ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι δωροδοκίες στα ΜΜΕ “παραίτησαν” τον Κουρτς

Οι δωροδοκίες στα ΜΜΕ "παραίτησαν" τον Κουρτς, slpress

Παραιτήθηκε ο 35χρονος Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς που από καιρό δεχόταν πιέσεις λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο όχι μόνον δωροδοκιών προς μέσα ενημέρωσης ώστε να εξασφαλίζει “φιλική κάλυψη”, αλλά και για έμμεση ή και άμεση υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος που διοχέτευσε σε “φίλα προσκείμενους εκδότες”. Η υπόθεση έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε μία «μικρή Αυστρία» για να δεχτεί μετά τα πυρά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Κουρτς παρέδωσε τα “κλειδιά” της καγκελαρίας στον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Οι αυστριακές αρχές έκαναν μάλιστα επιδρομή στα γραφεία του Κουρτς στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του (Λαϊκό Κόμμα) στην Βιέννη την περασμένη Τετάρτη υπό το βάρος καταγγελιών ότι ο ίδιος και ένας στενός κύκλος εννέα συνεργατών του υπεξαίρεσαν δημόσια έσοδα για να δωροδοκήσουν μέσα ενημέρωσης και εταιρείες που κάνουν δημοσκοπήσεις ώστε να κάνουν ευνοϊκές εκτιμήσεις και παρουσιάσεις για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ουσιαστικά τον κατηγορούν ότι με τις δωροδοκίες αυτές (και κυρίως ενός συγκεκριμένου εκδότη) εξασφάλισε και την σχεδόν αστραπιαία άνοδό του στα ύπατα αξιώματα μέσα σε λίγα χρόνια. Οι επιδρομές στα γραφεία ήταν το αποκορύφωμα των ερευνών της εισαγγελίας γύρω από το άτομό του και τους συνεργάτες του.

Δεν άντεξε τις πιέσεις ο Κουρτς

Ο Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες και για ψευδορκία σχετικά με ένορκη κατάθεση που έδωσε σε κοινοβουλευτική έρευνα. Ορκίστηκε πως δεν ειχε αναμιχθεί στον διορισμό φίλου του στο Ταμείο Δημοσίων Εσόδων της χώρας ενώ σειρά από SMS και e-mail απέδειξαν το αντίθετο.

Οι εισαγγελείς της Βιέννης ερευνούν τη δράση του απότο 2016 έως το 2018. Το 2016 θεωρούν πλέον ότι προσπαθούσε να αναλάβει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος με κάθε τρόπο και κίνησε τα νήματα για υπεξαιρέσεις και δωροδοκίες. Ο τότε υπουργός Οικονομικών (του Λαϊκού Κόμματος επίσης) έδινε πληρωμένες διαφημίσεις συστηματικά σε συγκεκριμένη εφημερίδα με αντάλλαγμα αυτή και ένας τηλεοπτικός σταθμός να καλύπτουν ευνοϊκά όλες τις θέσεις του Κουρτς, αλλά και για να “μαγειρεύονται” δημοσκοπήσεις.

Αν και ο ίδιος μέχρι ακόμα και προχθές αρνείτο σθεναρά να παραιτηθεί και δήλωνε αθώος, εντούτοις οι Πράσινοι που τον στήριζαν κυβερνητικά, απέσυραν χθες (Παρασκευή) την εμπιστοσύνη τους, δηλώνοντας ότι πλέον δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και πρέπει να αντικατασταθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η χώρα είναι πιο σημαντική από το άτομό μου και παραιτούμαι, αλλά θα αποδειχθεί η αθωότητά μου». Η υπόθεση του Κουρτς έχει βάλει φωτιά και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να ανταλλάσσουν επιθετικές ανακοινώσεις σχετικά με “στημένες” δημοσκοπήσεις και τον έλεγχο των “φίλιων” ΜΜΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι