πλευρά της Αιγύπτου. Παράλληλα στη Γάζα πέρασαν αιγυπτιακά ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, σύμφωνα με τη συνοριακή αρχή της Χαμάς η αιγυπτιακή πλευρά συμφώνησε να δεχθεί 81 τραυματίες από τη Γάζα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι