Ο ξεχασμένος πόλεμος της Υεμένης

Ο ξεχασμένος πόλεμος της Υεμένης

Τον ξεχασμένο πόλεμο της Υεμένης έφερε στο προσκήνιο η τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα, όταν  δεκάδες παιδιά σκοτώθηκαν μετά από επίθεση εναντίον λεωφορείου. Πρόκειται για τον πόλεμο, που ξέσπασε μετά την επέμβαση του υπό την Σαουδική Αραβία Συνασπισμού και έχει προκαλέσει την «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως.

Το λεωφορείο, που μετέφερε παιδιά σε μια αγορά της Ντάχιαν στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Σαάντα, στην βόρεια Υεμένη, δέχθηκε  επίθεση το πρωί της 9ης Αυγούστου, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκροί και τραυματίες να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο υποστηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massirah των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή, μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 39 και τραυματίστηκαν 51, από τους οποίους οι περισσότεροι παιδιά κάτω των 15 ετών. Το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού, ο οποίος, υπό σαουδαραβική διοίκηση επιχειρεί στην Υεμένη, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης εναντίον των ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Συνασπισμός χαρακτήρισε «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση» την επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας, τονίζοντας ότι έγινε εναντίον εκείνων που πριν ένα εικοσιτετράωρο «εκτόξευσαν  πύραυλο κατά της σαουδαραβικής πόλης Γκιζάν, προκαλώντας έναν νεκρό και τραυματίες μεταξύ των αμάχων». Σημείωσε επίσης ότι «η επιχείρηση έγινε με σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», κατηγορώντας τους Χούτι ότι στρατολογούν παιδιά.

Η επίθεση στην Γκιζάν και η μάχη της Χοντέιντα

Ο συνασπισμός των Σαουδαράβων έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για «λάθη» που κόστισαν την ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και έχει παραδεχθεί την ευθύνη του για κάποιες επιδρομές που είχαν θύματα μεταξύ του πληθυσμού. Από την πλευρά τους, οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι προέρχονται από τη μειονότητα των ζαΐντι, ένα σιιτικό παρακλάδι, υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο όμως αρνείται ότι τους παρέχει και στρατιωτική υποστήριξη.

Την Τετάρτη, οι Χούτι ανέφεραν ότι εκτόξευσαν ένα πύραυλο εναντίον της βιομηχανικής πόλης Γκιζάν στην νότια Σαουδική Αραβία, με τους Σαουδάραβες να ανακοινώνουν ότι τον αναχαίτισαν. Αν και αρχικά δεν υπήρχαν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα, στην συνέχεια ο Συνασπισμός ανέφερε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποτελούν καθημερινότητα στον πόλεμο της Υεμένης. Πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 55 πολίτες σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στην Χοντέιντα, μία στρατηγικής σημασίας πόλη της Δυτικής Υεμένης, η οποία ελέγχεται από τους Χούτι.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κατήγγειλε την επίθεση, επισημαίνοντας ότι έγινε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε ζώνες γύρω από το νοσοκομείο αλ Θάουρα που λειτουργεί με την υποστήριξή της. Συγκλονισμένη για το γεγονός δήλωσε και η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Υεμένη, Λίζε Γκράντε, τονίζοντας ότι «το αλ Θάουρα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Υεμένης και μία από τις λίγες ιατρικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή».

Οι Χούτι απέδωσαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Χοντέιντα στον  Συνασπισμό και οι Σαουδάραβες στους Χούτι. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Χοντέινα γίνεται στόχος των Σαουδαράβων, καθώς το λιμάνι της αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη. Στις 13 Ιουνίου άλλωστε οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της χώρας, με την αεροπορική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας επιδίωξαν την ανακατάληψή της. Η Υεμένη βασίζεται κατά 90% στις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα και το 70% από αυτά περνούν από το λιμάνι της Χοντέιντα.

Αντιμέτωποι με την χολέρα  

Από τον Μάρτιο του 2015, όταν άρχισε τις επιχειρήσεις στην Υεμένη ο αραβικός συνασπισμός, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 9.500 ήταν άμαχοι. Παραλλήλως όμως προκλήθηκε και η «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην Υεμένη, ανακοίνωσαν στις αρχές Ιουλίου ότι αναστέλλουν τις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Χοντέιντα, προκειμένου να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα, ημέρα της επίθεσης στο νοσοκομείο της Χοντέιντα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, ανακοίνωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός πρόκειται να καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ειρηνευτικές συνομιλίες, στις 6 Σεπτεμβρίου, στη Γενεύη. Η κυβέρνηση, μέσω ενός αξιωματούχου του προέδρου  Χάντι διαμήνυσε ότι θα συμμετέχει, ενώ οι Χούτι δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη την θέση τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι