ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Συνάντηση με Πούτιν ζητάει ο Ζελένσκι – Μαίνονται οι μάχες

Ουκρανικό: Συνάντηση με Πούτιν ζητάει ο Ζελένσκι – Μαίνονται οι μάχες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο. Απευθυνόμενος δε στον κ. Πούτιν δήλωσε πως ήλθε η ώρα να συναντηθούν οι δύο τους για ουσιαστικές συνομιλίες. Πάντως οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ενώ Πούτιν και Ερντογάν είχαν νέα τηλεφωνική συνομιλία, με τον Τούρκο Πρόεδρο να προτείνει στον Ρώσο ομόλογο του να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ζελένσκι για συνομιλίες στην Άγκυρα, ή την Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση. «Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες, που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε».

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις. Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο. «Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%»,σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

Πούτιν και Ερντογάν

Στο μεταξύ νέα επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν, ανώτερο προεδρικό σύμβουλο του Ερντογάν, ο οποίος ήταν παρών στην επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος εκφράστηκε θετικά στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ζελένσκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη φιλοξενία στην Αττάλεια της συνάντησης του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες «στην Aγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη».

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συμφωνία στα συγκεκριμένα θέματα ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών. Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι μια διαρκής εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη λύση. Επέμεινε εξάλλου «στην ανάγκη να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Όπως ανέφερε το BBC, το πρώτο, που δεν είναι δύσκολο να το αποδεχτεί ο Ζελένσκι, αφορά την αποδοχή από την Ουκρανία ότι θα είναι ουδέτερη και δεν θα ενταχθεί στο NATO, κάτι που δεν ήταν και ποτέ πραγματικό ενδεχόμενο και ο ουκρανός πρόεδρος το έχει ήδη αντιληφθεί. Κάποια άλλα αιτήματα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια του Πούτιν να εμφανιστεί «νικητής» επικοινωνιακά: να προστατευτεί η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία και να υπάρξει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “αποναζιστικοποίηση”, κάτι που, όπως σημείωσε ο Τζον Σίμσον του BBC, είναι ιδιαίτερα προσβλητικό για τον Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος και έχασε συγγενείς του στο Ολοκαύτωμα.

Η τουρκική πλευρά εκτίμησε ότι ακόμα και αυτό μπορεί να το αποδεχτεί το Κίεβο, ίσως με μια δήλωση του Ζελένσκι με την οποία θα καταδικάζει κάθε μορφή του νεοναζισμού και θα δεσμεύεται για καταστολή των όποιων οργανώσεων υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι στις αξιώσεις της Ρωσίας για τις οποίες, όπως ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν, θα πρέπει να υπάρξει και η συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, αλλά παραδέχτηκε ότι οι αξιώσεις αυτές αφορούν το καθεστώς του Ντονμπάς -δηλαδή των περιοχών που “ανεξαρτητοποιήθηκαν” λίγο προτού εισβάλει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία- και βεβαίως αυτό της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα έχει προσαρτήσει από το 2014. Μολονότι ο Καλίν απέφυγε να τοποθετηθεί, η εκτίμηση είναι ότι ο Πούτιν θα απαιτήσει από τον Ζελένσκι να αποδεχτεί την απόσχιση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και την de jure αναγνώριση αυτού που de facto ήδη συμβαίνει στη χερσόνησο της Κριμαίας. Και εκεί υπάρχουν ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, καθώς η Ρωσία έχει αποδεχτεί με συνθήκη ότι η Κριμαία είναι ουκρανικό έδαφος.

Μαίνονται οι μάχες

Στο μεταξύ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα το πρωί ότι αναφέρονται νέες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο Τσερνομπαγιέβκα, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Όπως δήλωσε στο BBC ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσάνκο το κέντρο της πόλης έχει μεταβληθεί σε πεδίο μάχης : «Ρωσικά τανκς και πολυβόλα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους και όλοι κρύβονται σε καταφύγια, δεν έχει απομείνει κέντρο. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο Μποϊτσάνκο και εκτίμησε ότι περίπου το 80% των κτιρίων έχει καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες βλάβες», είπε.

Στο πεδίο των μαχών, τον θάνατο του συνταγματάρχη του 331ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών από την Κοστρόμα, επιβεβαίωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της Μόσχας. «Ο διοικητής του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών της Κοστρόμα, συνταγματάρχης Σεργκέι Σουχάρεφ χάθηκε στις ”στρατιωτικές ασκήσεις”, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του με τον σωστό τρόπο», ανέφερε η ανακοίνωση. Στα καθ’ ημάς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέψευσε το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων S-300 από την άμυνα των ελληνικών νησιών στην Ουκρανία, όπως έπραξε η Σλοβακία για τις δικές της συστοιχίες πυραύλων.

Ο αναπληρωτής του Σουχάρεφ, ταγματάρχης Σεργκέι Κρίλοφ επίσης σκοτώθηκε μαζί του. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους αρκετούς νεκρούς από το σύνταγμα της Κοστρόμα, που θεωρείται από τις πιο επίλεκτες πολεμικές δυνάμεις της Ρωσίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο του ανώτερου λοχία Σεργκέι Λεμπέντεφ, του λοχία Αλεξάντερ Λιμόνοφ και τον δεκανέα Γιούρι Ντεγκτιάροφ.

Η Ρωσία φέρεται να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και με μισθοφόρους και μαχητές από την Τσετσενία. Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τους μισθοφόρους ότι θα είναι «η χειρότερη απόφαση της ζωής τους» αν συνταχθούν με τις ρωσικές δυνάμεις, ο πόλεμος για τις οποίες δεν εξελίσσεται “περίπατο”. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο υπολογίζει τις απώλειες των Ρώσων σε 7.000 στρατιώτες, ενώ 14.000 με 21.000 είναι οι τραυματίες.

Ουκρανικό: βομβαρδισμοί και καταστροφές

H υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και άλλοι έντεκα να τραυματιστούν. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ, με τον κυβερνήτη της πόλης Πάβλο Κιριλένκο να αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να απωθήσει από τα προάστια του Κιέβου τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο. Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις του συναντούν ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Το λιμάνι Νικολάεφ, βόρεια της Οδησσού δέχθηκε τα ξημερώματα επιθέσεις με ρουκέτες. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), «καταστρέφοντας την εγκατάσταση», ανέφερε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι. «Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες», πρόσθεσε. Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν πέντε κοινότητες στο Λουγκάνσκ. Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλλαν με το πυροβολικό σε πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι