ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Ρώσοι άφησαν το Φιδονήσι για την εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανία

Οι Ρώσοι άφησαν το Φιδονήσι για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία,

H Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Φιδονήσι, ένα  μικρό νησάκι στις εκβολές του Δούναβη στην Ουκρανία, σε «ένδειξη καλής θέλησης», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για να διευκολυνθεί το άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μόσχας, και να μην υπάρχει καχυποψία ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο μικρό νησί μπορεί να παρεμποδίσουν τη διέλευση εμπορικών πλοίων. Την ρωσική ανακοίνωση μετέδωσε το πρακτορείο RIA και αναμετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δύο ρωσικά πολεμικά πλοία, το Vasily Bykov και το Moskva, βομβάρδισαν το Φιδονήσι. Αργότερα την ίδια μέρα, μετά από δεύτερη επίθεση, στο νησί έγινε εισβολή και κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεκατρείς Ουκρανοί συνοριοφύλακες, που ήταν η ουκρανική στρατιωτική παρουσία στο νησί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Υπήρξε μάλιστα ολόκληρη τηλεοπτική ιστορία γύρω από την άρνησή τους και την βίαιη αντίδραση των ρωσικών δυνάμεων.

Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η φρουρά των ουκρανικών δυνάμεων με 82 στρατιώτες στο νησί παραδόθηκε οικειοθελώς στις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος  Κονασένκοφ και πρόσθεσε ότι μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση οι αιχμάλωτοι θα γυρίσουν στα σπίτια τους.

Τώρα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένεται να επιστρέψουν για αυτοψία στο νησί. Θα πρέπει όμως παράλληλα να ξεκινήσουν επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης της θαλάσσιας περιοχής στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας αλλά και προς τα ανατολικά μέχρι το λιμάνι της Οδησσού, απ’ όπου μπορεί να μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της Ουκρανίας. Το θέμα απασχολεί μήνες τώρα τον ΟΗΕ και τις δύο εμπόλεμες χώρες, όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, καθώς η Ουκρανία θεωρεί ότι με την αποναρκοθέτηση θα δεχθεί αποβατική επίθεση από τη Ρωσία, ενώ από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει ότι οι ευθύνες για την αδυναμία μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία βαρύνουν το Κίεβο και τη Δύση.

H Μόσχα ανακοίνωσε επίσης σήμερα τον απόπλου του πρώτου εμπορικού πλοίου από το λιμάνι Μπερντιάνσκ που ανήκει στην περιφέρεια Ζαπορίζια-Χερσώνας και είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Το πλοίο θα μεταφέρει σιτάρι «προς χώρες φιλικές ώστε να βγουν από τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης», σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο τοπικός στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της περιφέρειας Γιεβιέν Μπαλίτσκι δήλωσε ότι το λιμάνι έχει αποναρκοθετηθεί και το ταξίδι του εμπορικού θα είναι ασφαλές με την εγγύηση των ρωσικών δυνάμεων. Δεν ανακοινώθηκε ο προορισμός του εμπορικού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι