Θρίλερ με τον φημολογούμενο θάνατο του Οτσαλάν – Τι φοβάται ο Ερντογάν

Θρίλερ με τον φημολογούμενο θάνατο του Οτσαλάν – Τι φοβάται ο Ερντογάν, Γιώργος Λυκοκάπης

Τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία κάνει η φήμη πως ο ιδρυτής του PKK και ιστορικός ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει πεθάνει στην τουρκική φυλακή όπου κρατείται, υπό συνθήκες απομόνωσης στο νησί Ιμραλί, εδώ και 21 χρόνια.

Την συγκεκριμένη φημολογία ενισχύει η ανακοίνωση του δικηγορικού του γραφείου, που σημειώνει ότι επί πολλούς μήνες δεν έχει καμία επικοινωνία μαζί του, έχοντας την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οτσαλάν μόλις τα τέλη του περασμένου Απριλίου. Οι δικηγόροι του Κούρδου ηγέτη ζητούν από το τουρκικό κράτος να τους επιτρέψει να επικοινωνήσουν με τον πελάτη τους, προκειμένου «να εξαλειφθούν αυτοί οι ισχυρισμοί».

«Ανησυχούμε. Το κράτος είναι υπεύθυνο για αυτό. Πρέπει να μας ενημερώσουν. Δεν μας έχουν πει τίποτα μέχρι τώρα. Απαγορεύουν τα πάντα. Πρέπει να ενημερωθούμε. Βρίσκεται κάπου στη μέση της θάλασσας και δεν μπορούμε να πάρουμε νέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αδελφός του Κούρδου ηγέτη, Μεχμέτ.

Είναι λογικό να εντείνεται αυτή η φημολογία στο διαδίκτυο, όταν το σύνολο των μέσων ενημέρωσης ελέγχεται στο σύνολο τους από το τουρκικό καθεστώς, το οποίο θυμίζει όλο και περισσότερο την χούντα του στρατηγού Εβρέν, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι τα μόνα που δεν ελέγχονται απόλυτα από τον Ερντογάν. Κύκλοι της τουρκικής δικαιοσύνης διέψευσαν τον θάνατο του Οτσαλάν, απειλούμενοι πως θα κινηθούν νομικά σε όσους διακινούν σχετικές πληροφορίες. Πέραν τούτου, το καθεστώς τηρεί σιγή ιχθύος.

Κίνδυνος νέων ταραχών

Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, η Τουρκία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νέο κύκλο ταραχών στις κουρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, όπου μόλις μερικά χρόνια πριν επικρατούσαν συνθήκες πραγματικού πολέμου. Ένας πόλεμος που ξεκίνησε όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να τερματίσει τις μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες που φέρεται να είχε με τον ίδιο Οτσαλάν, μέσω του πανίσχυρου αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, οι οποίες είχαν κατορθώσει να “σιγήσουν” τα όπλα των μαχητών του PKK στο εσωτερικό της γείτονος.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Κούρδοι είχαν αποφύγει να υποστηρίξουν την εξέγερση του πάρκου Γκεζί το 2013, που υπήρξε η πρώτη σοβαρή κοινωνική αμφισβήτηση του καθεστώτος Ερντογάν, την οποία ο Ερντογάν είχε αποδώσει αποκλειστικά στο δίκτυο Γκιουλέν και όχι στους «τρομοκράτες» του PKK, όπως συνηθίζει εσχάτως ο ίδιος να αναφέρει σήμερα, από κοινού με τους σημερινούς ακροδεξιούς συμμάχους του.

Το ιστορικό “άνοιγμα” του Ερντογάν στους Κούρδους, που δεν είχε επηρεαστεί από την συνέχιση της ένοπλης δράσης ορισμένων αποσχισθέντων ομάδων του PKK, τερματίστηκε οριστικά μετά τις εκλογές του 2015, όταν το κυβερνών κόμμα είχε χάσει για πρώτη φορά την αυτοδυναμία, λόγω της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κουρδικού κόμματος (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών). Προηγουμένως το νεοοθωμανικό ιδεολόγημα του Ερντογάν αποδέχονταν τους Κούρδους ως “αδέλφια” των Τούρκων και αποστασιοποιούνταν από τις αιματηρές διώξεις των κεμαλικών.

Θεωρώντας ότι δέχτηκε “πισώπλατη μαχαιριά” από τους Κούρδους, ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε από τότε να εξισώνει την δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με το PKK, λόγω και ορισμένων αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν σημειωθεί στην γείτονα, όμως την στιγμή που οι δράστες ήταν καταφανώς σουνίτες τζιχαντιστές και τα περισσότερα θύματα άμαχοι Κούρδοι!

Το “παιδί” του Οτσαλάν 

Ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (σημερινός πολέμιος του Ερντογάν) έχει υπονοήσει την εμπλοκή στοιχείων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε αυτές τις επιθέσεις, την στιγμή που ήταν η ίδια η ΜΙΤ που υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «εάν ερευνηθούν αυτές  οι υποθέσεις πολλοί θα αντιμετωπίσουν την οργή του λαού», χαρακτηρίζοντας αυτήν την περίοδο, ως «μία από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Τουρκίας».

Η τουρκική συνδρομή στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών ήταν αυτή που “έχρισε” τελικώς το αγαπημένο “παιδί” του Οτσαλάν, τον Μαζλούμ Άμπντι,  επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και βασικό σύμμαχο των Αμερικανών στην Συρία, την στιγμή που είναι ο ηγέτης του YPG, που αποτελεί το συριακό παρακλάδι του PKK.

Μπορεί οι Αμερικανοί να θεωρούν «τρομοκράτη» τον Οτσαλάν, δεν πιστεύουν όμως το ίδιο για τον Μαζλούμ, γεγονός που κάνει των ηγέτη του YPG να προσδοκά μέχρι και σε μία συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο! Ακόμα λοιπόν και αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για τον θάνατο του Οτσαλάν, το κουρδικό θα παραμείνει “ανοιχτή πληγή” για την Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται να έρθουν και πάλι στο προσκήνιο οι μυστικές διαπραγματεύσεις που είχε παλαιότερα ο Ερντογάν με τον Κούρδο ηγέτη, ένα γεγονός που ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ξεχάσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι