Οι Αμερικανοί πιέζουν τον Ερντογάν μέσω Γκρίζων Λύκων
01/10/2021Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας δοκιμάζονται και σε άλλη μία παράμετρο, εκτός από τις ρωσικές αντιβαλλιστικές συστοιχίες S-400, με αποτέλεσμα ο Ταγίπ Ερντογάν να πιέζεται ολοένα και περισσότερο. Οι ΗΠΑ έχουν δείξει την πρόθεση τους να απαγορεύσουν την τουρκική υπερεθνικιστική οργάνωση “Γκρίζους Λύκους”, να την εντάξουν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η παρασκηνιακή δράση τους χρησιμοποιείται από τον Ερντογάν στην άσκηση της στρατηγικής του για καθοδήγηση των τουρκικών κοινοτήτων στο εξωτερικό. Οι “Γκρίζοι Λύκοι” σχετίζονται άμεσα με το Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του Κινήματος Εθνικής Δράσης (MHP) και μικρό κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν. Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με τον Ερντογάν επιδεικνύοντας προβολή ισχύος με στόχο να τον πιέσει να ενδώσει στην πολιτική της και όχι να τον αποξενώσει και να τον στείλει μόνιμα στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις αμερικανικές κινήσεις για τους “Γκρίζους Λύκους”. Ο εκπρόσωπος του Τανζού Μπιλγκίτς, ανέφερε ότι «με λύπη βλέπουμε ότι ο Νόμος Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ για το 2022 που εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει μια τροπολογία που απαιτεί την προετοιμασία έκθεσης από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για το εάν η Γκρίζοι Λύκοι/Πατριωτικές Εστίες είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Υπενθυμίζεται, ότι την τροπολογία κατέθεσε η Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους. Φυσικά, πρώτος αντέδρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος επέκρινε σφοδρά τις ΗΠΑ δηλώνοντας, ότι «δεν θα μπορέσουν ποτέ να εκφοβίσουν τα εθνικιστικά και νεο-εθνικιστικά κινήματα της Τουρκίας, τα οποία είναι η “σιδερένια γροθιά” του τουρκικού έθνους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρηρεί μια ανίατη “αλλεργία” για την Τουρκία και την κυρίαρχη συμμαχία στη χώρα».
Η δράση των “Γκρίζων Λύκων”
Επισημαίνεται, ότι οι “Γκρίζοι Λύκοι” δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, με στόχο οι Τούρκοι μετανάστες να υποστηρίξουν τις πολιτικές του Ερντογάν. Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνεται η κατασκοπεία Τούρκων πολιτών οι οποίοι επικρίνουν την αυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν και η εξάρθρωση των κουρδικών κινημάτων στο εξωτερικό.
Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του είχε μικρή επιρροή στους τούρκους υπερεθνικιστές της Ευρώπης. Το AKP λάμβανε αρχικά υποστήριξη μέσω τζαμιών που ελέγχονταν από την Τουρκική Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB) και το θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα του Εθνικού Οράματος. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν από τη στιγμή που το ΑKP προχώρησε σε πολιτική συνεργασία με το MHP του Μπαχτσελί.
Οι ΗΠΑ αν τελικά χαρακτηρίσουν τους “Γκρίζους Λύκους” τρομοκρατική οργάνωση θα ενταχθούν στην ομάδα των Δυτικών Κρατών που το έχουν πράξει. Η Γαλλία απαγόρευσε την οργάνωση τον Οκτώβριο του 2020 και έναν χρόνο πιο πριν το πραγματοποίησε η Αυστρία. Επίσης, να αναφέρουμε ότι στη Γερμανία όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, συμφώνησαν το Νοέμβριο ότι πρέπει να σταματήσει η δράση των “Γκρίζων Λύκων”, όμως το ζήτημα παραμένει στάσιμο.
Γεωπολιτική διάσταση
Επανερχόμενοι στις ΗΠΑ, οι κινήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους “Γκρίζους Λύκους” καθώς και οι επικριτικές κατά καιρούς δηλώσεις του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της Τουρκίας, υποδηλώνουν ότι το τουρκικό λόμπι στην Αμερική δεν δικαιώνει τις προσδοκίες του Ερντογάν. Επιπλέον, οι πιέσεις των Αμερικανών στον Τούρκο πρόεδρο εμπεριέχουν και τη γεωπολιτική διάσταση.
Η Ουάσινγκτον δείχνει στον Ερντογάν πως διαθέτει τα εργαλεία που απαιτούνται για να του ασκήσει έντονες πιέσεις, για να καταλάβει τελικά το ποιος είναι το “αφεντικό». Επιδιώκει να συνετίσει τον Ερντογάν, παρά τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις του κατά του Λευκού Οίκου και την λυκοφυλία του με τον Πούτιν. Η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει εξαιτίας της γεωπολιτικής στρατηγικής της θέσης, σημαντική για τις ΗΠΑ και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να την εγκαταλείψουν. Η αντιπαράθεση Ουάσινγκτον- Άγκυρας ουσιαστικά παραπέμπει στη διαμάχη Ουάσινγκτον-Μόσχας για επιρροή.