ΑΠΟΨΗ

Ο Νετανιάχου, η δολοφονία Χανίγια και το κράτος της Ιουδαίας

Ο Νετανιάχου, η δολοφονία Χανίγια και το κράτος της Ιουδαίας, Δημήτρης Χρήστου
EPA/STR

Ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε στην Τεχεράνη τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που ήταν εκεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν. Τον περασμένο Απρίλιο το Ισραήλ είχε σκοτώσει στη Γάζα τρία από τα παιδιά του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Να σημειώσουμε πως ο Χανίγια θεωρείται μετριοπαθής και ήταν βασικός παράγοντας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με συμμετοχή ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ, για να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα. Όπως και αν έγινε η επιχείρηση δολοφονίας, οι συνέπειες για την εύφλεκτη κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι μεγάλες.

Ο Νετανιάχου με την δολοφονία αυτή έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και φυσικά στην Ουάσιγκτον, πως όχι μόνο δεν τον ενδιαφέρει και τον συμφέρει η ειρήνη στην περιοχή, αλλά πως έχει το δικαίωμα υπό την ανοχή της Δύσης να χτυπάει στόχους σε άλλες χώρες και εξουδετερώνει στρατιωτικά όλους τους γείτονες, μέχρι και το Ιράν. Πως ο μεσοπρόθεσμος σκοπός είναι η σταδιακή εκδίωξη των παλαιστινίων από την Γάζα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η σημειολογία του πλήγματος κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, αφού πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα λόγω υψηλών παρουσιών και η πολιτική συγκυρία εξόχως σημαντική.

Ρίσκο η δολοφονία Χανίγια

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετά τη δολοφονία του Χανίγια, διαμήνυσε πως είναι καθήκον της χώρας του να εκδικηθεί. Οι απειλές του ιρανικού καθεστώτος, αλλά και το διπλό χτύπημα του Νετανιάχου την δολοφονία του Φουάντ Σουκρ ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, επαναφέρουν τον εφιάλτη της γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πήρε ένα «τεράστιο ρίσκο», όπως σημειώνουν οι Financial Times. Και το πήρε διότι το κίνητρο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβίωση – ισχυροποίηση της εξουσίας του, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα καθιστά απαγορευτικές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Φαίνεται πως η ιδιαίτερη προεκλογική κατάσταση στις ΗΠΑ προσφέρεται για την σιωπή της αμερικανικής ηγεσίας.

Ο Νετανιάχου “ποντάρει” στο ότι οι επιθέσεις θα λειτουργήσουν ως μήνυμα αποτροπής για τους εχθρούς και θα συσπειρώσουν τους Ισραηλινούς, εν μέσω έντονης κυρίως διεθνούς πολιτικής αμφισβήτησης. Ωστόσο διακινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ένα σενάριο που η Δύση προσπαθεί να αποφύγει από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δύο στρατόπεδα της ισραηλινής κοινωνίας

Σήμερα η ισραηλινή κοινωνία είναι χωρισμένη σε δύο βασικά στρατόπεδα. Όπως έγραψε σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο ο ισραηλινός ιστορικός και διανοητής Ιλάν Παππέ: «Το ένα στρατόπεδο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το “Κράτος του Ισραήλ”. Αποτελείται από πιο κοσμικούς, φιλελεύθερους και κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μεσαίας τάξης Ευρωπαίους Εβραίους και τους απογόνους τους, που ήταν καθοριστικοί στην ίδρυση του κράτους το 1948 και παρέμειναν ηγεμονικοί σε αυτό, μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα.

Μην κάνετε λάθος, η υποστήριξή τους στις “φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες” δεν επηρεάζει τη δέσμευσή τους στο απαρτχάιντ σύστημα που επιβάλλεται, με διάφορους τρόπους, σε όλους τους Παλαιστίνιους που ζουν μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της Μεσογείου. Η βασική τους επιθυμία είναι οι Εβραίοι πολίτες να ζουν σε μια δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία, από την οποία οι Άραβες εξαιρούνται.

Το άλλο στρατόπεδο είναι το “Κράτος της Ιουδαίας”, το οποίο αναπτύχθηκε μεταξύ των εποίκων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Απολαμβάνει αυξανόμενα επίπεδα υποστήριξης μέσα στη χώρα και αποτελεί τη βάση των εκλογέων που εξασφάλισαν τη νίκη του Νετανιάχου, στις εκλογές του Νοεμβρίου 2022. Η επιρροή του στις ανώτερες βαθμίδες του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας αυξάνεται εκθετικά. Το Κράτος της Ιουδαίας θέλει το Ισραήλ να γίνει μια θεοκρατία που εκτείνεται σε ολόκληρη την ιστορική Παλαιστίνη.

Για να το επιτύχει αυτό, είναι αποφασισμένο να μειώσει τον αριθμό των Παλαιστινίων στο ελάχιστο και σκέφτεται την κατασκευή ενός Τρίτου Ναού στη θέση του αλ-Άκσα. Τα μέλη του πιστεύουν ότι αυτό θα τους επιτρέψει να ανανεώσουν τη χρυσή εποχή των Βιβλικών Βασιλείων. Για αυτούς, οι κοσμικοί Εβραίοι είναι τόσο αιρετικοί όσο και οι Παλαιστίνιοι, εφόσον αρνηθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια».

Μπορεί τελικά να υπάρξει ειρήνη και να συμβιώσουν ισότιμα Ισραηλινοί Άραβες και Παλαιστίνιοι; Ο γνωστός ισραηλινός δημοσιογράφος Γιδεόν Λεβί το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά λέγοντας πως, όσο υπάρχουν οι ΗΠΑ και το εκεί εβραϊκό λόμπι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το ξέρει καλά ο Νετανιάχου και το εκμεταλλεύεται, αδιαφορώντας για τις παγκόσμιες συνέπειες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι