5 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στην Γάζα – Ποιες χώρες δεν μετέχουν στην επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ερυθρά
23/12/2023Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν, απείλησαν πως θα κλείσουν την Μεσόγειο. Οι επιθέσεις των Χούθι, των σιιτών ανταρτών της Υεμένης που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν προκαλέσει πανικό στην διεθνή ναυτιλία.
Ένα δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων που έπλεε στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ινδίας δέχθηκε επίθεση από εναέριο μη επανδρωμένο όχημα (drone). Δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί, μόνο ζημιές από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο.
Όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρία ναυτιλιακών ασφαλειών Ambrey η φωτιά στο υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων αντιμετωπίστηκε χωρίς τραυματισμούς μεταξύ των μελών του πληρώματος. Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βεραβάλ της Ινδίας, σύμφωνα με την Βρετανική εταιρία. Η τελευταία συμπληρώνει ότι από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημίες, ενώ έγινε και μερική εισροή υδάτων στο πλοίο.
Το Ιράν απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. «Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει η Τεχεράνη) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπαγερί έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή «τους ισχυρισμούς των Δυτικών» ότι η Τεχεράνη «ενημέρωνε» τους Χούθι για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον πλοίων που, σύμφωνα με αυτούς, συνδέονται με το Ισραήλ. Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι «εμπλέκεται στον σχεδιασμό» αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Χούθι πληροφορίες αλλά και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε στρατιώτες του σκοτώθηκαν από χθες σε συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τέσσερις από αυτούς σκοτώθηκαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας χθες Παρασκευή και ο πέμπτος σήμερα, στα βόρεια. Συνολικά από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, στις 27 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί 144 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Τρία όχι στις ΗΠΑ
Κατηγορηματική ήταν η άρνηση τριών ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, να μετάσχουν στην υπό αμερικανική διοίκηση Επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Reuters. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για να βοηθήσουν στην προστασία της κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις του κινήματος των Χούτι της Υεμένης, με το Πεντάγωνο να δηλώνει την Πέμπτη ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν πλέον συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ομάδα, γνωστή ως Επιχείρηση Prosperity Guardian.
Όπως αναφέρει το Reuters, όμως, μερικές χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μέρος των υφιστάμενων ναυτικών συμφωνιών και όχι της νέας επιχείρησης υπό τις ΗΠΑ.
Αυτή η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι θα κάνουν οι χώρες έχει δημιουργήσει σύγχυση για τις ναυτιλιακές εταιρείες, μερικές από τις οποίες απομακρύνουν τα πλοία από την περιοχή μετά τις επιθέσεις, οι οποίες, όπως λένε οι Χούτι, αποτελούν απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδια για τη σύσταση ενός πολυεθνικού συνασπισμού για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα με την ονομασία Επιχείρηση Prosperity Guardian και όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Μέση Ανατολή, στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία. Την Πέμπτη, ο Όστιν είπε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία είχαν επίσης ενταχθεί στον όμιλο, ανεβάζοντάς τις χώρες που συμμετέχουν σε 20 συνολικά, αλλά πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χώρες που συμμετέχουν αρνήθηκαν να κατονομαστούν δημόσια.
Από πλευράς της, η Γαλλία δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και είπε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή, αλλά σημείωσε ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν ανακοίνωσε εάν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών. Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε.
Τί υποστηρίζει η Χαμάς
Η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι έχασε την επικοινωνία με μία ομάδα που ήταν υπεύθυνη για πέντε Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από βομβαρδισμό της περιοχής από τους Ισραηλινούς. Η οργάνωση πιστεύει ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής, όπως είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμπού Ουμπαϊντά, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Ιζ ελ-Ντιν αλ-Κάσαμ. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς υποστηρίζει ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ορισμένοι εξ αυτών «εκτελέστηκαν» στη μέση του δρόμου, κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
«Ο κατακτητής διέπραξε πολλές φρικτές σφαγές με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων μαρτύρων στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στην πόλη Τζαμπαλίγια. Εκτέλεσαν επίσης δεκάδες πολίτες στους δρόμους» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κίντρεχ.
«Η έκταση της καταστροφής στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στα σχολεία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, όπου φιλοξενούνταν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, είναι τεράστια και αποκαρδιωτική. Εντοπίστηκαν δεκάδες μάρτυρες [ενν. νεκροί]. Ο κατακτητής εκτέλεσε πολλούς από αυτούς μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός, που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα σε αυτές τις κατηγορίες. Διαβεβαίωσε όμως ότι «τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων είναι σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και πραγματοποιούνται αφού αξιολογηθεί ότι «οι τυχαίες ζημιές σε πολίτες και σε πολιτικές υποδομές δεν θα είναι υπερβολικές, σε σύγκριση με το στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης». Στην Μπέιτ Λαχία, στα βόρεια, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι εντόπισε σήμερα «δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση». Τα περισσότερα από τα θύματα «εκτελέστηκαν στον δρόμο και μετά τα κατασπάραξαν σκύλοι», πρόσθεσε.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την Τετάρτη από το Ισραήλ να ξεκινήσει έρευνα για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό, αφού έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» για τον θάνατο έντεκα άοπλων Παλαιστίνιων στην Πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε ότι η κατηγορία αυτή είναι «αβάσιμη και αναληθής».
Εν τω μεταξύ, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση αναφέροντας ότι τουλάχιστον 201 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 368 τραυματίστηκαν στη Γάζα κατά το τελευταίο 24ωρο. Από την 7η Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις επιθέσεις των Ισραηλινών έχει φτάσει στους 20.258 ενώ οι τραυματίες φτάνουν στους 53.688, πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.
Πλήγματα στην Γάζα
Μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και ενόπλων μαχητών της Χαμάς έγιναν σήμερα στα βόρεια της Γάζας, την οποία προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως οι Ισραηλινοί, ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν μετά την προσοχή τους στις νότιες περιοχές.
Πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη Τζαμπάλια, η οποία φιλοξενεί και τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα. Οι κάτοικοί της, ανέφεραν επίμονο αεροπορικό βομβαρδισμό, αλλά και πυρά κατά στόχων από ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες κινήθηκαν σε μεγαλύτερη απόσταση εντός της πόλης.
Την ίδια ώρα ο παλαιστινιακός πληθυσμός ελπίζει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια μετά την υιοθέτηση απόφασης για αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Έπειτα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντέλει υιοθέτησε χθες απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πολιορκημένο θύλακο.
Η απόφαση δεν καλεί να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», κάτι που απορρίπτουν το Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ. Παροτρύνει να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών».
Η υιοθέτηση του κειμένου, χάρη στην αποχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά την ψηφοφορία, χαρακτηρίστηκε από κάποιους επιτυχία της διπλωματίας, καθώς το το Συμβούλιο Ασφαλείας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την απραξία του από το ξέσπασμα του πολέμου.
Όμως το αν και κατά πόσον θα έχει αληθινό αντίκτυπο στο πεδίο παραμένει αβέβαιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια, που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας, δεν μπορεί να καλύψει τις πελώριες ανάγκες του πληθυσμού, ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή του λιμού, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Πριν από την ψηφοφορία, το Ισραήλ, που κάνει ελέγχους στα φορτηγά που εισέρχονται στον θύλακα, στηλίτευσε την «ανικανότητα» των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη διανομή βοήθειας. Κάτι που επανέλαβε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν χθες.
«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα γίνουν πιο αποτελεσματικά στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξασφαλιστεί πως δεν θα καταλήγει στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς», υποστήριξε μέσω X.
«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»
Από την άλλη, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ χαιρέτισε το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επιμένοντας ταυτόχρονα πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός άμεσα».
Αντίθετα, από τη δική της πλευρά η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, χαρακτήρισε την απόφαση «ανεπαρκή», κρίνοντας πως δεν «ανταποκρίνεται στην καταστροφική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η σιωνιστική πολεμική μηχανή» (σ.σ. το Ισραήλ).
Σήμερα ο Τσαχάλ ανακοίνωσε πως σκότωσε «τρομοκράτες» κι εντόπισε υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήγμα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά) τραυμάτισε πολλούς Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.
«Το μήνυμά μου στον κόσμο είναι πως πρέπει να μας κοιτάξει, να μας δει, να διαπιστώσει πως πεθαίνουμε. Γιατί αδιαφορεί;», είπε με αγανάκτηση σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η Ουάλα αλ Μεντίνι, παλαιστινιοαιγύπτια εκτοπισμένη, καθώς έφευγε από τον καταυλισμό προσφύγων της Μπουρέιτζ (κεντρικά), έπειτα από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού.
“Ανεπαρκές” το ψήφισμα του ΟΗΕ λέει η Χαμάς
Στο μεταξύ η Χαμάς εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχολιάζοντας ότι είναι ένα «ανεπαρκές βήμα» για την κάλυψη των αναγκών στον θύλακα.
«Τις προηγούμενες πέντε ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάστηκε σκληρά για να αφαιρέσει από το ψήφισμα την ουσία του και να παρουσιάσει αυτήν την αδύναμη εκδοχή (…) Αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Μεσολάβηση
Την ίδια ώρα οι προσπάθειες των μεσολαβητών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, συνεχίζονται προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή, έπειτα από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και σε αντάλλαγμα 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να φθάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.
Όμως τα μέρη παραμένουν αδιάλλακτα. Η Χαμάς απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις προτού διαπραγματευθεί για τους ομήρους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει ανοικτή στην ιδέα να κηρυχθεί νέα ανακωχή, αλλά αποκλείει κάθε κατάπαυση του πυρός προτού επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της, την «εξάλειψη» της Χαμάς.
Εν αναμονή, η αγωνία των οικογενειών των ομήρων παρατείνεται. Χθες Παρασκευή το κιμπούτς Νιρ Οζ και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσαν ότι ισραηλινοαμερικανός όμηρος, ηλικίας 73 ετών, σκοτώθηκε την ημέρα της απαγωγής του, την 7η Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το πτώμα του βρίσκεται έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «ράγισε η καρδιά του εξαιτίας της είδησης» και πρόσθεσε πως «προσεύχεται» η σύζυγος του άνδρα, που κρατείται επίσης όμηρος, να είναι καλά.
«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε ώσπου να επιστρέψουν σπίτι», υποσχέθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.