ΣΧΟΛΙΟ

Ο “κλεπταποδόχος” Ερντογάν, ο Μπάιντεν και ο Μητσοτάκης

Ο "κλεπταποδόχος" Ερντογάν, ο Μπάϊντεν και ο Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώϋτερ, η Τουρκία εισήγαγε 160.000 τόνους ουκρανικού άνθρακα, αξίας 14,3 εκατομ. δολαρίων, εξωρυχθέντος από τις κατεχόμενες υπό της Ρωσίας περιοχές Ντόνεσκ και Λουχάνσκ, μεταξύ Φεβρουαρίου κι Οκτωβρίου εφέτος. Προφανώς παρανόμως αλλά  η “είδηση” ουδόλως είναι τυχαία. Κυκλοφόρησε με την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλ’ όχι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οποίος ευρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει πολλούς λόγους να θέλει ο Ερντογάν μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο που δεν του παρέχεται. Δεν είναι μόνο η αγορά και η αναβάθμιση των 200 περίπου μαχητικών F-16 που καθυστερεί και δεν υπογράφεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο (παρά την υπόσχεση του Μπάϊντεν). Είναι κυρίως η σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει μεταβληθεί τελευταίως.

Από “πολύτιμος σύμμαχος”  των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει απομακρυνθεί κατά τρόπον ορατό, ακόμη και για αμβλύωπες, από την δυτική συμμαχία και παρεμβάλλει εμπόδια στην κοινή στρατηγική, όπως  η μη εισέτι επικύρωση της συμφωνίας εντάξεως της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η προμήθεια του Ρωσικού αντιβαλλιστικού όπλου S-400 που αποτελεί απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ και την Αμερική, η ανάπτυξη στενών εμπορικών και στρατηγικών σχέσεων με την κομμουνιστική Κίνα, παράδειγμα η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην ανατολική Θράκη .

Η παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων υπό της Κίνας και βεβαίως η εισβολή και κατοχή του Θιβέτ υπό του Κινεζικού στρατού και της Συρίας και της βορείου Κύπρου υπό του Τουρκικού , αποτελούν μόνιμες αιτιάσεις των προστατών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

“Κλεπταποδόχος”

Στα πρόσφατα διαπιστευτήρια του νέου Κυπρίου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα παύσει να εργάζεται δια την ενοποίηση της νήσου επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας δια μίαν  δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο. Ήλθε τώρα και η κλοπή του ουκρανικού άνθρακος υπό της Ρωσίας. Πώς να γίνει δεκτός ως συνεργός ο Ερντογάν από τον Αμερικανό πρόεδρο;

Γιατί τα γράφομε όλα αυτά; Για να ενθαρρύνομε τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό, μεταβαίνοντα σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο , να μην υποχωρήσει σε θέματα εθνικής κυριαρχίας όπως για τον  αμυντικό εξοπλισμό των Ελληνίδων νήσων και τα Ελληνικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίον πέλαγος.

Η θέση της Ελλάδος είναι ισχυρή νομικά και πολιτικά υποστηριζομένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική. Αντιθέτως, οι Τουρκικές αξιώσεις νομικώς ασθενείς  και πολιτικώς αποδυναμωμένες. Επίσης , η Τουρκική οικονομία δεν παρέχει περιθώρια στον Ερντογάν για νέους  τυχοδιωκτισμούς. Έχει ανάγκη μεγάλη της Αμερικανικής συγκαταθέσεως στην βοήθεια της Παγκοσμίου Τραπέζης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την διάσωση της Τουρκικής λίρας, που συνεχίζει την κατολίσθηση της.

Πάνω απ’  όλα ηθικώς, ο Ερντογάν είναι υπόλογος ως κλεπταποδόχος του ουκρανικού υπογείου πλούτου και παραβάτης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι