Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες – Μπορέλ: Χώρες της ΕΕ θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος
10/05/2024Την 217η ημέρα του πολέμου, το Ισραήλ πολλαπλασιάζει σήμερα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση, δίχως συμφωνία, της ισραηλινής αντιπροσωπείας κι αυτής της Χαμάς από το τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων με σκοπό να υπάρξει εκεχειρία και να αποτραπεί ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν πυρά πυροβολικού εναντίον της Ράφας και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στον βορρά.
Παράλληλα, η Χαμάς διένειμε σε άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις μήνυμα για την κατάσταση, όπως τη βλέπει, ως προς τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν από προχθές Τετάρτη στο Κάιρο.
«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», αναφέρει επιστολή της Χαμάς προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις — το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.
Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο έπειτα από «δύο ημέρες διαπραγματεύσεων», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται, με σκοπό να υπάρξει «σύγκλιση απόψεων» των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο διευθυντής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς, που συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες, κάνοντας παράλληλα επαφές στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ, επιστρέφει σήμερα στις ΗΠΑ, γννωστοποίησε από την πλευρά του ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Η Χαμάς άναψε πράσινο φως στην πρόταση που της είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές και προέβλεπε, σύμφωνα με στέλεχός της, τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών εκάστη, συμπεριλαμβανομένων της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και της ανταλλαγής ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση αυτή βρισκόταν «μακριά από τις απαιτήσεις» της, επαναλαμβάνοντας πως εναντιώνεται σε οριστική κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ίδια, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει «νικηθεί».
Μπορέλ: Στις 21 Μαΐου χώρες της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος
Η Ισπανία η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από μία ψηφοφορία στον ΟΗΕ αργότερα σήμερα σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο πως η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας πως μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.
Απαντώντας σε ερώτηση του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΝΕ αν η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα κατά την οποία η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ο Μπορέλ είπε ‘ναι’, αναφέροντας επίσης τη Σλοβενία.
“Είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει”, είπε, προσθέτοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.
Προηγουμένως, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε πει πως η απόφαση για αναγνώριση έχει ληφθεί, αν και δεν ανέφερε ημερομηνία.
Οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και μόνιμο τέλος στην παλαιστινιακοϊσραηλινή σύγκρουση έχουν αυξηθεί μαζί με τον απολογισμό των θανάτων από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για να ξεριζώσει τη Χαμάς μετά την πολυαίμακτη διασυνοριακή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ έχει πει ότι τα σχέδια για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αποτελούν “επιβράβευση της τρομοκρατίας” που θα μειώσουν τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Γάζα.
Αργότερα σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να γίνουν μέλη και στέλνοντας την αίτηση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να “επανεξετάσει ευνοϊκά το ζήτημα”.
Η ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE μετέδωσε την Πέμπτη πως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα περιμένουν την ψηφοφορία στον ΟΗΕ και εξετάζουν να προχωρήσουν σε κοινή αναγνώριση στις 21 Μαΐου.
Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλια. Δεν υπάρχει ούτε κάποιο άμεσο σχόλιο για την ημερομηνία από τις άλλες χώρες.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως η χώρα του θα αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Αψηφώντας προειδοποιήσεις
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο Iσραηλινός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει απαραίτητο να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν κρύβονται τα τελευταία τάγματα της Χαμάς, αλλά έχουν επίσης βρει καταφύγιο κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές, εξαιτίας του πολέμου.
Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν από την Τρίτη «στοχευμένες» επιχειρήσεις στην ανατολική Ράφα, ενώ κατέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του σημείου διέλευσης των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο – κλείνοντας την πιο νευραλγικής σημασίας πύλη εισόδου οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε να αναστείλει τις παραδόσεις ορισμένων τύπων βομβών σε περίπτωση μείζονος επιχείρησης στη Ράφα, απευθύνοντας την πιο αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον – του βασικού προμηθευτή όπλων του Ισραήλ— από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης.
Αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας
«Αν χρειαστεί να μείνουμε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας. Το έχω ήδη πει, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, προφανώς απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του έχουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά στη διάθεσή τους για να φέρουν σε πέρας την αποστολή στη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε εξάλλου πως δυνάμεις του σκότωσαν «περίπου πενήντα» Παλαιστίνιους μαχητές στην ανατολική Ράφα.
Χθες βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κι επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση σε «στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα» και την «απόρριψη» κάθε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα».
Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τα γραφεία του οποίου στην Ιερουσαλήμ έγιναν στόχος νέας εμπρηστικής απόπειρας από πλευράς «ισραηλινών εξτρεμιστών», έχουν φύγει από τη Ράφα περίπου 80.000 άνθρωποι αφότου ο στρατός διέταξε, στις αρχές της εβδομάδας, τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το ανατολικό τμήμα της Ράφας.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο χθες για 150.000. Κάποιοι πήραν τον δρόμο για τη Χαν Γιούνις, πόλη που μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων, μερικά χιλιόμετρα προς βορρά. Άλλοι, ακόμη δεν έχουν ιδέα πού υποτίθεται πως πρέπει να πάνε.
Οι ήχοι, οι κρότοι «των αρμάτων μάχης», «του πυροβολικού» και «των αεροπορικών βομβαρδισμών» είναι «ακατάπαυστοι», ο κόσμος «φοβάται, ψάχνει ασφαλές μέρος», αφηγήθηκε εκτοπισμένος, ο Άμπντελ Ραχμάν.
«Άρματα μάχης παντού»
Παρότι προχθές Τετάρτη άνοιξε ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, που παρέμενε κλειστό επί τρεις ημέρες εξαιτίας εκτοξεύσεων ρουκετών σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, η διανομή βοήθειας παραμένει εγχείρημα «εξαιρετικά δύσκολο», υπογράμμισε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέα ντε Ντομένικο, ο επικεφαλής του παραρτήματος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στα παλαιστινιακά εδάφη.
«Είναι τρελό», ο ισραηλινός στρατός «ανέπτυξε άρματα μάχης παντού, στρατιώτες στο πεδίο, βομβαρδίζει την ανατολική Ράφα και μάς λέει να πάμε να βρούμε καύσιμα και βασικά προϊόντα» σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ «γνωρίζει πως απλούστατα δεν μπορούμε να πάμε», επέμεινε.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική», υπερθεμάτισε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, προειδοποιώντας ότι εάν δεν επιτραπεί η είσοδος καυσίμων, «οι θερμοκοιτίδες για τα πρόωρα νεογνά δεν θα τροφοδοτούνται πλέον, παιδιά και οικογένειες θα αφυδατωθούν ή θα πίνουν νερό που δεν είναι πόσιμο και οι υπόνομοι θα ξεχειλίσουν διασπείροντας ασθένειες». Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σήμερα στο πρόγραμμα ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Αίγυπτος καλεί Χαμάς και Ισραήλ να δείξουν «ευελιξία»
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απευθύνει την προτροπή στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και στην κυβέρνηση του Ισραήλ να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να συναφθεί «το συντομότερο δυνατόν» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι υπογράμμισε τη «σημασία» που έχει να «παροτρύνουμε τα μέρη να δείξουν ευελιξία και να κάνουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να να καταλήξουν σε συμφωνία ανακωχής ώστε να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η Αίγυπτος θεωρεί πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που φιλοξένησε στο Κάιρο και δεν επέτρεψαν να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε «λεπτή φάση».
Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Το Κάιρο εξέφρασε εξάλλου ανησυχία για τους «κινδύνους» της επαπειλούμενης επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Η επίθεση αυτή απειλεί τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» όλης της περιοχής, σύμφωνα με την αιγυπτιακή διπλωματία.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε την «σαφή θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μείζονα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και (…) απορρίπτουν κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.