Ο Ερντογάν επιστρέφει στις δολοφονίες κομμάτων – Προς εκτός νόμου το κουρδικό HDP

Ο Ερντογάν στρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να υποδεχτεί τον Δένδια, Γιώργος Λυκοκάπης

«Να κλείσει και να μην ανοίξει ποτέ ξανά» ζήτησε για το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαιρετίζοντας το αίτημα Τούρκου εισαγγελέα προς στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου το κουρδικό HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν πίεζε εδώ και μήνες προς την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιστρέφει ασμενώς στις παραδόσεις των κεμαλιστών προκατόχων του, οι οποίοι απαγόρευαν την πολιτική δραστηριότητα των ισλαμικών κομμάτων, φυλακίζοντας μάλιστα και τον ίδιο παλαιότερα!

Έμοιαζε πάντως θέμα χρόνου να κινηθεί το καθεστώς Ερντογάν προς αυτήν την κατεύθυνση, ασχέτως αν πέταξε το “μπαλάκι” στην τουρκική δικαιοσύνη, η οποία είναι απολύτως ελεγχόμενη από τον Τούρκο πρόεδρο. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται πως η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε λίγο μετά το σχέδιο “δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων” που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, που (μεταξύ άλλων) περιλάμβανε ορισμένες νεφελώδεις υποσχέσεις για την ενίσχυση της «ελευθερίας του λόγου» στην Τουρκία!

Αντιδρούν οι Αμερικανοί

Εκτός του Μπαχτσελί, την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος ζητούσαν τελευταία όλο και περισσότεροι υπουργοί του καθεστώτος Ερντογάν, ειδικά μετά την επιχείρηση-φιάσκο του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, η οποία κατέληξε στον θάνατο 13 Τούρκων αιχμαλώτων του PKK, με την τουρκική κυβέρνηση να κατηγορεί πως «εκτελέστηκαν» από τους Κούρδους αντάρτες. Πάγια θέση της ερντογανικής Τουρκίας είναι πως το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα αποτελεί τον «πολιτικό μανδύα» του PKK.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την προοπτική απαγόρευσης του κουρδικού κόμματος, όπως και την ανάκληση της κοινοβουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή του, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου (η οποία προστίθεται στις αναρίθμητες διώξεις που έχει υποστεί το κουρδικό κόμμα). Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει και την αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς, ενώ υποστηρίζει και εξοπλίζει το παρακλάδι του PKK στην Συρία, παρόλο που χαρακτηρίζει το τελευταίο ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Μάλιστα η αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους θανάτους των Τούρκων αιχμαλώτων στο βόρειο Ιράκ, στην οποία είχε αποφύγει να αποδώσει ξεκάθαρα την ευθύνη στο PKK, είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε όλη την Τουρκία, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να σπεύδει να την ανασκευάσει, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του.

Ο κουρδικός “εφιάλτης”

Όμως οι Αμερικανοί δεν χαρακτηρίζουν το κουρδικό κόμμα της Τουρκίας ως τον «πολιτικό μανδύα» του PKK, περιοριζόμενοι να καταδικάζουν την ένοπλη δράση του τελευταίου στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, κάτι που φυσικά δεν είναι αρκετό για τον Ερντογάν. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η απαγόρευση του κουρδικού κόμματος «θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία και θα αρνηθεί σε εκατομμύρια Τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους».

Μάλιστα ένα μέρος του αμερικανικού κατεστημένου ζητά αλλαγή πολιτικής και ως προς την αντιμετώπιση του PKK, όπως δείχνει ένα από τα τελευταία άρθρα του επιφανούς αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν που χαρακτηρίζει τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν (που υπάρχει έντονη φημολογία περί θανάτου του, την οποία αποκρύβει το καθεστώς Ερντογάν) ως τον «Νέλσον Μαντέλα των Κούρδων»!

Ήταν πάντως αναμενόμενο να προχωρήσει ο Ερντογάν σε μία νέα επίδειξη δύναμης έναντι των Κούρδων, ειδικά μετά και το τελευταίο σοκ με το γραμματόσημο που κυκλοφόρησε στο βόρειο Ιράκ (με αφορμή την ιστορική επίσκεψη του Πάπα) και απεικόνιζε τον χάρτη του μεγάλου Κουρδιστάν, για το οποίο η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στον “αγαπημένο της πεσμεργκά” Μπαρζανί. Το κουρδικό παραμένει “εφιάλτης” για την Άγκυρα, η οποία τρέφει έντονη δυσπιστία για την πολιτική του Μπάιντεν, που σίγουρα δεν δείχνει την “κατανόηση” στο κουρδικά ζήτημα του αμφιλεγόμενου προκάτοχου του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι