ΘΕΜΑ

Ο Ζελένσκι στα Τίρανα: Παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία στην Αλβανία

Ο Ζελένσκι στα Τίρανα: Παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία στην Αλβανία, Ορφέας Μπέτσης
EPA/MALTON DIBRA

Στη Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων-Ουκρανίας στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, όπως ήταν αναμενόμενο, επιδίωκε ρόλο πρωταγωνιστή ως διοργανωτής. Την παράσταση, όμως, φαίνεται να την έκλεψε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως είχε συμβεί και στην Αθήνα πέρυσι. Από την Τρίτη το βράδυ (27 Φεβρουαρίου) στα Τίρανα βρέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας . Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διμερή συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση και για να συμμετάσχει στη Σύνοδο που προαναφέρθηκε.

Τα αλβανικά ΜΜΕ εστιάζουν ειδικά στην παρουσία –κατά τις διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις– του γιού του Τζώρτζ Σόρος, Αλέξανδρου, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας! Πέραν των άλλων υπογράφηκε “Σύμφωνο Κατανόησης και Συνεργασίας” ανάμεσα στην Αλβανία και την Ουκρανία, με τον Έντι Ράμα να δηλώνει ότι η αποτυχία του Πούτιν είναι η δική μας ασφάλεια και σιγουριά.

Έχει ενδιαφέρον η δήλωση Ζελένσκι (η Ουκρανία ως γνωστόν δεν είναι μέλος της ΕΕ) ότι στηρίζει και βοηθάει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ! Εκείνο που ιδιαίτερα προκαλεί εντύπωση είναι η αναφορά για συνεργασία της Ουκρανίας με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, επεσήμανε την συνεχή έλλειψη πυρομαχικών στον πόλεμο που διεξάγει ο ουκρανικός στρατός με την Ρωσία. Ο δε Έντι Ράμα κατήγγειλε τον δισταγμό δυτικών κυβερνήσεων στην συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, ειδικά στον τομέα της προμήθειάς της με πολεμικό υλικό.

Προ ημερών είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι το υπουργείο Αμύνης της Αλβανίας ενεργοποιεί παλιές εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών. Από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έως το 1965 και στη συνέχεια από την Κίνα έως το 1978, η Αλβανία κληρονόμησε μεγάλες ποσότητες όπλων πεζικού και πυροβολικού, αλλά κυρίως υποδομή για την παραγωγή τους. Σε λίγες μέρες, μάλιστα, στις 4 Μαρτίου, στο μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο Κούτσοβο, στο μέσο της Αλβανίας, που ανακαινίσθηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ, πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Αεροσκάφη της Συμμαχίας θα σταθμεύουν μόνιμα εκεί, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργεί ως βάση εκπαίδευσης πιλότων.

Τα βέτο του Βούτσιτς

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε –στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον οικοδεσπότη Αλβανό πρωθυπουργό– ότι η Ρωσία θα επιδιώξει την εξάπλωση των συγκρούσεων και στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Έντι Ράμα σχολίασε ότι τίποτε δεν αποκλείεται αλλά δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά… Όπως προαναφέρθηκε, όμως, για άλλη μια φορά και παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις –όπως κατήγγειλε ο ίδιος– ο πρόεδρος Βούτσιτς, αντιστάθηκε στην απαίτηση η Σερβία να συμμετάσχει στην πολιτική επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, στη Σύνοδο συμμετείχε η πρόεδρός του Βιόσα Οσμάνι. Ο Σέρβος πρόεδρος εξ’ άλλου πέτυχε αλλαγές στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, οι οποίες αφορούσαν τόσο στις πολιτικές κυρώσεων, όσο στην αναφορά για απομόνωση της Ρωσίας. Από τα Τίρανα, μάλιστα, διαμήνυσε ότι η Σερβία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν επιθυμεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά θα συνεχίσει να συμπαρίσταται σε τομείς ανθρωπιστικής φύσης στο λαό της Ουκρανίας. Η Σερβία εξάλλου υπήρξε βασικός προορισμός Ουκρανών, από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς αξίωσε και πέτυχε το Κοινό Ανακοινωθέν να μην το υπογράψει η πρόεδρος του Κοσσόβου. Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες πρόβλημα του Κοσσόβου, η Σερβία έχει την σθεναρή υποστήριξη της Ρωσίας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κίνας επίσης, με τη ρωσική διπλωματία να ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μετά τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Ουκρανίας, όταν θα έχει διαμορφωθεί νέα ισορροπία στη διεθνή σκηνή και νέα δεδομένα.

Να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της ομόσπονδης Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίλοραντ Ντόντικ, επισκέφθηκε την Τρίτη το Μαυροβούνιο, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είχε εκεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου και τις εκκλησιαστικές αρχές που υπάγονται στο Πατριαρχείο της Σερβίας. Οι δηλώσεις του για άλλη μια φορά αφορούσαν στο δικαίωμα ένωσης των Σέρβων της Βαλκανικής και στον σεβασμό του “Σερβικού Κόσμου”, ο οποίος, εκτός της Σερβίας, εκτείνεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο.

Υποβαθμισμένη η Σύνοδος στην Αλβανία

Αύριο Πέμπτη, στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος αρχηγών κρατών της Βαλκανικής με θέμα την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και την εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου των Βρυξελών, για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συμμετάσχει. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα. Τα αλβανικά ΜΜΕ συνδέουν την υποβαθμισμένη ελληνική συμμετοχή με τις προβληματικές σχέσεις Αθηνών-Τιράνων, λόγω της γνωστής υπόθεσης Μπελέρη, αλλά και της γενικότερης αρνητικής αντιμετώπισης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Δεδομένου, όμως, ότι η ΕΕ χορεύει σε ρυθμούς ευρωεκλογών και άλλων ζητημάτων που δημιουργούν δυστοκίες σε συγκλίσεις και κοινές πολιτικές προσεγγίσεις, δεν είχε διάθεση για κάτι γενναίο αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Προφανώς, γι’ αυτό και θα εκπροσωπηθεί από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρλχέϋ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι