ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέο παιχνίδι Ερντογάν με την Δύση: Τί δήλωσε για Ελλάδα, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία

Νέο παιχνίδι Ερντογάν με την Δύση: Τί δήλωσε για Ελλάδα, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία

Με αιχμές κατά της Δύσης και μία δήλωση εμπιστοσύνης στον Πούτιν έκανε την επικοινωνιακή του πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, πριν την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS επανήλθε στην αντιδυτική ρητορική κατά της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας κατ’ αρχάς ότι η χώρα του περιμένει πέντε δεκαετίες τώρα την ένταξη στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έθεσε εκ νέου θέμα αξιοπιστίας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Έβαλλε ξανά κατά του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν γνωρίζει τα ελληνοτουρκικά, ισχυριζόμενος ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει μία βαθιά φιλία.

Εκεί που μάλλον άφησε άφωνο το τηλεοπτικό κοινό είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν: «Δεν έχω κανένα λόγο να μην τον εμπιστευτώ. Στο βαθμό που η Δύση είναι αξιόπιστη, η Ρωσία είναι εξίσου αξιόπιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιμένουμε στο κατώφλι της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι τη Δύση», είπε Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η Τουρκία παραμένει στο κατώφλι της ΕΕ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Και ήμασταν πάντα αυτάρκεις. Ποτέ δεν βασιστήκαμε σε συνεισφορές ή υποστήριξη που λάβαμε από την ΕΕ, επομένως δεν είναι απαραίτητη για εμάς».

Ερωτηθείς επίσης γιατί δεν προσχώρησε στην πολιτική της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία σημείωσε: «Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν τα μέλη της ΕΕ;» Αφού επεσήμανε πως η Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το καθένα τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο, ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τη Ρωσία ως έναν από τους πιο στενούς γείτονες της Τουρκίας και είπε ότι και τα δύο έθνη έχουν κοινή ιστορία. «Και, έτσι συνεχίζεται η τρέχουσα διαδικασία. Έχουμε ξεκινήσει τον διάδρομο σιτηρών. Συνολικά, 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξάγονται στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας τη Μαύρη Θάλασσα. Και δεν το κάναμε αυτό απλώς και μόνο επειδή μας το ζήτησε η ΕΕ. Ήταν μια ανθρωπιστική υποχρέωση που αναλάβαμε», είπε. Υπενθύμισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι θα στείλει ένα ακόμη εκατομμύριο τόνους σιτηρών σύντομα και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ως προς το που βλέπει τη θέση της Τουρκίας ο Ερντογάν απάντησε: «Ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαι με την πολιτική, έχει να κάνει με τη δημιουργία σχέσεων με τα έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση ένα σενάριο win-win. Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ομοίως, θα έχω καλές σχέσεις με Ρωσία. Και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σχέση με τα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση την ίδια προσέγγιση επίσης, win-win».

Επίθεση σε Μενέντεζ 

Για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, και την εχθρική όπως την χαρακτήρισε, προσέγγιση του Μενέντεζ οποίος είναι σθεναρά αντίθετος στην πώλησή τους από τις ΗΠΑ στην Τουρκία υποστηρίζοντας πως συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας, μίλησε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα συνδέονται με φιλία δεκαετιών» και η σχέση των δύο χωρών δεν είναι όπως την παρουσιάζει ο Μενέντεζ. «Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ καλά την Τουρκία. Και δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είμαστε φίλοι με (την Ελλάδα) εδώ και πολλές δεκαετίες. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση για την Τουρκία και προσπαθεί να μας τραβήξει σε ορισμένες συζητήσεις όπως θέλει. Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτής της διαδικασίας. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία, δεν πρέπει να συσχετίζεται ούτε με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, γιατί ενώ, κατά κύριο λόγο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι αυτό το θέμα αφορά το Κογκρέσο, εμείς θα λέγαμε πάντα, ότι έχουμε το τουρκικό Κοινοβούλιο. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Το κράτος δικαίου

Στις πιεστικές ερωτήσεις για την κράτηση πολιτικών επικριτών του, όπως του Ντεμιρτάς, του Καβαλά και της Σεντέφ Καμπάς καθώς και δεκάδων δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν επιθετικός και προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης: «Γιατί σας απασχολεί τόσο πολύ; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Στο κράτος δικαίου, η δικαστική εξουσία λαμβάνει μόνη της αποφάσεις. Ας σεβαστούμε την απόφαση της δικαστικής εξουσίας. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω εξ ονόματος του δικαστικού σώματος. Το πρόσωπο που αναφέρατε, ο Καβαλά ήταν ο χρηματοδότης των επεισοδιακών διαδηλώσεων στην Πόλη για το πάρκο. Ντεμιρτάς ήταν τρομοκράτης και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων».

Σημειωτέον ότι στο PBS είχε μιλήσει και στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη πέρυσι. Στην ερώτηση πως προκύπτουν αυτά που λέει ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Δεν έχετε δικαίωμα να με διακόψετε. Είστε επίσης υποχρεωμένοι να σέβεστε το δικαστικό σώμα της Τουρκίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι