ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι παράγοντες Λευκορωσία και Πολωνία στην ουκρανική εξίσωση

Οι παράγοντες Λευκορωσία και Πολωνία στην ουκρανική εξίσωση, Μάκης Ανδρονόπουλος

Έντονη ανησυχία για την πιθανότητα δραματικής διεύρυνσης του μετώπου της ρωσοδυτικής σύγκρουσης και εκτός Ουκρανίας εκφράζουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, καθώς οι Ουκρανοί μετά την αποτυχία του πρώτου κύματος της αντεπίθεσής τους που προκάλεσε απώλειες περί τις 25.000  Ουκρανών και δυτικών μισθοφόρων και σημαντικού τμήματος των τεθωρακισμένων Leopard και Bradley, ετοιμάζονται για την τελική αντεπίθεση. Αν δεν πάει καλά η Λευκορωσία πιθανά θα είναι το νέο μέτωπο, ενώ ο παράγοντας Πολωνία είναι σημαντικός για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Η καταστροφική σύρραξη προσλαμβάνει εκθετική μορφή. Ήδη και οι δύο πλευρές  χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς. Κι αυτό την ώρα που συνεχίζονται οι λυσσαλέοι βομβαρδισμοί και ο ναυτικός αποκλεισμός της Οδησσού που επανέφεραν στο προσκήνιο τον ρωσικό σχεδιασμό για περίκλειστη Ουκρανία με τη συμφωνία για τα σιτηρά να είναι στον αέρα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εάν η τελική ουκρανική αντεπίθεση δεν πάει καλά, οι δυτικοί είχαν εδώ και καιρό σχέδια να ανοίξουν ένα νέο άτυπο μέτωπο στο ρωσικό μαλακό υπογάστριο, στη Λευκορωσία. Για το λόγο αυτό στην Πολωνία εκπαιδεύονται Λευκορώσοι αντικαθεστωτικοί. Το σχέδιο συνίσταται  σε ένα συνδυασμό “πορτοκαλί επανάστασης” στο Μινσκ και σαμποτάζ στην περιφέρεια από την τρομοκρατική πολιτοφυλακή “Bypol”, η οποία έχει ήδη προβεί σε σχετικές ενέργειες από την έναρξη του ουκρανικού πολέμου, με στόχο την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Λουκασένκο.

Φαίνεται λοιπόν ότι το σχέδιο αυτό είχε πληροφορηθεί η Μόσχα και το πιθανότερο είναι να αντέδρασε με το coup de théâtre του Γεβγκένι Πριγκόζιν της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, τον οποίο “διέσωσε” ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας με την εγκατάσταση 25.000 πολεμιστών της Wagner στην χώρα του. Να υπενθυμίσουμε πως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν συναντήθηκε με τον Πούτιν πέντε μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα! Με την κίνηση αυτή η Μόσχα διασφάλισε όχι μόνο το σύμμαχό της, αλλά διαμορφώνει συνθήκες εισβολής της Wagner στην Ουκρανία από το Βορρά.

Το σενάριο της προσάρτησης

Αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει η Πολωνία, η οποία πέρα από τον αντιρωσισμό της έχει και σοβαρές προσδοκίες που μάλλον ενθαρρύνονται από τμήμα της αμερικανικής εξουσίας, δηλαδή την προσάρτηση της δυτικής Ουκρανίας στην Πολωνία. Τα εδάφη αυτά έχουν ιστορικά καταληφθεί και διοικηθεί από γειτονικές χώρες. Στο Mεσοπόλεμο το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της σημερινής δυτικής Ουκρανίας ανήκε στην Πολωνία. Στον πόλεμο η περιοχή διοικήθηκε διασπασμένη από δυνάμεις του Άξονα. Ως γνωστόν, στην Πολωνία εκπαιδεύονται οι Ουκρανοί στα δυτικά όπλα, από το έδαφός της περνάει η νατοϊκή βοήθεια, ενώ ήδη στο ουκρανικό έδαφος πολεμούν χιλιάδες Πολωνοί εθελοντές και “μισθοφόροι”.

Είναι προφανές πως η Βαρσοβία δεν λειτουργεί μόνο αντιρωσικά, αλλά φαίνεται να έχει βλέψεις για την προσάρτηση της δυτικής Ουκρανίας. Άλλωστε, ο Λουκασένκο έχει  υποστηρίξει προς πρόκειται για νατοϊκό σχέδιο και ότι η πρόταση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν πρόσχημα για να οδηγηθούν τα πράγματα στην προσάρτηση του δυτικού τμήματος της Ουκρανίας στην Πολωνία. Σε κάθε περίπτωση μια άμεση εμπλοκή της Πολωνίας στον πόλεμο της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε πόλεμο Πολωνίας-Ρωσίας που θα μεταβληθεί σε απ’ ευθείας πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αυτό δεν φαίνεται να το θέλει κανείς στη Δύση, ούτε καν ο Μπάιντεν, διότι ο πόλεμος θα εισέλθει στο πεδίο του ανεξέλεγκτου.

Ο Πούτιν σε πρόσφατες δηλώσεις του υπενθύμισε πως τα εδάφη αυτά που κατείχε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Πολωνία τα παρέδωσε στην ΕΣΣΔ στη Διάσκεψη του Πότσναμ έναντι γερμανικών εδαφών που ανήκουν σήμερα σε αυτή. Ο Πούτιν ξεκαθάρισε προς τους Πολωνούς  που κατ’ αυτόν έχουν βλέψεις και σε τμήμα της Λευκορωσίας, ότι η χώρα αυτή είναι σύμμαχός του και οιαδήποτε ενέργεια εναντίον της ισοδυναμεί με ενέργεια κατά της Ρωσίας.

Φαίνεται πάντως  ότι ο διαμελισμός της Ουκρανίας μπορεί να είναι λύση τόσο για τους Ρώσους, όσο και για το ΝΑΤΟ. Αν το δυτικό τμήμα της χώρας περάσει στην Πολωνία περνά στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα κρατάει αυτά που ήδη έχει και κάποια πρόσθετα εδάφη, ίσως φτάσει στην Οδησσό και στην Υπερδνειστερία, με αποτέλεσμα η εναπομείνασα Ουκρανία να καταστεί περίκλειστη στο κέντρο ως buffer zone ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Μια τέτοια διευθέτηση εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές status quo διότι στην ουσία ανοίγει το “κουτί της Πανδώρας”, ενθαρρύνοντας αναθεωρητικές επιδιώξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι