ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο επικεφαλής της CIA για τις συζητήσεις Πεκίνου-Μόσχας περί όπλων

Ο επικεφαλής της CIA για τις συζητήσεις Πεκίνου-Μόσχας περί όπλων,

Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS δήλωσε ότι η υπηρεσία του «είναι πεπεισμένη πως η κινεζική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει όπλα στη Ρωσία».

Η δήλωση Μπερνς συνιστά μεγάλη αλλαγή από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπερνς είχε πει σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Georgetown ότι «ο Σι ήταν πολύ απρόθυμος να παράσχει στη Ρωσία οπλικά συστήματα για χρήση στην Ουκρανία». Τώρα ο Μπερνς δηλώνει στο CBS ότι «η Κίνα δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να μεταφέρει βοήθεια σε όπλα στη Ρωσία» και εξήγησε πως γι’ αυτό γίονται προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν προς το Πεκίνο να μην κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μπέρνς εκτίμησε ότι ο ηγέτης της Κίνας είναι προβληματισμένος να δώσει όπλα στον Πούτιν: «Δεν υπάρχει ξένος ηγέτης που να έχει παρακολουθήσει πιο προσεκτικά τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, από την αρχή του πολέμου, από ό,τι ο Σι Τζινπίνγκ. Νομίζω ότι από πολλές απόψεις έχει αναστατωθεί και απογοητευτεί από αυτό που έχει δει».

Ο διευθυντής της CIA αναφέρθηκε και στην τελευταία συνάντηση που είχε τον Νοέμβριο του 2022 με τον διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας Πληροφοριών FSB, Σεργκέι Ναρίσκιν. Το βασικό θέμα ήταν η αποτροπή πυρηνικού χτυπήματος. «Υπήρχε μια πολύ προκλητική στάση από την πλευρά του Naryshkin», τόνισε ο Μπέρνς και πρόσθεσε: «Η συνάντηση ήταν αποκαρδιωτική. Υπήρχε μια αίσθηση αλαζονείας από την άλλη πλευρά. Ένα συναίσθημα που νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την άποψη του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τη δική του πεποίθηση σήμερα ότι μπορεί να κάνει τον χρόνο να δουλέψει για αυτόν. Ότι μπορεί να τσακίσει τους Ουκρανούς, ότι μπορεί να φθείρει τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, ότι τελικά θα υπάρξει πολιτική κόπωση».

Ο Μπερνς για τη συνάντηση με τον Ναρίσκιν 

Η συνάντηση Μπερνς-Ναρίσκιν είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου 2022 στην Άγκυρα και πέραν του Ουκρανικού συζητήθηκαν τα θέματα πυρηνικής ασφάλειας. Το σχετικό αίτημα για συνάντηση είχε διατυπωθεί, όπως δήλωσε τότε ο Σεργκέι Λαβρόφ, από τον πρόεδρο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο Πούτιν. Προ ημερών ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε το πάγωμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά New Start.

O Ναρίσκιν στις 13 Φεβρουαρίου σε δηλώσεις του κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα, ότι βλέπουν τις άλλες χώρες σαν αντικείμενα υποδούλωσης, μία αντίληψη που παραπέμπει σε νεοαποικιοκρατία. «Οι σημερινές δυτικές ηγεσίες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση των χωρών τους οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των δημοκρατικών θεσμών. Στην πραγματικότητα, η ευημερία των νεοαποικιακών δυνάμεων βασίζεται στο αίμα, την άδικη και αναγκαστική αναδιανομή, τη διανομή κεφαλαίων εις βάρος όλων εκείνων που δεν αποτελούν μέρος του λεγόμενου χρυσού δισεκατομμυρίου» είπε μεταξύ άλλων ο Nαρίσκιν.

«Σήμερα, πολλοί από τους Αφρικανούς και Ασιάτες εταίρους της Ρωσίας, βλέπουν τη Ρωσία με ελπίδα, υποστηρίζουν τις ρωσικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση μιας δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης βασισμένης στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές της πολυπολικότητας», πρόσθεσε. «Ταυτόχρονα, υπενθυμίζοντας τα λόγια ενός από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών – Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίοι αποκάλεσαν την ΕΕ έναν ανθισμένο κήπο που περιβάλλεται από ζούγκλα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η Ιστορία, δυστυχώς, δεν έχει διδάξει τίποτα στους αντιπάλους μας» κατέληξε ο Ναρίσκιν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι