Ο εμπρησμός στη Μόρια και ο βαυαρικός ανθρωπισμός του Ζεεχόφερ

Ο εμπρησμός στη Μόρια και ο βαυαρικός ανθρωπισμός του Ζεεχόφερ, Βαγγέλης Σαρακινός

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη Μόρια, εξαιτίας του οποίου βρέθηκαν στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από αυτήν την εγκληματική ενέργεια δρομολόγησε ένα κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Έφερε όμως στην επιφάνεια, για άλλη μία φορά, και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πρόκληση του μεταναστευτικού τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές ομάδες εντός των ευρωπαϊκών κρατών. Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία, χώρα η οποία έζησε αρκετές αναταράξεις και κυβερνητικές κρίσεις από το 2015 και μετά, όταν η Μέρκελ, κατ’ εντολή των Γερμανών βιομηχάνων, οι οποίοι ήθελαν φτηνό εργατικό δυναμικό, άνοιξε τα σύνορα, αρχικά στους πρόσφυγες από τη Συρία. Το 2020  δεν είναι όμως 2015.

Σήμερα, η Ευρώπη είναι βυθισμένη σε ύφεση, εξαιτίας της πανδημίας, αν και η Γερμανία, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, θα είναι πάλι η χώρα της ΕΕ που θα περάσει πρώτη στην ανάκαμψη. Σήμερα, οι ροές από τη Συρία έχουν ελαχιστοποιηθεί σε σχέση με το 2015, ενώ  στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το οποίο με τη βοήθεια της Μόσχας έχει επιστρέψει στην κυριαρχία του Άσαντ, είναι δυνατή, και ήδη γίνεται, η επιστροφή προσφύγων, κυρίως από την Ιορδανία. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου, εξαιτίας της τριπλής διαδοχικής τουρκικής εισβολής, είναι το μοναδικό τμήμα της συριακής επικράτειας, στο οποίο έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα εκτοπισμός και μετακίνηση πληθυσμών.

Η Μόρια …άλλαξε και τον Ζεεχόφερ; 

Η γερμανική κυβέρνηση, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, υιοθέτησε τελικά την πρόταση της Μέρκελ να υποδεχθεί η χώρα περισσότερους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά και να μην περιοριστεί στους 100 έως 150 ασυνόδευτους ανήλικους. Μάλιστα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η καγκελάριος φέρεται να ανακοίνωσε την πρόθεση του Βερολίνου να παραλάβει συνολικά από τα ελληνικά νησιά 1.553 πρόσφυγες, μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και έλαβαν άσυλο.

Αυτήν την απόφαση υπερασπίστηκε σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) ο ίδιος ο Ζεεχόφερ, σημειώνοντας ότι «η Γερμανία δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, αφού φέτος, είναι απίθανο να ξεπεραστεί το όριο των 100.000 αιτούντων άσυλο». Υποστήριξε επίσης, ότι τέτοιες ανθρωπιστικές ενέργειες είναι σήμερα δυνατές, «επειδή συνολικά η μετανάστευση έχει περιοριστεί κατά πολύ».

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος πριν μερικές ημέρες είχε απαγορεύσει στα ομόσπονδα κρατίδια και σε δήμους να προχωρήσουν στην υποδοχή μεταναστών, είπε τα  παραπάνω ως απάντηση στις κατηγορίες βουλευτών της Εναλλακτικής, οι οποίοι υποστήριξαν πως η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας μπήκε για να εξασφαλιστεί με εκβιασμό «ένα εισιτήριο για τη Γερμανία». 

Σημειώνεται, ότι ο ίδιος είχε απειλήσει πριν δύο χρόνια ακόμα και να ρίξει τη Μέρκελ, μπροστά στην ανοδική τάση που παρουσίαζε, λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής της, η ακροδεξιά Εναλλακτική. Τότε όμως, είχε μπροστά του τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, από τις οποίες οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν κατάφεραν τελικά να βγουν αλώβητοι.

Ο βαυαρικός ανθρωπισμός 

Ο Ζεεχόφερ είχε και τώρα αντιρρήσεις σε μια διευρυμένη υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία. Οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες πίεσαν όμως την καγκελάριο, ενώ ακούστηκαν φωνές, όπως του αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κέβιν Κιούνερτ, που έκαναν λόγο ακόμα και για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών. Ειδικά, μετά την απαγόρευσή του στα ομόσπονδα κρατίδια και τους δήμους να δεχθούν πρόσθετο αριθμό μεταναστών από τους ασυνόδευτους ανήλικους που είχε ανακοινώσει, επίσης μετά από πιέσεις.

Η σημερινή εμφάνιση του Ζεεχόφερ στη Βουλή δείχνει ότι το τελεσίγραφο των 48 ωρών που έστειλαν οι σοσιαλδημοκράτες έπιασε τόπο. Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν σταμάτησε όμως και τις αντιπαραθέσεις. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) θεωρεί ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα υποδεχθεί η Γερμανία είναι μικρός. Το ίδιο εκτιμούν και οι Πράσινοι, οι οποίοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5.000, δηλαδή υπερτριπλάσιος.

Η “μεταστροφή” του Ζεεχόφερ δεν οφείλεται όμως μόνο στις πιέσεις των σοσιαλδημοκρατών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Μέρκελ, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ θέλει να πετύχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Όπως είναι άλλωστε ήδη γνωστό, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της τις επόμενες ημέρες, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Με υπογραφή Μέρκελ 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δέχθηκε πιέσεις και από τους ομόσταυλούς του, τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, προκειμένου το Βερολίνο να εμφανιστεί ως εκφραστής μιας πολιτικής που δίνει το “καλό παράδειγμα”. Και αυτό σε αντίθεση με την Αυστρία, η οποία δεν δέχεται άλλους μετανάστες, αλλά και με τις πολύ ακραίες πολιτικές των χωρών της “ομάδας του Βίζεγκραντ”.

Έτσι, ο επίσης Χριστιανοκοινωνιστής υφυπουργός Εσωτερικών, Στέφεν Μάιερ, χαρακτηρίζει «σαφές βήμα προς τα εμπρός» την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και εκφράζει την ελπίδα «αυτή η κίνηση να χρησιμεύσει ως πρότυπο στην ΕΕ», επηρεάζοντας και τις αποφάσεις άλλων χωρών στο θέμα των προσφύγων. Παραλλήλως, ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, δηλώνει απογοητευμένος με τη στάση της Βιέννης, αλλά και με την αδυναμία των Γερμανών Πράσινων να πείσουν τους αυστριακούς ομοϊδεάτες τους, οι οποίοι συγκυβερνούν με τον καγκελάριο Κουρτς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίο που ο “σκληρός” Ζεεχόφερ όχι απλώς υπερασπίζεται πλέον μια διευρυμένη υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία, αλλά χαρακτηρίζει «μίζερη και μικρόψυχη» (!) την υφιστάμενη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Για να προσθέσει ότι θα «πρόκειται για ηράκλειο άθλο να δημιουργήσει κανείς ένα κοινό σύστημα ασύλου που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια». Ένα σύστημα που θα έχει βεβαίως την υπογραφή της Μέρκελ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι